Ακυρώθηκε η συμφωνία συγχώνευσης 2,2 δισ. $ των Penguin Random House και Simon & Schuster

Ακυρώθηκε η συμφωνία συγχώνευσης ύψους 2,2 δισ. $ των Penguin Random House και Simon & Schuster Facebook Twitter
Φωτ.: Penguin
0

Ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως, και το αντίπαλον δέος του, Simon & Schuster, ακύρωσαν τη συμφωνία συγχώνευσης ύψους 2,2 δισ. δολ. 

Την ανακοίνωση έκανε χθες η ιδιοκτήτρια Penguin Bertelsmann.

Η Bertelsmann, ο γερμανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης που κατέχει την Penguin, είπε αρχικά ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης Αμερικανού δικαστή, που είχε αντιταχθεί στην εξαγορά της Simon & Schuster ως παράνομη καθώς θα έπληττε μεταξύ άλλων τις αμοιβές των δημιουργών.

Η γερμανική εταιρία ανέφερε σε μία χθεσινή ανακοίνωσή της ότι «θα προχωρήσει με την ανάπτυξη των παγκόσμιων εκδοτικών δραστηριοτήτων της, χωρίς να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη συγχώνευση μεταξύ της Penguin Random House και της Simon & Schuster».

Όπως ανέφερε το Reuters την Κυριακή, η γερμανική εταιρεία δεν μπόρεσε να πείσει την Paramount Global, ιδιοκτήτρια του Simon & Schuster, να επεκτείνει τη συμφωνία και να ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «είναι ικανοποιημένο που οι Penguin Random House και Simon & Schuster επέλεξαν να μην ασκήσουν έφεση», δήλωσε ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Τζόναθαν Κάντερ.

Με τη λύση της συμφωνίας, η Penguin θα καταβάλει ρήτρα τερματισμού 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Paramount.

Η Paramount δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Simon & Schuster ήταν ένα «μη βασικό περιουσιακό στοιχείο» για την Paramount. «Δεν στηρίζεται στα βίντεο και έτσι δεν ταιριάζει στρατηγικά στο ευρύτερο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Paramount», ανέφερε η εταιρία σε μία κατάθεση δικαστικών εγγράφων σχετικά με τον τερματισμό της συμφωνίας.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες μάχες περί συγχωνεύσεων, οι οποίες επικεντρώνονται στο τι πληρώνουν οι καταναλωτές, η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε ότι η συμφωνία πρέπει να σταματήσει επειδή θα οδηγούσε σε μικρότερο ανταγωνισμό για βιβλία υπερπαραγωγών και χαμηλότερες προκαταβολές για συγγραφείς που κερδίζουν 250.000 δολάρια ή περισσότερα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή με σκοπό να σταματήσει τη συμφωνία πέρυσι τον Νοέμβριο.

Σε ακροάσεις που διεξήχθησαν τον Αύγουστο, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι πέντε μεγαλύτεροι εκδότες ελέγχουν το 90% της αγοράς και ότι ένας συνδυασμός Penguin και Simon & Schuster θα έλεγχε σχεδόν τη μισή αγορά για τα δικαιώματα έκδοσης των βιβλίων, ενώ οι ανταγωνιστές του θα ήταν λιγότεροι από το μισό μέγεθός του οίκου.

Στους συγγραφείς της Penguin συμπεριλαμβάνονται η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Ίνα Γκάρτεν, αλλά και οι μυθιστοριογράφοι Ζέιντι Σμιθ και Ντάνιελ Στιλ, ενώ με τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster συνεργάζονται οι Στίβεν Κινγκ και Τζένιφερ Γουάινερ, αλλά και η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες του Reuters
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM