Αλλεπάλληλες μαφιόζικες εκτελέσεις συνταράζουν τη Σερβία

Αλλεπάλληλες μαφιόζικες εκτελέσεις συνταράζουν τη Σερβία Facebook Twitter
EPA
0

Ένας γνωστός σέρβος δικηγόρος ήταν το δέκατο ένατο φετινό θύμα εκτελέσεων μαφιόζικου τύπου στη Σερβία, με αρκετούς παρατηρητές να αποδίδουν τα γεγονότα στη διαπλοκή μεταξύ πολιτικών και συμμοριών εμπορίας ναρκωτικών.


«Ήταν κλασσική ενέδρα», έγραφαν οι εφημερίδες του Βελιγραδίου μετά τη δολοφονία του διακεκριμένου δικηγόρου Ντράγκοσλαβ Ονιάνοβιτς. Το αναγνωστικό κοινό φαίνεται να έχει εξοικειωθεί στο μεταξύ με τη μαφιόζικη ορολογία.

Επρόκειτο για το δέκατο ένατο φετινό θύμα που σκοτώνεται στον πόλεμο συμμοριών που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σερβία.

Ο 57χρονος δικηγόρος έπεσε νεκρός το περασμένο Σάββατο μπροστά στο διαμέρισμά του και ο 26χρονος γιος του τραυματίστηκε στο χέρι. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει συλλήψεις για το περιστατικό.


Το θύμα ανήκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην ομάδα νομικών συμβούλων του πρώην σέρβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε το 2006 απολογούμενος για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τα τελευταία χρόνια ορισμένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα του σερβικού υποκόσμου συγκαταλέγονταν στο πελατολόγιο του Ονιάνοβιτς. Η δολοφονία του οδήγησε συναδέλφους του σε όλη τη χώρα σε απεργία μιας εβδομάδας.

«Ποιος θα τολμήσει τώρα να εκπροσωπήσει νομικά ανθρώπους που σχετίζονται με μαφιόζικες ομάδες και δολοφονίες;» διερωτάται διαμαρτυρόμενος ο Μπόζο Πρέλεβιτς, γνωστός δικηγόρος και άλλοτε συνυπουργός Εσωτερικών της Σερβίας.

Ο Μπόζο Πρέλεβιτς δήλωσε στην DW ότι κατά τη γνώμη του οι εκτελεστές του Ονιάνοβιτς ήθελαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στους δικηγόρους.


Τα ίχνη οδηγούν στο Μαυροβούνιο

Γνώστες του υποκόσμου στο Βελιγράδι θεωρούν ότι η τελευταία δολοφονία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πράξεων με στόχο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ δύο αντίπαλων κυκλωμάτων εμπορίας ναρκωτικών.

Ο Ντράγκοσλαβ Ονιάνοβιτς εκπροσωπούσε το τελευταίο διάστημα τον Λούκα Μπόγιοβιτς, έναν από τους πιο διαβόητους σέρβους αρχιμαφιόζους. Παρότι βρίσκεται φυλακισμένος στην Ισπανία, φέρεται να συνεχίζει τις δραστηριότητές του στα Βαλκάνια. Τα τελευταία χρόνια πολλά άτομα του στενού του κύκλου – ανάμεσά τους και ο αδερφός του- δολοφονήθηκαν.


Οι δύο μαφιόζικες οργανώσεις που ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην εμπορία ναρκωτικών στη Σερβία κατάγονται από γειτονικούς τόπους στο κόλπο του Κότορ, στο Μαυροβούνιο. Οι δύο ομάδες δίνουν μάχες κυρίως στο Βελιγράδι, που θεωρείται προπύργιο του οργανωμένου εγκλήματος.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πίσω από αυτά τα γεγονότα διακρίνουν στενή διαπλοκή πολιτικής, αστυνομίας και δικαιοσύνης. Από τις 124 δολοφονίες που έχει καταγράψει από το 2012 η σερβική δημοσιογραφική ερευνητική ομάδα KRIK, μόλις εννέα υποθέσεις έχουν διαλευκανθεί. Σε 87 περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν ύποπτοι.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια από τις εμπλεκόμενες πλευρές σε αυτόν τον μαφιόζικο πόλεμο στηρίζεται ανοιχτά από το κράτος», έγραψε στο twitter ο αρχισυντάκτης του KRIK Στέφαν Ντοϊτσίνοβιτς.


Αμφιλεγόμενες συναναστροφές

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κυβερνά με άκρα αυστηρότητα τη χώρα τα τελευταία έξι χρόνια. Τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης υφίστανται περιορισμούς, η αντιπολίτευση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το έλλειμμα ανεξαρτησίας στη δικαιοσύνη και η ελλιπής ελευθερία του Τύπου στηλιτεύονται διαρκώς από τις εκθέσεις προόδου της ΕΕ για τη Σερβία.

Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία ο Ντανίλο Βούτσιτς, γιος του σέρβου προέδρου, εθεάθη να πανηγυρίζει στις κερκίδες έχοντας γύρω του ορισμένα γνωστά πρόσωπα από τον χώρο του σερβικού υποκόσμου. Μάλιστα φορούσαν όλοι το ίδιο μπλουζάκι που έφερε μια εθνικιστική επιγραφή.

Ελάχιστοι πίστεψαν τον ισχυρισμό του σέρβου προέδρου ότι ο γιος του τυχαία βρέθηκε δίπλα στα συγκεκριμένα πρόσωπα. Εξάλλου οι ίδιοι είχαν αναλάβει τον περασμένο Μάιο ρόλο ομάδας ασφαλείας κατά την ορκωμοσία του Βούτσιτς. Σειρά διαδηλωτών και δημοσιογράφοι είχαν ξυλοκοπηθεί τότε.


«Η Σερβία βυθίζεται στα ναρκωτικά και βλέπει κανείς ότι οι ίδιοι εγκληματίες κινούνται στο περιβάλλον του κυβερνητικού κόμματος», επισημαίνει ο δικηγόρος Μπόζο Πρέλεβιτς.

Μεταξύ άλλων επιρρίπτονται κατά του Κόμματος της Προόδου του σέρβου προέδρου ότι αναθέτει δημόσια έργα σε πιστούς οπαδούς του. «Αυτή η διασύνδεση εγκλήματος, χρημάτων και πολιτικής καταστρέφει τη χώρα και το σύστημα δικαίου», τονίζει στην DW ο σέρβος δικηγόρος.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM