Βρετανία: Οι πωλήσεις βινυλίου πάνω από τα CD για πρώτη φορά από το ‘80- Χάρη στην Τέιλορ Σουίφτ

Βρετανία: Οι πωλήσεις βινυλίου πάνω από τα CD για πρώτη φορά από το ‘80- Χάρη στην Τέιλορ Σουίφτ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Χάρη στις στρατιές των φαν της Τέιλορ Σουίφτ, τα έσοδα από τις πωλήσεις δίσκων βινυλίου στη Βρετανία ξεπερνούν εκείνα των CD, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ‘80. 

Οι πιστοί θαυμαστές της 33χρονης έκαναν το νέο άλμπουμ της- το «Midnights»- τον δίσκο βινυλίου με τις περισσότερες πωλήσεις αυτό τον αιώνα στη Βρετανία. Έτσι, τα ετήσια έσοδα από τις πωλήσεις βινυλίου ξεπερνούν εκείνα των CD για πρώτη φορά από το 1987, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο Guardian. 

Ενώ οι πωλήσεις των CD εδώ και χρόνια έχουν μειωθεί- κορυφώθηκαν στα 2,45 δισ. παγκοσμίως το 2000, ενώ η ψηφιακή μουσική έφερε την επανάσταση- τα κλασικά LP γνώρισαν απρόσμενα μια εντυπωσιακή «αναβίωση». 

Φέτος, οι πωλήσεις βινυλίων στη Βρετανία αναμένεται να αυξηθούν για 15η συνεχή χρονιά σε περίπου 5,5 εκατομμύρια, οι περισσότερες από το 1990. Με 80.000 αντίτυπα του «Midnights» να έχουν πωληθεί, το άλμπουμ της Σουίφτ είναι αυτό με τις μεγαλύτερες ετήσιες πωλήσεις, για βινύλιο, αυτό τον αιώνα. 

Η αναγέννηση του βινυλίου σε μεγάλο βαθμό βασίστηκε σε μεγαλύτερους φαν της μουσικής που αναζητούσαν συλλεκτικές εκδόσεις άλμπουμ- όπως των Beatles, του Ντέιβιντ Μπόουι και των Pink Floyd- αλλά πλέον έχει περάσει στις νεότερες γενιές. 

Το ασυνήθιστο είναι πως 8 από τα 10 κορυφαία στις πωλήσεις φέτος- που θα ανακοινωθούν επίσημα με την έλευση του 2023- είναι νέα άλμπουμ, που κυκλοφόρησαν το 2022. 

Το 2021 τα έσοδα από τις πωλήσεις βινυλίων αυξήθηκαν κατά 23% σε 135,6 εκατ. λίρες, ενώ οι πωλήσεις των CD συνέχισαν να υποχωρούν, καταγράφοντας πτώση 3,9% για να ανέλθουν σε 150 εκατομμύρια. 

Φέτος, τα έσοδα από τις πωλήσεις CD- που ξεπέρασαν το βινύλιο το 1988 και τις κασέτες το 1991- θα είναι κατά έως 20 εκατ. λίρες λιγότερες από εκείνες των LP, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής εφημερίδας. 

Τα 10 άλμπουμ βινυλίου με τις περισσότερες πωλήσεις το 2022 στη Βρετανία:

1. Midnights – Τέιλορ Σουίφτ
2. Harry’s House – Χάρι Στάιλς
3. The Car – Arctic Monkeys
4. C’mon You Know – Λίαμ Γκάλαχερ
5. Wet Leg – Wet Leg
6. Will of the People – Muse
7. Rumours – Fleetwood Mac
8. Skinny Fia – Fontaines DC
9. Being Funny in A Foreign Language – 1975
10. AM – Arctic Monkeys

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Διεθνή / ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η έρευνα θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη
THE LIFO TEAM
«The Washington Post»: Μια ματιά στην υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Διεθνή / «The Washington Post»: H υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Η Washington Post χάνει χρήματα, συνδρομητές και - το κυριότερο - την ταυτότητά της. Καθώς οι απολύσεις πληθαίνουν και οι στρατηγικές αλλάζουν διαρκώς, όλο και περισσότεροι μέσα στην εφημερίδα μιλούν για μια υπαρξιακή κρίση χωρίς ξεκάθαρη διέξοδο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις και διαπραγμάτευση για τους πυραύλους

Διεθνή / Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τέτοιες συνομιλίες δεν μπορούν να διεξαχθούν «υπό καθεστώς απειλών»
THE LIFO TEAM