«Θέλω να τονίσω ότι από μαθηματικής βεβαιότητας, η Ελλάδα δεν θα θελήσει να πολεμήσει με την Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κλιμακώνοντας εκ νέου την ρητορική έντασης. 

 

Απαντώντας, σύμφωνα με το σχόλιο της Χουριέτ, σε πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία (όπως τις αποδίδει η τουρκική εφημερίδα) ο Ακάρ σημειώνει: «Η δήλωσή του ήταν ένα γλωσσικό ολίσθημα».

 

Στη συνέντευξή του στον ιδιωτικό σταθμό AHaber, ο Ακάρ πρόσθεσε επίσης πως «η Τουρκία αναζητούσε πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και επίλυση, μέσω διαλόγου, όλων των προβλημάτων που προκύπτουν στο Αιγαίο, την Κύπρο και τα χερσαία σύνορα».

 

«Είχαμε τρεις γύρους συνομιλιών με τους Έλληνες εταίρους μας. Δύο στην Αθήνα και ένα στην Άγκυρα. Ανανεώνουμε τις εκκλήσεις μας για διεξαγωγή της τέταρτης συνάντησης στην Άγκυρα», ανέφερε ο ίδιος, προτρέποντας ταυτόχρονα την Ελλάδα να μην εξετάζει αυτά τα ζητήματα με εγωιστικό τρόπο και να έρθει στο τραπέζι με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.

 

«Επικαλούνται τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ναι και εμείς θέλουμε να σεβόμαστε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η Ελλάδα εξοπλίζει 16 από τα 23 νησιά στο Αιγαίο που θα πρέπει, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, να είναι αποστρατιωτικοποιημένα» επαναλαμβάνει ο Ακάρ: «Είναι απειλή το να μιλάμε για αυτό;».

 

Τέλος σχετικά με την Αγία Σοφιά και για την πιθανότητα μετατροπής της σε τζαμί απάντησε ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και ότι επ' αυτού «δεν πέφτει λόγος σε κάνεναν, ούτε και στην Ελλάδα».

 

Με πληροφορίες από Καθημερινή/ Πηγή: Hurriyet