Αυστρία: Κατακόρυφη αύξηση των αδικημάτων με ακροδεξιά ή ρατσιστικά κίνητρα

Αυστρία: Κατακόρυφη αύξηση των αδικημάτων με ακροδεξιά ή ρατσιστικά κίνητρα Facebook Twitter
0

Δραματική αύξηση για το 2015 του αριθμού των ποινικών αδικημάτων στην Αυστρία με ακροδεξιά, ξενοφοβικά, ρατσιστικά και αντισημιτικά κίνητρα διαπιστώνει σε έκθεσή της για την περασμένη χρονιά η Αυστριακή Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας, Πέτερ Γκρίντλινγκ, ο αριθμός αυτών των αδικημάτων αυξήθηκε πέρυσι κατά 54,1% σε σχέση με το 2014 και έφτασε τα 1.156 έναντι των 750 ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ το ποσοστό εξιχνίασης των εγκλημάτων αυξήθηκε από το 59,7% σε 65,1%.

Απόλυτο «ρεκόρ» με 1.691 μηνύσεις κατά ακροδεξιών αδικημάτων σημειώθηκε την περασμένη χρονιά από τα οποία τα 953 σχετίζονταν με τον αποκαλούμενο Νόμο Ναζιστικής Απαγόρευσης και 695 με τον Ποινικό Κώδικα (και από αυτά τα 282 για υποδαύλιση μίσους και τα 289 για βλάβη ξένης περιουσίας).

Τα αδικήματα διακρίνονται ως ακροδεξιά σε ποσοστό 45,2%, ως ξενοφοβικά-ρατσιστικά σε ποσοστό 27,9%, 3,6% ως αντισημιτικά και κατά 2,7% ως ισλαμοφοβικά, ενώ ο αριθμός των αδικημάτων που είχαν καταγγελθεί στην ειδική υπηρεσία για "ναζιστική επαναδραστηριοποίηση" στο Διαδίκτυο, ανήλθε σε 3.913, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,7% σε σχέση με το 2014.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης επισημάνθηκε η εμφάνιση μίας «νέας Ακροδεξιάς», η οποία μέσα από το Διαδίκτυο και διαδραστικές ενέργειες προσπαθεί να αναπτύξει μία «κουλτούρα ποπ» με ακροδεξιά περιεχόμενα για νέους και νεαρούς ενήλικες, με στόχο τη διάδοση θεμάτων που προκαλούν ξενοφοβία και γενικότερους φόβους μέσα στην κοινωνία.

Σύμφωνα με την έκθεση, το θέμα του ασύλου και των προσφύγων προκάλεσε την περασμένη χρονιά στην Αυστρία μία «αποχαλίνωση» ξενοφοβικών βιαιοτήτων και εκδικητικότητας, από κύκλους προσώπων χωρίς καθόλου, ή ελάχιστη μόνον, σχέση με ιδεολογίες.

Σε σχέση με θρησκευτικά υποκινούμενο ισλαμικό φονταμελισμό και τρομοκρατία, η έκθεση αναφέρει 259 άτομα τα οποία έως το τέλος του 2015 είχαν μεταβεί ή προτίθεντο να μεταβούν από την Αυστρία στους τζιχαδιστές στη Συρία ή στο Ιράκ, με 41 από αυτούς να έχουν εμποδιστεί να αναχωρήσουν, 79 να έχουν επιστρέψει στην Αυστρία και 43 πιθανώς να έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή της κρίσης.

Όπως επισήμανε, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας του αυστριακού στο αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, Κόνραντ Κόγκλερ, προκλήσεις από τη σκοπιά της κρατικής ασφάλειας συνιστούν το μεταναστευτικό κύμα που ενέσκηψε πέρυσι στη χώρα, η διάσπαση της κοινωνίας αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας στην κοινωνία (με την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, την εγκληματικότητα διασποράς μίσους στο Διαδίκτυο και στη στράτευση τρομοκρατών).

Ο ίδιος χαιρέτισε τις προσπάθειες για συνοριακή διαχείριση, τονίζοντας ως σημαντική την ένταξη στην κοινωνία των πολλών νέων ανδρών που καταφθάνουν στη χώρα, κάτι, που, όπως σημείωσε, εάν αποτύχει, αυτοί θα είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στη στρατολόγηση τους από εξτρεμιστές.

Ο αυστριακός «Νόμος περί ναζιστικής επαναδραστηριοποίησης» ή «Νόμος ναζιστικής απαγόρευσης», είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, από την πρώτη (προσωρινή) αυστριακή κυβέρνηση και με αυτόν απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό.

Με βάση αυτό το νόμο είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή «συγγενείς» οργανώσεις και είχαν κατασχεθεί υπέρ του αυστριακού κράτους οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύεται μια επανίδρυση ή επαναδραστηριοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM