Το CDU εκλέγει τον διάδοχο της Μέρκελ- Σήμερα το κρίσιμο συνέδριο

Το CDU εκλέγει τον διάδοχο της Μέρκελ- Σήμερα το κρίσιμο συνέδριο Facebook Twitter
0

Ξεκινά σήμερα στο Αμβούργο το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίας, το οποίο θα εκλέξει τον διάδοχο της Ανγκέλα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος.

«Είμαι γεμάτη ευγνωμοσύνη που μπόρεσα να είμαι επικεφαλής του κόμματος για 18 χρόνια. Είναι μια μεγάλη χρονική περίοδος και το CDU είχε τις καλές και τις κακές του στιγμές» είπε η Μέρκελ κατά την άφιξη της στον χώρο του συνεδρίου. «Αλλά κερδίσαμε μαζί 4 εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις και είμαι χαρούμενη που μπορώ να παραμείνω καγκελάριος», πρόσθεσε. 

Οι 1001 σύνεδροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 3 έως τώρα υποψηφιότητες. Η Άνεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, ο Φρίντριχ Μερτς και ο Γενς Σπαν είναι οι μοναδικοί επίσημοι υποψήφιοι, καθώς έχουν προταθεί από ομάδες συνέδρων.

Οι υπόλοιποι 12 που δήλωσαν μόνοι τους υποψηφιότητα δεν περιλαμβάνονται μέχρι τώρα στο ψηφοδέλτιο που θα λάβουν οι σύνεδροι. Στην διάρκεια του συνεδρίου ωστόσο οι κανόνες αλλάζουν και μπορεί ο καθένας να είναι υποψήφιος, αρκεί να τον προτείνει τουλάχιστον ένας σύνεδρος.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται ο νικητής πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη ψηφοφορία των συνέδρων. Αν αυτό δεν επιτευχθεί στην πρώτη, μυστική ψηφοφορία, επαναλαμβάνεται δεύτερη ψηφοφορία ανάμεσα στους δύο υποψηφίους που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους. 

Αν το πρόγραμμα του συνεδρίου τηρηθεί, ο διάδοχος της Μέρκελα θα είναι γνωστός περίπου στις 17:30 ώρα Ελλάδας. 

.

Προγνωστικά είναι δύσκολο να γίνουν, καθώς η επιλογή γίνεται από τους συνέδρους. Οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης έδιναν σαφές προβάδισμα στην Κραμπ-Καρενμπάουερ, όμως είναι αμφίβολο πόσο αυτό θα επηρεάσει το συνέδριο.

Με πληροφορίες από  Deutsche Welle, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ