Aργεντινή: Χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν για τη βία εναντίον τους και καλούν σε παγκόσμια απεργία γυναικών στις 8 Μαρτίου

Aργεντινή: Χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν για τη βία εναντίον τους και καλούν σε παγκόσμια απεργία γυναικών στις 8 Μαρτίου Facebook Twitter
0

Aργεντινή: Χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν για τη βία εναντίον τους και καλούν σε παγκόσμια απεργία γυναικών στις 8 Μαρτίου Facebook Twitter

 

Δεκάδες χιλιάδες Αργεντινές διαδήλωσαν χθες εναντίον της βίας κατά των γυναικών, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις στις οποίες κάλεσε μια συλλογικότητα η οποία απευθύνει έκκληση για μια παγκόσμια απεργία των γυναικών την 8η Μαρτίου.

 Χθες Παρασκευή, Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, κινητοποιήσεις προγραμματιζόταν επίσης να γίνουν και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κολομβία, η Χιλή, η Γουατεμάλα, η Ουρουγουάη κ.ά.

 Στο Μπουένος Άιρες, οι συμμετέχουσες στην πορεία από το κοινοβούλιο ως την Πλατεία Μαΐου, μπροστά στο προεδρικό μέγαρο, ήσαν χιλιάδες. Στην κινητοποίηση κάλεσε η οργάνωση Ni Una Menos («Ούτε μία λιγότερη»).

Aργεντινή: Χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν για τη βία εναντίον τους και καλούν σε παγκόσμια απεργία γυναικών στις 8 Μαρτίου Facebook Twitter

 Από την αρχή της χρονιάς, 200 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τους συζύγους, τους πρώην συζύγους, ή τους συντρόφους τους στην Αργεντινή, παρότι πρόκειται για μια χώρα που θεωρείται από τις πιο ανεπτυγμένες στη Λατινική Αμερική.

 Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες αποκάλυψε ότι το 97% των γυναικών στην Αργεντινή έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, το 79% των γυναικών έχει βρεθεί αντιμέτωπο με εφαψίες, ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και ότι το 69% έχει βιώσει τουλάχιστον μία φορά μια κατάσταση στην οποία φοβήθηκε ότι θα βιαζόταν.

 «Βρισκόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες φεμινιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, συντονίζουμε τις ενέργειές μας (...) για να οργανώσουμε μια παγκόσμια απεργία των γυναικών την 8η Μαρτίου», δήλωσε η Μάρτα Δίλον, της οργάνωσης Ni Una Menos.

 Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι επρόκειτο χθες να υποδεχθεί οικογένειες θυμάτων εγκλημάτων του machismo («αντριλίκι»). Το 2014, ο Μάκρι είχε πει κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του πως στις γυναίκες αρέσει να τους κάνουν κοπλιμέντα, ακόμη κι αν είναι χυδαία, κι ότι δεν βρίσκει τίποτε κακό στο να πει σε μια γυναίκα «τι ωραίος κώλος».

 

 Το κάλεσμα στην παγκόσμια απεργία των γυναικών την 8η Μαρτίου απευθύνουν φεμινιστικές οργανώσεις της Γερμανίας, της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Νότιας Κορέας, της Ιταλίας, του Μεξικού και της Αργεντινής.

  Το 2015 και τον Οκτώβριο του 2016, η οργάνωση Ni Una Menos κινητοποίησε πάνω από 200.000 γυναίκες, που διαδήλωσαν εναντίον «της κοινωνικής βίας, της νομικής, πολιτικής, ηθικής και φραστικής βίας που βιώνουν οι γυναίκες». Πρέπει να σταματήσει να γίνεται λόγος για «εγκλήματα πάθους», είχε τονίσει παράλληλα η ιστορικός Ντόρις Μπαράνκος.

 «Οι γυναίκες-θύματα βίας στην Αργεντινή αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα συστημικό και γενικευμένο: την απουσία μέτρων προστασίας των γυναικών και των κοριτσιών από τη βία αυτού του είδους», σημείωσε αυτή την εβδομάδα στο Μπουένος Άιρες η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Βία κατά των Γυναικών, Ντρούμπραβκα Σιμόνοβιτς.

  Η Σιμόνοβιτς στάθηκε κυρίως στην «ποινικοποίηση της άμβλωσης στην Αργεντινή», όπου οι επεμβάσεις αυτού του είδους είναι απαγορευμένες εξαιρουμένων μόνο περιπτώσεων κύησης εξαιτίας βιασμού.

 Στη γειτονική Ουρουγουάη, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε κεντρική λεωφόρο του Μοντεβιδέο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της οργάνωσης Mujeres de Negro («Γυναίκες στα μαύρα»). Γυναίκες και άνδρες ντυμένοι στα μαύρα πορεύτηκαν σιωπηλά, κρατώντας φωτογραφίες γυναικών που έπεσαν θύματα της βίας του ματσίσμο.

 «Βρίσκομαι εδώ για την κόρη μου», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άνα, κρατώντας ένα πορτρέτο της Γκαμπριέλας, η οποία δολοφονήθηκε πέρυσι από τον σύντροφό της σε ηλικία 38 ετών.

 Τους τελευταίους 12 μήνες έχουν δολοφονηθεί 46 γυναίκες στην Ουρουγουάη, οι τριάντα εκ των οποίων υπέκυψαν μετά τις επιθέσεις που υπέστησαν από τους συζύγους τους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής, η οποία μετράει 3,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ryanair: Μόνο ψηφιακές κάρτες επιβίβασης θα δέχεται η εταιρεία από τις 12 Νοεμβρίου - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διεθνή / Ryanair: Μόνο ψηφιακές κάρτες επιβίβασης θα δέχεται η εταιρεία από τις 12 Νοεμβρίου - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η απόφαση έχει προκαλέσει αγωνία σχετικά με τους ηλικιωμένους επιβάτες, οι οποίοι ενδέχεται να μην διαθέτουν ή να μην είναι σε θέση να χειρίζονται ένα smartphone
LIFO NEWSROOM
«Nestflix»: Πώς ένα ριάλιτι σόου με γεράκια έχει καταφέρει να καθηλώσει τους Αυστραλούς στις οθόνες τους

Διεθνή / «Nestflix»: Πώς ένα ριάλιτι σόου με γεράκια έχει καταφέρει να καθηλώσει τους Αυστραλούς στις οθόνες τους

Αυτή την περίοδο, οι θαυμαστές του ριάλιτι παρακολουθούν με αγωνία τη στιγμή που τα μικρά, τα οποία εκκολάφθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα επιχειρήσουν την πρώτη τους πτήση
LIFO NEWSROOM
Ανάσα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στις ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο διατηρεί το δικαίωμα στον γάμο ομοφύλων

Διεθνή / «Ανάσα» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στις ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο διατηρεί το δικαίωμα στον γάμο ομοφύλων

Οι δικαστές αρνήθηκαν να εξετάσουν υπόθεση που θα μπορούσε να ακυρώσει τη νομιμοποίηση των ομόφυλων γάμων, διατηρώντας σε ισχύ το ιστορικό προηγούμενο του 2015
LIFO NEWSROOM