Μεγάλος κερδισμένος των βρετανικών τοπικών εκλογών φαίνεται πως αναδεικνύεται το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ.

 

Με καταμετρημένο το 1/3 των ψήφων το UKIP κερδίζει ήδη 89 θέσεις δημοτικών συμβούλων, με τους περισσότερους αναλυτές να υπολογίζουν πριν την εκλογική διαδικασία ότι το κόμμα θα έφθανε ως τις 80. Πολλοί πιστεύουν μάλιστα ότι ως το τέλος της καταμέτρησης οι έδρες του Φάρατζ θα έχουν διπλασιαστεί.

 

Παρά το γεγονός ότι το κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία σε κανέναν από τους δήμους όπου έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και συνολικά βρίσκεται στην τέταρτη θέση, οι Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι καταφέρει σημαντικό πλήγμα στα μεγάλα κόμματα και ανατρέπει το πολιτικό τοπίο στη χώρα.

 

Έτσι λοιπόν ο Φάρατζ, που έχει στραμμένο το βλέμμα στις ευρωεκλογές (η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων θα ξεκινήσει την Κυριακή), αλλά πολύ περισσότερο στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου χρόνου, αναδεικνύεται ως ένας ρυθμιστής. «Η αλεπού του UKIP έχει μπει στο κοτέτσι του Γουέστμινστερ», είπε χαρακτηριστικά.

 

Αφότου τα αποτέλεσμα άρχισαν να διαρρέουν από τις τοπικές εκλογές σήμερα, κάποιοι Συντηρητικοί απηύθυναν νέες εκκλήσεις για μια συμφωνία με το UKIP αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα δύο κόμματα θα κατέβουν με κοινούς υποψηφίους του χρόνου προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο να διασπάσουν την ψήφο της κεντροδεξιάς.

 


Εντός προβλέψεων κυμαίνεται το κέρδος των 106 δημοτικών εδρών για τους Εργατικούς, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι είναι τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης. Οι Συντηρητικοί χάνουν 97 έδρες στο 1/3 της καταμέτρησης και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 103. Η συμμετοχή υπολογίζεται ότι κινήθηκε γύρω στο 36%.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr