Ατενίζοντας τους Δολομίτες «μετέωρος» σε ένα κατάλυμα στο χείλος του γκρεμού

Ατενίζοντας τους Δολομίτες «μετέωρος» σε ένα κατάλυμα στο χείλος του γκρεμού Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Iwan Baan/DEMOGO
0

Το New Fanton Bivouac, ένα κατάλυμα στην άκρη γκρεμού στους Δολομίτες, στη ράχη Marmarole πλησίον της πόλης Belluno, παρουσίασε το ιταλικό αρχιτεκτονικό γραφείο DEMOGO.

«Σκαρφαλωμένο» σε μια απροσπέλαστη οροσειρά, σε υψόμετρο 2.667 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας, σε έναν χωρίς όρια χώρο, το σώμα από φάιμπεργκλας του καταλύματος, «γέρνει» στην άκρη του γκρεμού δίνοντας την εντύπωση ότι θα κάνει βουτιά στο χάος.

Μέσα στο κατάλυμα, ο επισκέπτης ταλανίζεται από δύο αντιμαχόμενες τάσεις: την επιθυμία να εξερευνήσει αυτόν τον αχανή χώρο και την ανάγκη να βρει προστασία μέσα σε καταφύγιο.

Η ζωή μέσα στο κατάλυμα δίνει την αίσθηση ότι έχεις τοποθετήσει τον εαυτό σου μεταξύ δύο φακών ενός τηλεσκόπιου, επιδιώκοντας να βάλεις σε πλαίσιο τον χώρο και να βρεις μια σύνδεση μεταξύ του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

Ατενίζοντας τους Δολομίτες «μετέωρος» σε ένα κατάλυμα στο χείλος του γκρεμού Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Iwan Baan/DEMOGO

Είναι «ένα πρότζεκτ αναλογιών μεταξύ του απόλυτου και του μέτρου, ένα μικροσκοπικό έργο που βρίσκει τις διαστάσεις του στη δυνατότητα μεγέθυνσης της αντιληπτικής ικανότητας» επισημαίνουν από το ιταλικό αρχιτεκτονικό γραφείο ( ).

Το εσωτερικό είναι επιστρωμένο με ξύλο, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο ήπια η αίσθηση της άγριας φύσης. Εξωτερικά έχει το σχήμα κουτιού, κρεμασμένου στην άκρη ενός γκρεμού, δίνοντας την εντύπωση ότι εκτείνεται στο κενό. Μεγάλο παράθυρο δίνει τη δυνατότητα απόλαυσης του σκηνικού που μαγνητίζει.

«Μετρώντας τον εαυτό σου, μετρώντας τον χώρο, χάνοντας τον εαυτό σου, χάνοντας τις διαστάσεις του χώρου, βρίσκοντας το οικοσύστημά σου, αντιστεκόμενος, τεντώνοντας το σώμα, αγκυροβολώντας, μεταβάλλοντας αντίληψη, επεκτεινόμενος προς τα έξω, κλίνοντας, αντιδρώντας, συσσωρεύοντας διαστολές και συστολές, επιτρέποντας στον εαυτό σου να τον μεταφέρουν, εξαφανιζόμενος στο χιόνι, δαρμένος από τον άνεμο, προσαρμόζοντας το σώμα σου σε μεγάλο υψόμετρο, γινόμενος αρχιτεκτόνημα και παύοντας να είσαι κάτι τέτοιο, συντετριμμένος από τη μεγαλοσύνη ενός απόλυτου τοπίου» λένε από το DEMOGO, προσπαθώντας να αποδώσουν με λέξεις την εμπειρία διαμονής στο New Fanton Bivouac.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται για να παραχωρήσουν αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Διεθνή / FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται να δωρίσουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά Patriot και S-400

Η Ουκρανία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα συστήματα S-300 που διατηρεί η Ελλάδα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους και έχουν εμπειρία στον χειρισμό τους
NEWSROOM
«Μπριζίτ, μια ελεύθερη γυναίκα»: Η ζωή της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας γίνεται τηλεοπτική σειρά

Διεθνή / «Μπριζίτ, μια ελεύθερη γυναίκα»: Η ζωή της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας γίνεται τηλεοπτική σειρά

Σε έξι επεισόδια των 45 λεπτών θα προβληθεί η παραμυθένια ζωή της Μπριζίτ Μακρόν - Από καθηγήτρια του Εμανουέλ Μακρόν σε λύκειο της Αμιέν, στο Ελιζέ ως Πρώτη Κυρία της Γαλλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ