Δίκη Σαρκοζί: Οι εισαγγελείς προτείνουν ποινή φυλάκισης για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας

Δίκη Σαρκοζί: Οι εισαγγελείς προτείνουν ποινή φυλάκισης για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Facebook Twitter
ΕPA
0

Οι εισαγγελείς στη δίκη του Νικολά Σαρκοζί για διαφθορά ζήτησαν την επιβολή ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών στον πρώην πρόεδρο, από τα οποία θα εκτίσει τα δύο.

Ο 65χρονος είναι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που κάθεται στο εδώλιο. Κατηγορείται ότι δωροδόκησε δικαστή προσφέροντας θέση υψηλού κύρους, με αντάλλαγμα εκ των έσω πληροφορίες για την έρευνα που γινόταν για τα οικονομικά της προεκλογικής καμπάνιας του.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν την ίδια ποινή για τον δικηγόρο του Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ, ο οποίος επίσης κατηγορείται στην υπόθεση, όπως και για τον εμπλεκόμενο δικαστή, Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Επιπλέον, για τον Ερζόγκ, ζήτησαν να του αφαιρεθεί η άδεια άσκησης δικηγορίας για πέντε χρόνια. Το μέγιστο της ποινής για τις κατηγορίες για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής είναι 10 έτη φυλάκισης και πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Ο Σαρκοζί, ηγέτης της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, είπε στο δικαστήριο τη Δευτέρα ότι δεν έχει διαπράξει ποτέ «την παραμικρή πράξη διαφθοράς» και ορκίστηκε ότι θα πάει «μέχρι τέλους» προκειμένου να καθαρίσει το όνομά του. Ο πρώην πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για την προοπτική μιας δίκαιης δίκης αφού «σύρθηκα στη λάσπη για έξι χρόνια». «Τι έκανα για να το αξίζω αυτό;», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Σαρκοζί και ο Ερζόγκ προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τον Αζιμπέρ με αντάλλαγμα πληροφορίες για την έρευνα σχετικά με καταγγελίες ότι ο 65χρονος είχε λάβει παράνομη χρηματοδότηση από την Λιλιάν Μπετανκούρ- τη διάδοχο της L'Oreal που πέθανε το 2017- κατά τη διάρκεια της προεκλογικές καμπάνιας του το 2007.

Η υπόθεση βασίζεται σε ηχογραφημένες συνομιλίες ανάμεσα στον Σαρκοζί και τον δικηγόρο. Ο Αζιμπέρ, ανώτατος δικαστικός εκείνη την εποχή, δεν πήρε ποτέ τη θέση στο Μονακό που φέρεται να του πρόσφερε ο πρώην πρόεδρος.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μενέντεζ προς Τουρκία: Όποια επιθετικότητα κατά της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτή, θα έχει συνέπειες

Διεθνή / Μενέντεζ προς Τουρκία: Όποια επιθετικότητα κατά της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτή, θα έχει συνέπειες

«Επικίνδυνη περίοδος για να προσπαθήσει να προκαλέσει ένα επεισόδιο ώστε να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών από την κακή οικονομική τους κατάσταση»
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ