Βαλς εναντίον Νew York Times για άρθρο με μαρτυρίες Γαλλίδων μουσουλμάνων που υποστηρίζουν ότι "διώκονται" για την πίστη τους

Βαλς εναντίον Νew York Times για άρθρο με μαρτυρίες Γαλλίδων μουσουλμάνων που υποστηρίζουν ότι "διώκονται" για την πίστη τους Facebook Twitter
1

 

"Απαράδεκτο" χαρακτήρισε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ένα άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας New York Times στο οποίο καταγράφονται μαρτυρίες Γαλλίδων μουσουλμάνων που δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα διακρίσεων ή και "διώξεων" από τις γαλλικές αρχές.


Το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, "δίνει μια απαράδεκτη, ψεύτικη εικόνα της Γαλλίας" γράφει ο Βαλς σε άρθρο του στον ιστότοπο της Huffington Post.


Η Γαλλία "είναι υπερήφανη που το Ισλάμ είναι η δεύτερη θρησκεία της χώρας", συνεχίζει. "Εκατομμύρια μουσουλμάνοι πολίτες ζουν στη χώρα σεβόμενοι απολύτως τα καθήκοντά τους και απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους", υπογραμμίζει ο Γάλλος πρωθυπουργός.


Μετά τη διαμάχη γα το μπουρκίνι, το ισλαμικό μαγιό που απαγορεύτηκε από ορισμένους παραθαλάσσιους δήμους της Γαλλίας, μέχρι που η γαλλική δικαιοσύνη έκρινε παράνομη την απαγόρευση αυτή, η εφημερίδα είχε ζητήσει από Ευρωπαίες μουσουλμάνες να καταθέσουν τη μαρτυρία τους για τους περιορισμούς που υπάρχουν αναφορικά με την ισλαμική ενδυμασία στις περιοχές όπου ζουν. Την Παρασκευή δημοσίευσε μια επιλογή από αυτές τις μαρτυρίες: οι περισσότερες προέρχονταν από Γαλλίδες ή Βελγίδες μουσουλμάνες.


Ορισμένες από τις δηλώσεις προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση. Μια γυναίκα φέρεται να είπε ότι είναι πιθανόν η Γαλλία να επιβάλει στους μουσουλμάνους να φέρουν την "κίτρινη ημισέληνο", όπως οι Ναζί υποχρέωναν τους Εβραίους να φορούν το άστρο του Δαβίδ. Μια άλλη λέει ότι οι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν άσυλο στους μουσουλμάνους γιατί υφίστανται "διώξεις" στην Ευρώπη.


"Δεν αγνοώ την ξενοφοβία, τις αντιμουσουλμανικές ενέργειες που μπορεί να υπάρχουν στη χώρα μου", γράφει ο Βαλς, διαφωνώντας ταυτόχρονα με τη δημοσιογράφο που επέλεξε να δώσει τον λόγο μόνο σε γυναίκες που κατηγορούν τη Γαλλία. Ισχυρίζεται ότι δεν προέβη σε καμία ανάλυση, ούτε έδωσε εξηγήσεις για την αντίληψη της "κοσμιμότητας α λα γαλλικά" και την κατηγορεί ότι συγκέντρωσε αυτές τις μαρτυρίες σε ένα σεμινάριο "εκπαίδευσης κατά του ρατσισμού" που οργανώθηκε φέτος το καλοκαίρι στη Γαλλία και θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο γιατί δεν ήταν ανοιχτό για τους λευκούς.
Ο πρωθυπουργός, που είχε στηρίξει την απαγόρευση του μπουρκίνι, επέμεινε στη θέση του διαβεβαιώνοντας ότι το μαγιό αυτό αποτελεί "πρόκληση" και ότι οι δήμαρχοι στην πραγματικότητα μάχονταν "για την ελευθερία".

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ