Οι Αρχές ασφάλειας τροφίμων Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι η διάσημη σάλτσα «Sriracha Hot Chilli Sauce» ανακαλείται και στις δύο χώρες, καθώς ενέχει κίνδυνο «έκρηξης» κατά το άνοιγμα των μπουκαλιών.

 

Μπορεί μία καλή σάλτσα να περιγράφεται ως «εκρηκτική» στη γεύση, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες προειδοποιούν τους καταναλωτές ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πραγματικότητα καθώς ένα δημοφιλές προϊόν ενέχει πραγματικό κίνδυνο έκρηξης.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανάκληση του προϊόντος γίνεται επειδή υπάρχει «συσσώρευση γαλακτικού οξέος που προκαλεί "φουσκωμα" ορισμένων μπουκαλιών και συνεχίζει τη ζύμωση» και «το προϊόν μπορεί να εκτοξευθεί κατά το άνοιγμα». Οι καταναλωτές προειδοποιούνται να μην ανοίξουν τα μπουκάλια που φαίνονται «φουσκωμένα» και να τα επιστρέψουν στα καταστήματα από όπου τα αγόρασαν. 


Η δημοφιλής καυτερή σάλτσα που έχει χαρακτηριστεί ως «το ταμπάσκο των χίπστερ», δημιουργήθηκε το 1980 από τον David Tran, Βιετναμέζο πρόσφυγα στις ΗΠΑ και βρίσκεται στα μεγάλα σουπερμάρκετ τόσο της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

 

Φτιαγμένη από τσίλι, ξύδι και σκόρδο με τη συνταγή της να κατάγεται από την Ταϊλάνδη αποτελεί μία από τις αγαπημένες καυτερές σάλτσες στις ΗΠΑ. Στα τέλη του 2013, υπήρξε «παγκόσμια έλλειψη», λίγο πριν γίνει μία από τις mainstream σάλτσες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Η δημοτικότητά της ωστόσο στις ΗΠΑ δεν ήρθε χωρίς εμπόδια. Το 2014 οι τοπικές Αρχές της Καλιφόρνια παραπονέθηκαν ότι η «πικάντικη» οσμή από την παραγωγή του προϊόντος στο Irwindale έκανε δύσκολη των κατοίκων στην περιοχή.

 

Με πληροφορίες από The Guardian