Βρετανία: Κρατούμενοι θα παίξουν σκάκι σε παγκόσμιο διαδικτυακό τουρνουά

Βρετανία: Άδεια σε κρατούμενους να παίξουν σκάκι σε παγκόσμιο διαδικτυακό τουρνουά Facebook Twitter
Pixabay
0

Κρατούμενοι από δύο φυλακές στην Αγγλία  θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε διεθνές τουρνουά σκάκι για πρώτη φορά.

Οι κρατούμενοι θα έχουν άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μπορούν να κινήσουν τα πιόνια τους μέσω των υπολογιστών των φυλακών.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι αυστηρά περιορισμένη στις φυλακές του Ηνωμένου Βασιλείου και περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εκπαίδευση.

Αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκρινε άδεια σε κρατούμενους κατηγορίας B από το σωφρονιστικό ίδρυμα της Wandsworth στο Λονδίνο και κατηγορίας D στην ανοιχτή φυλακή του Hollesley Bay στο Σάφολκ, προκειμένου να λάβουν μέρος στο πρώτο Διηπειρωτικό διαδικτυακό πρωτάθλημα για φυλακισμένους.


Στο παρελθόν οι κρατούμενοι είχαν άδεια να παίξουν εναντίον διαδικτυακών αντιπάλων, αλλά οι ανησυχίες για την ασφάλεια σήμαινε ότι δεν τους επιτρεπόταν να έχουν πρόσβαση οι ίδιοι στους υπολογιστές.

Αντ 'αυτού, αξιωματικοί της φυλακής και εθελοντές συμμετείχαν και μετακινούσαν γι' αυτούς τα πιόνια. Ωστόσο, τους επιτρεπόταν μόλις 10 λεπτά χρόνου, άρα η χρονοβόρα αυτή μέθοδος αποδείχθηκε μη πρακτική και οι κρατούμενοι έχαναν όλους τους αγώνες.

Αυτή τη φορά θα μπορούν να κάνουν τις κινήσεις τους οι ίδιοι στους υπολογιστές.

Η τετραμελής ομάδα της Αγγλίας είναι όλοι μέλη σκακιστικών συλλόγων φυλακών, που δημιουργήθηκαν από τη φιλανθρωπική οργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου Chess in Schools and Communities (CSC).

Η φιλανθρωπική οργάνωση συνεργάζεται με τις αρχές της φυλακής και τον πάροχο τεχνολογίας Novus για να επικυρώσει ότι τα παιχνίδια παίζονται με ασφάλεια.

Στο πλαίσιο της διήμερης εκδήλωσης, που ξεκινά σήμερα, η ομάδα της Αγγλίας θα παίξει με κρατούμενους από φυλακές σε 31 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κροατίας, της Πορτογαλίας και του Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Το τουρνουά θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού.

Ο πιο διάσημος κρατούμενος που έπαιζε σκάκι ήταν ο καταδικασμένος δολοφόνος Claude Bloodgood, ο οποίος θα είχε προκριθεί στα πρωταθλήματα των ΗΠΑ αν δεν έκτιε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της μητέρας του.

Ο Bloodgood έπαιξε χιλιάδες παιχνίδια εναντίον άλλων κρατουμένων και σχεδόν σε όλα κέρδισε. Η επιτυχία του απέναντι σε αυτήν την κλειστή ομάδα παικτών, πολλούς από τους οποίους είχε διδάξει ο ίδιος, του εξασφάλισε μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες σκακιού στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος στη συνέχεια έγραψε ένα βιβλίο για το σκάκι με τίτλο The Tactical Grob. Σύμφωνα με πληροφορίες έπαιξε μια σειρά από σκακιστικά παιχνίδια εναντίον του ηθοποιού Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, ο οποίος ήταν καλός ερασιτέχνης παίκτης.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ