Άγαλμα του Καρλ Μαρξ διχάζει τη Γερμανία στην επέτειο 200 χρόνων από τη γέννησή του

Άγαλμα του Καρλ Μαρξ διχάζει τη Γερμανία στην επέτειο 200 χρόνων από τη γέννησή του Facebook Twitter
0

Η Γερμανία γιορτάζει σήμερα τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, όμως πολλές διαδηλώσεις απειλούν να αμαυρώσουν τους εορτασμούς καθώς η κληρονομιά του φιλοσόφου παραμένει αμφιλεγόμενη στη χώρα, σχεδόν 30 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Τουλάχιστον 300 εκδηλώσεις – εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια – έχουν προγραμματιστεί στην πόλη Τριρ, όπου γεννήθηκε ο Μαρξ στις 5 Μαΐου 1818, για να τιμήσουν την κληρονομιά του συγγραφέα του «Κεφαλαίου» και θεμελιωτή του κομμουνισμού.

Το αποκορύφωμα των εορτασμών θα είναι τα αποκαλυπτήρια, σήμερα το μεσημέρι, του γιγαντιαίου ορειχάλκινου αγάλματος του Μαρξ, ύψους 5,5 μέτρων, που πρόσφερε στην πόλη η Κίνα.

Πολλές διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν επίσης σήμερα, από οργανώσεις και κόμματα που διαμαρτύρονται για τις τιμές που αποδίδονται στον Καρλ Μαρξ, τον οποίο θεωρούν «πατέρα» των κομμουνιστικών δικτατοριών.

Άγαλμα του Καρλ Μαρξ διχάζει τη Γερμανία στην επέτειο 200 χρόνων από τη γέννησή του Facebook Twitter
EPA/RONALD WITTEK

«Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε θορυβωδώς για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος και να ακουστεί η φωνή μας κατά της εξύμνησης του μαρξισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντίτερ Ντομπρόφσκι, πρόεδρος της Ένωσης Οργανώσεων Θυμάτων της Κομμουνιστικής Τυραννίας.

Ο Μαρξ «έθεσε τα θεμέλια στα οποία βασίστηκαν όλες οι κομμουνιστικές δικτατορίες μέχρι και σήμερα», πρόσθεσε.

«Να μην ξεχνάμε τα θύματα του κομμουνισμού - Να ξεμπροστιάσουμε τον Μαρξ» είναι το σύνθημα που προβάλλει από την πλευρά του το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο, σε μεγάλο βαθμό, χρωστά την άνοδό του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στις ψήφους που έλαβε από περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Απέναντι στην AfD που οργανώνει μια «σιωπηλή συγκέντρωση» σήμερα στους δρόμους της Τριρ, προβλέπεται να γίνει και μια αντιδιαδήλωση: ενάντια στην AfD και τις αντιμεταναστευτικές θέσεις της, αλλά και κατά του αγάλματος που οι ακτιβιστές το χαρακτηρίζουν δώρο μιας «αυταρχικής δικτατορίας».

Ο δήμαρχος της Τριρ, ο Σοσιαλδημοκράτης Βόλφραμ Λάιμπε, απορρίπτει τις επικρίσεις εκείνων που τον κατηγορούν ότι δέχτηκε το άγαλμα για να προσελκύσει τουρίστες και Κινέζους επενδυτές.

Πρόκειται απλώς για «μια φιλική χειρονομία» εκ μέρους του Πεκίνου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Γνωρίζει επίσης ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος βανδαλισμού του αγάλματος, κάτι όμως που δεν φαίνεται να τον ανησυχεί: «Σε μια μεγάλη πόλη, αυτά συμβαίνουν. Δεν θα χάσω τον ύπνο μου», σχολίασε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM