Η ΑstraZeneca «καθησυχάζει» την ΕΕ μετά τις αντιδράσεις: «Θα επισπεύσουμε τις παραδόσεις του εμβολίου»

Η ΑstraZeneca «καθησυχάζει» την ΕΕ μετά τις αντιδράσεις: «Θα επισπεύσουμε τις παραδόσεις του εμβολίου» Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρχείου / iStock
0

Κίνηση κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την προσφορά της AstraZeneca για επίσπευση ορισμένων παραδόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Μετά τα πυρά που έχει εξαπολύσει η Ευρωπαική Ένωση κατά της φαρμακοβιομηχανίας, στο πλαίσιο των αλλαγών στο χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε η εταιρεία, η AstraZeneca προσφέρθηκε να επιταχύνει ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου, ενώ οι Βρυξέλλες έθεσαν στην βρετανική φαρμακοβιομηχανία το ερώτημα αν μπορεί να κατευθύνει παρτίδες δόσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο για να επανορθώσει το έλλειμμα τροφοδοσίας, δήλωσαν στο Reuters ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η αγγλοσουηδική εταιρεία ανακοίνωσε απροσδόκητα την Παρασκευή ότι θα περικόψει την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ενωση με το εμβόλιό της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε μία κίνηση που, σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο, μεταφράζεται σε μείωση κατά 60% των 31 εκατομμυρίων δόσεων που επρόκειτο να σταλούν στην Ενωση.

Αυτό περιέπλεξε τα ευρωπαϊκά σχέδια εμβολιασμού, αφού και η Pfizer είχε ήδη ανακοινώσει προσωρινή επιβράδυνση στις παραδόσεις του εμβολίου της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των Βρυξελλών, όσο και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Στις 7 Φεβρουαρίου οι παραδόσεις

Δύο Ευρωπαίοι δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι η AstraZeneca προσφέρθηκε κατά τη διάρκεια δύο έκτακτων συνεδριάσεων χθες, Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ξεκινούσαν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου.

Μία από τις πηγές, που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι η AstraZeneca αναθεώρησε προς τα πάνω τους στόχους παράδοσης για τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις περικοπές που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εταιρεία δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις παραδόσεις του Μαρτίου.

Ο δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε απευθείας στις συνομιλίες, δήλωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόταση για αύξηση των παραδόσεων.

Η AstraZeneca εργάζεται με τριμηνιαίους στόχους. Κατά συνέπεια, μία αύξηση τον Φεβρουάριο, αν δεν συνοδευτεί από αύξηση τον Μάρτιο, δεν συνιστά συνολική αύξηση παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η AstraZeneca δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Μετά τις χθεσινές έκτακτες συνεδριάσεις, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η AstraZeneca δεν έδωσε τις προσήκουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις που έθεσε η ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσε απερίφραστα το ερώτημα στην AstraZeneca αν μπορεί να κατευθύνει προς τα κράτη - μέλη δόσεις που έχουν παρασκευασθεί στην Βρετανία, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, δεν υπήρξε απάντηση από την εταιρεία.

 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα της AstraZeneca

Η AstraZeneca έχει δηλώσει ότι η αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος στις παραδόσεις είναι αποτέλεσμα προβλημάτων παραγωγής στην Ευρώπη. Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται σε εργοστάσιο στο Βέλγιο το οποίο διαχειρίζεται η Novasep, εταίρος της AstraZeneca.

Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου.

Η ΕΕ προειδοποιεί την AstraZeneca: Πήρατε προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ - Θέλουμε τα εμβόλια

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε σαφές μήνυμα στην εταιρεία για  επίσπευση των διαδικασιών για την παράδοση των εμβολίων, υπενθυμίζοντάς της ότι έχει λάβει προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ.

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα

 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του γερμανικού συνασπισμού που επικαλούνται οι Bild και Handelsblatt, το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Σε ξεχωριστές αναφορές τους, τα δύο γερμανικά μέσα μετέδωσαν ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήταν αποτελεσματικό σε ποσοστό κάτω από 10% (σύμφωνα με την Bild) και μόλις 8% (σύμφωνα με την Handelsblatt), σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των δύο εφημερίδων η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά πως η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή δεν θα εγκρίνει το προϊόν για αυτή την ηλικιακή ομάδα. Από την πλευρά της η εταιρεία AstraZeneca χαρακτήρισε τις αναφορές των γερμανικών μέσων «εντελώς λανθασμένες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ