«Αν ήταν μαύροι, θα είχαμε εκατοντάδες νεκρούς»- Οι ταραχές στο Καπιτώλιο υπενθυμίζουν τις φυλετικές ανισότητες

«Αν ήταν μαύροι, θα είχαμε εκατοντάδες νεκρούς»- Οι ταραχές στο Καπιτώλιο υπενθυμίζουν τις φυλετικές ανισότητες Facebook Twitter
EPA
0

Η στάση της αστυνομίας απέναντι στους εισβολείς του Καπιτωλίου προκαλεί αντιδράσεις και φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα του ρατσισμού και των φυλετικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ.

Αυτή η πραγματικότητα ήταν ολοφάνερη την ώρα που ο όχλος των κατά κύριο λόγο λευκών υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο και μετά αποχώρησαν, με ελάχιστες συνέπειες, τονίζουν κάτοικοι της Ουάσινγκτον, ακτιβιστές, πολιτικοί, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Οι εισβολείς έσπασαν τζάμια, άρπαξαν αναμνηστικά, μπήκαν σε γραφεία και αίθουσες, ενώ κάποιοι από αυτούς φωτογραφήθηκαν με αστυνομικούς. Μερικοί κρατούσαν τα «τρόπαιά» τους αποχωρώντας από το Καπιτώλιο.

Η έλλειψη ασφάλειας και η περιορισμένη αντίδραση της αστυνομίας, παρότι επί εβδομάδες γινόταν προώθηση των διαδηλώσεων υπέρ του Τραμπ οι οποίες πυροδότησαν τις ταραχές, ήταν κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο σε σύγκριση με το τι έγινε στις κατά κύριο λόγο ειρηνικές διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter στην Ουάσινγκτον.

«Η μητέρα μου είπε ότι αν το έκανα εγώ αυτό, θα με πυροβολούσαν», δήλωσε η Μπεατρίς Μάντο, η οποία είχε πάρει μέρος στις διαμαρτυρίες του κινήματος BLM πέρυσι. «Έχει δίκιο. Θα υπήρχαν εκατοντάδες νεκροί, αν όχι περισσότεροι, αν αυτή ήταν μία ομάδα μαύρων», συμπλήρωσε.

Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ακριβώς την ίδια άποψη. «Κανένας δεν μπορεί να μου πει ότι αν επρόκειτο για μία ομάδα διαδηλωτών του Black Lives Matter ότι δεν θα είχαν αντιμετωπιστεί πάρα πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με τον όχλο κακοποιών που εισέβαλε στο Καπιτώλιο», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο αυτό.

Αλλά και η Μισέλ Ομπάμα, σε σχόλιο που έκανε στα social media, επεσήμανε αυτή τη μεγάλη διαφορά στη στάση της αστυνομίας απέναντι στους εισβολείς αυτή την εβδομάδα και στους διαδηλωτές κατά του ρατσισμού και των ανισοτήτων το περασμένο καλοκαίρι.

«Για όσους λένε αντιπατριωτικούς όσους απλά γονατίζουν σε σιωπηλή διαμαρτυρία, για εκείνους που αναρωτιούνται γιατί πρέπει να μας υπενθυμίζουν ότι οι ζωές των μαύρων μετράνε, η χθεσινή ημέρα το έκανε οδυνηρά ξεκάθαρο ότι συγκεκριμένοι Αμερικανοί είναι, στην πραγματικότητα, ελεύθεροι να αμαυρώσουν τη σημαία και τα σύμβολα του έθνους μας. Αρκεί να έχουν τη σωστή εμφάνιση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μισέλ Ομπάμα.

Μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ακολούθησε ένα κύμα διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Στην Ουάσινγκτον, η στάση της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη ανάμεσα στους εισβολείς.

«Υπήρχαν αστυνομικοί σε κάθε διασταύρωση στην Ουάσινγκτον. Υπήρχαν αστυνομικοί σε όλα τα μνημεία, στο Καπιτώλιο, μπροστά από τον Λευκό Οίκο», δήλωσε η Άμπι Κονέχο, που εργάζεται σε μια μικρή επιχείρηση στην Ουάσινγκτον.

Μεταξύ άλλων, τον Ιούνιο τους διαδηλωτές «υποδέχθηκαν» σειρές από μέλη της εθνοφρουράς στο μνημείο Λίνκολν, ενώ υπήρξε περίπτωση που αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα σε συγκεντρωμένους, προκειμένου να τους απομακρύνουν από τον Λευκό Οίκο ώστε να βγει ο Ντόναλντ Τραμπ και να φωτογραφηθεί κρατώντας μία Βίβλο, σε κοντινή εκκλησία.

«Μας αντιμετώπισαν σαν να ήμασταν ο εχθρός. Πού ήταν αυτός ο θυμός και η οργή χθες; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν ως φίλοι;», σχολίασε η Κονέχο.

Την Πέμπτη η αστυνομία της Ουάνσινγκτον ανακοίνωσε ότι έχουν συλληφθεί 68 άνθρωποι για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο. Αρκεί να αναφερθεί ότι ένα βράδυ, που η αστυνομία απομάκρυνε τους διαδηλωτές του BLM από σημείο κοντά στον Λευκό Οίκο, είχαν γίνει 300 συλλήψεις.

Στο μεταξύ, οι ντόπιοι εκφράζουν ανησυχία πως η αντίδραση της αστυνομίας στα γεγονότα στο Καπιτώλιο ήταν τόσο ήπια, που μπορεί να υπάρξει επανάληψη των γεγονότων.

Κάποιοι από τον όχλο κυμάτιζαν τη σημαία της Συνομοσπονδίας και φορούσαν ρούχα με εμβλήματα και συνθήματα της ιδεολογίας της λευκής υπεροχής. «Ήταν μία προσβολή να βλέπεις όχι μόνο το λευκό προνόμιο αλλά και τη λευκή υπεροχή εν δράσει. Το να βλέπεις αυτή τη μεροληψία από την κυβέρνηση, από την αστυνομία», σχολίασε η Μάκια Γκριν, διοργανώτρια του κινήματος Black Lives Matter στην Ουάσινγκτον.


Ενδεικτικό είναι πως την Πέμπτη ακυρώθηκαν τα μαθήματα στα δημόσια σχολεία KIPP, μια ένωση ανεξάρτητων σχολείων, στην Ουάσινγκτον, λόγω των αισθημάτων των κατά κύριο λόγο μαύρων μαθητών τους, μετά τις ταραχές.

«Είμαστε αηδιασμένοι όταν αναλογιζόμαστε την αντίθεση ανάμεσα στο πώς η χώρα μας απαντά σε αυτή την πράξη εγχώριας τρομοκρατίας έναντι των ειρηνικών διαδηλώσεων του περασμένου καλοκαιριού», ανέφεραν τα σχολεία σε ανακοίνωση.

Τα γεγονότα στο Καπιτώλιο υπενθύμισαν τις σοβαρές ανισότητες στον τρόπο αντιμετώπισης λευκών και μαύρων ανθρώπων, από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, σχολίασε ο Τσαρλς ΜακΚίνεϊ, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας, στο Rhodes College του Τενεσί.

«Η αντίδραση των δυνάμεων επιβολής του νόμου ήταν μια κατάφωρη επίδειξη του συστημικού ρατσισμού. Ήταν μία επίδειξη του λευκού προνομίου, των ανισοτήτων στην αστυνόμευση σε αυτή τη χώρα», δήλωσε.

Με πληροφορίες από Reuters

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM