Αποκάλυψη Νew York Times: Δύο οι λίστες της ΕΕ για άνοιγμα των συνόρων σε 47 έως 54 χώρες - Πιθανό «μπλοκ» στις ΗΠΑ

Αποκάλυψη Νew York Times: Δύο οι λίστες της ΕΕ για άνοιγμα των συνόρων σε 47 έως 54 χώρες - Πιθανό «μπλοκ» στις ΗΠΑ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται δύο πιθανές λίστες με χώρες από τις οποίες θα επιτραπούν τα ταξίδια από 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τα προσχέδια των λιστών που επικαλούνται οι New York Times.

Τα έγγραφα δόθηκαν στους NYT από Ευρωπαίο αξιωματούχο που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις και επιβεβαιώθηκαν ανεξάρτητα από άλλον αξιωματούχο. Όπως μάλιστα προκύπτει, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μην ανοίξει τα σύνορά της για τις ΗΠΑ την 1η Ιουλίου, επικαλούμενη την αποτυχία των ΗΠΑ στη διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. 

Οι χώρες στις δύο λίστες έχουν επιλεγεί ως «ασφαλείς», με βάση έναν συνδυασμό επιδημιολογικών κριτηρίων. Ένας από τους κρίσιμους δείκτες είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος νέων μολύνσεων - 16 άτομα ανά 100.000 κατοίκους
με βάση τα αθροιστικά, ημερήσια στοιχεία σε βάθος των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 107 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, στην Βραζιλία στα 190 και στη Ρωσία στα 80, σύμφωνα με βάση δεδομένων των NYT.


Η μία λίστα περιλαμβάνει 47 κράτη που έχουν ρυθμό μετάδοσης χαμηλότερο από την ΕΕ, και η άλλη 54 χώρες, με εφτά επιπλέον κράτη που έχουν ελάχιστα μεγαλύτερο ρυθμό μετάδοσης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (έως 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους).

Οι υφιστάμενοι περιορισμοί για τα 27 κράτη μέλη, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στις 16 Μαρτίου και έκτοτε έχουν ανανεωθεί δύο φορές. Την 1η Ιουλίου θα έληγαν αλλά όπως φαίνεται θα υπάρξουν εκ νέου περιορισμοί.

Πιθανό μπλοκ στις ΗΠΑ

Ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ «σπεύδουν να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους και να ανοίξουν ξανά τα σύνορά τους μετά από μήνες αυστηρών μέτρων λόγω του κορωνοϊού, σχεδιάζονται περιορισμοί που θα μπλοκάρουν την είσοδο στους Αμερικανούς, επειδή οι ΗΠΑ απέτυχαν να ελέγξουν μάστιγα», γράφουν οι ΝΥΤ.

«Μια τέτοια εξέλιξη, που θα κατηγοριοποιούσε τους Αμερικανούς επισκέπτες ως ανεπιθύμητους, μαζί με τους Ρώσους και τους Βραζιλιάνους, θα ήταν ένα οδυνηρό χτύπημα στο αμερικανικό γόητρο» και στον τρόπο που ο πρόεδρος Τραμπ χειρίστηκε τον ιό στις ΗΠΑ, σχολιάζουν οι New York Times, υπενθυμίζοντας πως στην χώρα έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 120.000 θάνατοι - οι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα. 

  

Η Κίνα και στις δύο λίστες

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προς το παρόν τα ευρωπαϊκά κράτη «αμφιταλαντεύονται» μεταξύ των δύο πιθανών λιστών με χώρες από τις οποίες θα γίνονται δεκτοί ταξιδιώτες. «Και οι δύο λίστες περιλαμβάνουν την Κίνα, καθώς και αναπτυσσόμενα κράτη όπως η Ουγκάντα, η Κούβα και το Βιετνάμ». Αυτές οι χώρες επομένως είναι σχεδόν σίγουρο που θα δουν τα σύνορα της ΕΕ να ανοίγουν για αυτές, αλλά για την ώρα άγνωστο παραμένει, αν θα επιτραπεί η είσοδος ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ.

Όλον αυτόν τον καιρό, τα ταξίδια από ΗΠΑ απαγορεύονται ούτως ή άλλως, με ελάχιστες εξαιρέσεις επαναπατρισμών ή εντελώς απαραίτητων και κρίσιμων ταξιδιών προς την ΕΕ. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πριν το ευρωπαϊκό μπλοκ ανοίξει τα σύνορά του την 1η Ιουλίου. 

Η νέα ισορροπία που διαμορφώνεται, αντανακλά και το μεταβαλλόμενο μοτίβο της πανδημίας. Τον Μάρτιο, όταν η Ευρώπη ήταν το επίκεντρο, ο Τραμπ εξόργισε Ευρωπαίους ηγέτες, απαγορεύοντας σε πολίτες από σχεδόν όλη την ΕΕ να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δικαιολογήσει το μέτρο ως απαραίτητο για την προστασία της χώρας του, που τότε είχε καταγράψει μόλις 1.100 κρούσματα και 38 θανάτους. Στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου, ο Τραμπ άλλαξε στάση σχολιάζοντας πως η Ευρώπη έκανε βήματα προόδου, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι πιθανή η άρση κάποιων περιορισμών.

Τώρα, η Ευρώπη έχει σε μεγάλο βαθμό ελέγξει την καμπύλη της πανδημίας, αλλά οι ΗΠΑ κατέγραψαν έξαρση των μολύνσεων την περασμένη εβδομάδα. 


Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Ρώσος και ο Βραζιλιάνος ομόλογός του, ακολούθησαν ένα παρόμοιο μοτίβο στην αντιμετώπιση της κρίσης σύμφωνα με τους επικριτές τους: στην αρχή υποτίμησαν την έναρξη της πανδημίας, άργησαν να ανταποκριθούν στις συμβουλές των ειδικών και ήρθαν αντιμέτωποι με μία τοπική έκρηξη κρουσμάτων, καθώς άλλα μέρη του κόσμου όπως η Ευρώπη και η Ασία, είχαν ήδη αρχίσει να ελέγχουν με αργό ρυθμό τα δικά τους ξεσπάσματα.

Η πιθανή απαγόρευση των Αμερικανών ταξιδιωτών «θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές, πολιτισμικές και γεωπολιτικές επιπλοκές. Εκατομμύρια Αμερικανοί τουρίστες επισκέπτονται την Ευρώπη κάθε καλοκαίρι. Τα επαγγελματικά ταξίδια είναι συνηθισμένα, δεδομένων των ισχυρών οικονομικών δεσμών μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ», σχολιάζουν οι NYT. «Όμως η ανάγκη για αποκατάσταση της εσωτερικής αρμονίας της ΕΕ, και του αργού ανοίγματος στον κόσμο είναι ύψιστης σημασίας, ακόμα και ελλοχεύουν ρήξεις με στενούς συμμάχους, όπως είναι ΗΠΑ, οι οποίες φαίνονται να αποκλείονται - τουλάχιστον για αρχή».

Οι λίστες δεν θα είναι υποχρεωτικές αλλά...

 

Μόλις οι διπλωμάτες συμφωνήσουν στην τελική λίστα, θα παρουσιαστεί και επισήμως, αλλά τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα είναι υποχρεωμένα να την υιοθετήσουν. Ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως αν κάποια από τα 27 κράτη μέλη την αγνοήσουν, θα κινδυνεύσουν να έρθουν αντιμέτωπα με νέους συνοριακούς περιορισμούς εντός ΕΕ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η λίστα θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, αντικατοπτρίζοντας τις διακυμάνσεις της πανδημίας. Για την ώρα διαβουλεύσεις είναι πολύωρες και αξιωματούχοι και διπλωμάτες εξακολουθούν να συζητούν και να διαπραγματεύονται για τις δύο λίστες. Η επόμενη συνάντηση για το ζήτημα είναι προγραμματισμένη για αύριο.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ