Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από μία νέα ευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. 

 

Έρευνα της Kaspersky Lab που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 7.000 Ευρωπαίους, καταδεικνύει πως αν και η ενδεχόμενη απώλεια προσωπικών δεδομένων απασχολεί τους περισσότερους, μεγάλο ποσοστό δεν φροντίζει για την προστασία των στοιχείων του.

 

Το 88% θέλει να γνωρίζει αν τα δεδομένα του χρησιμοποιούνται παράνομα και το 57% των χρηστών φοβάται πιθανή υποκλοπή των προσωπικών οικονομικών δεδομένων του.

 

Ωστόσο, ένας στους πέντε (20%) δεν προστατεύει καν με κωδικό πρόσβασης το Wi-Fi, το 31% δεν ενημερώνει ποτέ τις επιλογές ασφαλείας στο router του και το 30% δεν προστατεύει τις συσκευές του με λογισμικό ασφαλείας.

 

Μάλιστα το 64% των πολιτών δεν γνωρίζει που αποθηκεύονται τα διαδικτυακά δεδομένα του ενώ το 39% των γονέων παραδέχεται πως δεν γνωρίζει τι προσωπικά δεδομένα μοιράζονται τα παιδιά τους online.

 

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως το 45% εμπιστεύεται τις μεγάλες επιχειρήσεις με τα δεδομένα του αλλά μόνο το 36% πιστεύει ότι τα στοιχεία του είναι ασφαλή σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

 

«Από τις διευθύνσεις email μέχρι τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων και από τους χώρους εργασίας μέχρι τις ημερομηνίες γεννήσεώς, υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών για εμάς στο online περιβάλλον», υπογραμμίζει η Kaspersky.

 

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε η Kaspersky Lab στη Βαρκελώνη και στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι ειδικοί του κυβερνοχώρου.

 

Όπως προέκυψε, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν συναίσθηση «σε ποιον βαθμό έχουν διαδοθεί τα προσωπικά δεδομένα τους. Δεν γνωρίζουν ποιες εταιρείες ή πλατφόρμες διαθέτουν πληροφορίες για την ταυτότητά τους ή ακόμα και τι υπάρχει στο διαδίκτυο για τα παιδιά τους».