Ακτή Ελεφαντοστού: Σιαμαίες διαχωρίστηκαν μετά από μαραθώνια επέμβαση 17 ωρών

Ακτή Ελεφαντοστού: Σιαμαίες δίδυμες διαχωρίστηκαν μετά από μαραθώνια επέμβαση 17 ωρών Facebook Twitter
φωτ.: YouTube
0

Μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση που είχε διάρκεια 17 ώρες ομάδα εθελοντών γιατρών από τη Γαλλία και την Ελβετία κατόρθωσαν να διαχωρίσουν πρόσφατα σε νοσοκομείο της Ακτής Ελεφαντοστού σιαμαίες δίδυμες, οι οποίες γεννήθηκαν πριν έξι μήνες ενωμένες στην κοιλιακή χώρα.

Αν και αρχικά οι γιατροί είχαν υπολογίσει πως η επέμβαση θα έχει διάρκεια έξι ωρών, τελικά αυτή κράτησε 17 ώρες αφού παρουσιάστηκαν δυσκολίες εξαιτίας της πολυπλοκότητας του διαχωρισμού των κοινών οργάνων των σιαμαίων.

Σύμφωνα με το franceinfo, πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση σιαμαίων των οποίων ο διαχωρισμός θα μπορούσε να επιφέρει επιπλοκές, όμως η επέμβαση ήταν η μόνη λύση για να έχουν μια φυσιολογική ζωή η Μαρί και η Γκρέις. Η επιτυχής επέμβαση πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα γιατρών Γάλλων και Ελβετών στο νοσοκομείο «l'Hôpital Mère-Enfant» της Μπανζερβίλ, προάστιο της πόλης  Αμπιτζάν. Οι γιατροί είναι εθελοντές της μη κυβερνητικής οργάνωσης «La Chaîne de l’Espoir» (η αλυσίδα της ελπίδας), η οποία ιδρύθηκε το 1994 με στόχο την ενίσχυση των συστημάτων υγείας για ίσες ευκαιρίες επιβίωσης και ανάπτυξης σε όλους και κυρίως στα παιδιά. Στην απαιτητική και μαραθώνια επέμβαση συμμετείχε και ομάδα ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων του τοπικού νοσοκομείου.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πολύωρης επέμβασης η Σαρλέτ, μητέρα των δύο κοριτσιών, προσευχόταν σε χώρο του νοσοκομείου ενώ όταν μετά από 17 ώρες οι γιατροί ανακοίνωσαν στην ίδια και στον σύζυγο της πως ο διαχωρισμός έγινε με επιτυχία τους ευχαρίστησε συγκινημένη. Για τους γιατρούς η επέμβαση ήταν μια πρόκληση και για τις δύο σιαμαίες αδελφές η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Όμως, όπως αποκάλυψε η μητέρα των σιαμαίων στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, στην Ακτή του Ελεφαντοστού η γέννηση σιαμαίων έχει και μια άλλη διάσταση.

Στη χώρα της δυτικής Αφρικής τα σιαμαία θεωρούνται «καταραμένα» και η ασφάλειά τους απειλείται. Έτσι, όταν η  μητέρα κυκλοφορούσε στο δρόμο του χωριού της με τις δύο κόρες της φρόντιζε να τις καλύπτει με ένα μακρύ ρούχο για να μην είναι ορατές στα «αδιάκριτα» βλέμματα. «Στο χωριό θα τις σκότωναν», δήλωσε η μητέρα των σιαμαίων και είπε πως μετά την επέμβαση οι δύο κόρες της θα αντικρίσουν για πρώτη φορά τον ήλιο και τους ανθρώπους.

Μετά την επέμβαση, αν και η οικογένεια αντιμετωπίζει πλέον το μέλλον με αισιοδοξία, η Μαρί και η Γκρέις έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους να διανύσουν καθώς πρέπει να υποβληθούν σε μια σειρά θεραπειών αποκατάστασης.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM