Διάσκεψη για το Κυπριακό: Συνεχίζονται από Δευτέρα οι συνομιλίες

Διάσκεψη για το Κυπριακό: Συνεχίζονται από Δευτέρα οι συνομιλίες Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
0

Τη συνέχιση των συνομιλιών από Δευτέρα, επιβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την έξοδο του από τον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. 

Ειδικότερα, σε ερώτηση αν θα προχωρήσει η διαδικασία, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε: «Η διαδικασία θα προχωρήσει. Τη Δευτέρα έχουμε εμείς τη συνέχεια. Έχουμε πει να απαντηθούν δύο θεμελιακά ερωτήματα και να σπάσουμε αυτά τα ερωτήματα σε σειρά απαντήσεων. Το Σαββατοκύριακο επιφυλάσσει στην ομάδα μας, την Ελληνική Αντιπροσωπία, αλλά και στην Κυπριακή Αντιπροσωπία, πάρα πολλή και σκληρή δουλειά. Όμως, όπως ξέρετε, δεν φοβόμαστε τη σκληρή δουλειά, αρκεί να είναι χρήσιμη για τη χώρα»

Όσον αφορά την παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και αν αυτή ήταν εποικοδομητική, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε πως «ο κ. Γκουτέρες είναι μία εξέχουσα προσωπικότητα στη διεθνή σκηνή. Πρέπει να σας πω ότι εγώ ένιωσα τυχερός που μπορέσαμε χθες να συνεργαστούμε σε μία πάρα πολύ καλή κατεύθυνση για το Κυπριακό».

Ο Γκουτέρες εκφράζει αισιοδοξία και κάνει λόγο για «σαφή κατανόηση»

Μια «σαφής κατανόηση» έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες της Κύπρου και των Τουρκοκυπρίων και τους υποστηρικτές τους αναφορικά με το τι χρειάζεται για να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία για την επανένωση του νησιού, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.


Ο Γκουτέρες, ο οποίος έφθασε την Παρασκευή στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Κραν Μοντανά, δήλωσε πως είχε το ίδιο βράδυ μια «θετική και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα» συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.


«Προέκυψε πως υπάρχει σαφής κατανόηση των ουσιωδών στοιχείων ενός πακέτου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες σε δήλωση που εξέδωσε σήμερα, ενώ οι συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται. «Ο γενικός γραμματέας παραμένει πλήρως δεσμευμένος σ' αυτές τις προσπάθειες για να προσφερθεί στο λαό της Κύπρου μια συνολική διευθέτηση».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ