Βραζιλία: Οργή για την κυβέρνηση που ζήτησε μαγνητοσκόπηση των μαθητών ενώ λένε τον εθνικό ύμνο

Βραζιλία: Οργή για την κυβέρνηση που ζήτησε μαγνητοσκόπηση των μαθητών ενώ λένε τον εθνικό ύμνο Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Παιδείας προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση με τη σύστασή του οι μαθητές των σχολείων της χώρας να μαγνητοσκοπούνται να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της χώρας για τον εορτασμό της «νέας εποχής» που ξεκίνησε με την κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Με την εγκύκλιό του, ο υπουργός Ρικάρντο Βέλεζ Ροντρίγκεζ επίσης συνέστησε την ανάγνωση μπροστά στους μαθητές ενός μηνύματος που αναφέρεται στο σύνθημα: «Η Βραζιλία, πάνω από όλα, ο Θεός πάνω από όλα», που χρησιμοποιούσε ο Μπολσονάρου κατά την προεκλογική του εκστρατεία, μια αναφορά, η οποία ωστόσο αργότερα αποσύρθηκε.

«Βραζιλιάνοι, θα καλωσορίσουμε την νέα εποχή που ξεκινά στην Βραζιλία και γιορτάζουμε την υπεύθυνη και ποιοτική εκπαίδευση που θα εφαρμόσουμε για εσάς, τους μαθητές, που απαρτίζουν την νέα γενιά», ανέφερε ο υπουργός στην εγκύκλιο που απέστειλε αργά χθες προς τους εκπαιδευτικούς θεσμούς της χώρας.

Η εγκύκλιος επίσης ενθαρρύνει το σχολικό προσωπικό να μαγνητοσκοπεί τους μαθητές να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και να στέλνουν τα βίντεο μέσω mail στο υπουργείο Παιδείας ή στο τμήμα επικοινωνίας της προεδρίας.

Τα προτεινόμενα αυτά μέτρα ήταν αρκετά για να προκαλέσουν φήμες για τη χρήση των εικόνων αυτών για προπαγανδιστικούς σκοπούς.

Αντιμέτωπο με διαδηλώσεις των εκπαιδευτικών και αντιπροσώπων της αντιπολίτευσης, το υπουργείο τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι οι εικόνες των μαθητών θα μεταδίδονται «μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων τους».

Το ανακοινωθέν εξηγεί επίσης ότι πρόκειται για ένα προαιρετικό αίτημα «που αποτελεί μέρος μιας πολιτικής ανάπτυξης των εθνικών συμβόλων».

Ο βουλευτής του κόμματος της αριστεράς, του του PSOL, Μαρσέλο Φρίξο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την «συμπεριφορά» του υπουργού Παιδείας.

Με ανάρτηση στο twitter επίσης θα κινηθούν για την άσκηση ποινικής δίωξης σε ομοσπονδιακά δικαστήρια για «παραβίαση των συνταγματικών αρχών της αμεροληψίας», θεωρώντας ότι το μήνυμα του υπουργού συνιστά «προσβολή του κοσμικού κράτους» και στόχο έχει την «κυβερνητική προπαγάνδα».

Η εγκύκλιος επέφερε επίσης τριγμούς στο στρατόπεδο του προέδρου.

Η Ζανάϊνα Πασκοάλ, μια διακεκριμένη νομικός που εκλέχθηκε βουλευτής στην Πολιτεία του Σάο Πάολο, υποστηριζόμενη από το PSL, το κόμμα του Μπολσονάρου, παραδέχθηκε επίσης ότι η εγκύκλιος ήταν «εξωπραγματική», αν και επέκρινε τη «δυσανάλογη» αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της, την 1η Ιανουαρίου, η κυβέρνηση Μπολσονάρου ξεκίνησε μια σταυροφορία κατά της «μαρξιστικής κατήχησης» στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσι και η προσπάθεια αναβάθμισης του γηρασμένου αεροπορικού στόλου του Ιράν

Διεθνή / Η συντριβή του ελικοπτέρου με τον Ραϊσι και η προσπάθεια του Ιράν να εκσυγχρονίσει την αεροπορία του

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι σκοτώθηκε σε ένα ελικόπτερο κατασκευής ΗΠΑ που σχεδιάστηκε για τον πόλεμο του Βιετνάμ, που δείχνει τη δυσκολία του Ιράν να εξασφαλίσει εξαρτήματα εν μέσω κυρώσεων
NEWSROOM