Ατενίζοντας τους Δολομίτες «μετέωρος» σε ένα κατάλυμα στο χείλος του γκρεμού

Ατενίζοντας τους Δολομίτες «μετέωρος» σε ένα κατάλυμα στο χείλος του γκρεμού Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Iwan Baan/DEMOGO
0

Το New Fanton Bivouac, ένα κατάλυμα στην άκρη γκρεμού στους Δολομίτες, στη ράχη Marmarole πλησίον της πόλης Belluno, παρουσίασε το ιταλικό αρχιτεκτονικό γραφείο DEMOGO.

«Σκαρφαλωμένο» σε μια απροσπέλαστη οροσειρά, σε υψόμετρο 2.667 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας, σε έναν χωρίς όρια χώρο, το σώμα από φάιμπεργκλας του καταλύματος, «γέρνει» στην άκρη του γκρεμού δίνοντας την εντύπωση ότι θα κάνει βουτιά στο χάος.

Μέσα στο κατάλυμα, ο επισκέπτης ταλανίζεται από δύο αντιμαχόμενες τάσεις: την επιθυμία να εξερευνήσει αυτόν τον αχανή χώρο και την ανάγκη να βρει προστασία μέσα σε καταφύγιο.

Η ζωή μέσα στο κατάλυμα δίνει την αίσθηση ότι έχεις τοποθετήσει τον εαυτό σου μεταξύ δύο φακών ενός τηλεσκόπιου, επιδιώκοντας να βάλεις σε πλαίσιο τον χώρο και να βρεις μια σύνδεση μεταξύ του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

Ατενίζοντας τους Δολομίτες «μετέωρος» σε ένα κατάλυμα στο χείλος του γκρεμού Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Iwan Baan/DEMOGO

Είναι «ένα πρότζεκτ αναλογιών μεταξύ του απόλυτου και του μέτρου, ένα μικροσκοπικό έργο που βρίσκει τις διαστάσεις του στη δυνατότητα μεγέθυνσης της αντιληπτικής ικανότητας» επισημαίνουν από το ιταλικό αρχιτεκτονικό γραφείο ( ).

Το εσωτερικό είναι επιστρωμένο με ξύλο, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο ήπια η αίσθηση της άγριας φύσης. Εξωτερικά έχει το σχήμα κουτιού, κρεμασμένου στην άκρη ενός γκρεμού, δίνοντας την εντύπωση ότι εκτείνεται στο κενό. Μεγάλο παράθυρο δίνει τη δυνατότητα απόλαυσης του σκηνικού που μαγνητίζει.

«Μετρώντας τον εαυτό σου, μετρώντας τον χώρο, χάνοντας τον εαυτό σου, χάνοντας τις διαστάσεις του χώρου, βρίσκοντας το οικοσύστημά σου, αντιστεκόμενος, τεντώνοντας το σώμα, αγκυροβολώντας, μεταβάλλοντας αντίληψη, επεκτεινόμενος προς τα έξω, κλίνοντας, αντιδρώντας, συσσωρεύοντας διαστολές και συστολές, επιτρέποντας στον εαυτό σου να τον μεταφέρουν, εξαφανιζόμενος στο χιόνι, δαρμένος από τον άνεμο, προσαρμόζοντας το σώμα σου σε μεγάλο υψόμετρο, γινόμενος αρχιτεκτόνημα και παύοντας να είσαι κάτι τέτοιο, συντετριμμένος από τη μεγαλοσύνη ενός απόλυτου τοπίου» λένε από το DEMOGO, προσπαθώντας να αποδώσουν με λέξεις την εμπειρία διαμονής στο New Fanton Bivouac.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aaron Betsky: «Ο Τσίπερφιλντ δεν άξιζε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker»

Διεθνή / Aaron Betsky: «Ο Τσίπερφιλντ δεν άξιζε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker»

Ο Aaron Betsky, επιφανής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του Virginia Tech και πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτονικής στο Taliesin από το 2017 έως το 2019, επιτίθεται μετωπικά στο γραφείο που ανέλαβε τη διαμόρφωση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ