LIVE!

Guardian: Στις 7 Δεκεμβρίου τα πρώτα εμβόλια της Pfizer στη Βρετανία αλλά οι ηλικιωμένοι «θα περιμένουν»

Guardian: Στις 7 Δεκεμβρίου τα πρώτα εμβόλια της Pfizer στη Βρετανία αλλά οι ηλικιωμένοι «θα περιμένουν» Facebook Twitter
EPA
0

Η Βρετανία μπορεί να παραλάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις 7 Δεκεμβρίου, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Τα νοσοκομεία της χώρας ενημερώθηκαν ότι πρέπει να είναι έτοιμα για τους εμβολιασμούς μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα είναι οι πρώτοι που θα κάνουν το νέο εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 95% απέναντι στον Sars-Cov-2.

Σύμφωνα με πηγές από διαφορετικά νοσοκομεία που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, οι δομές υγείας βρίσκονται σε επιφυλακή για να δεχτούν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου το τριήμερο 7 με 9 Δεκεμβρίου. 

Αρχικά μόνο γιατροί και νοσηλευτές θα κάνουν το εμβόλιο και οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας «θα πρέπει να περιμένουν». Μαζί με το ιατρικό προσωπικό, οι ηλικιωμένοι είχαν χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση οι «πρώτοι» στη λίστα για τους εμβολιασμούς αλλά όπως φαίνεται ο δικός τους εμβολιασμός ίσως καθυστερήσει και ο λόγος είναι οι ακραίες συνθήκες συντήρησης.  

Η φύση του εμβολίου, που απαιτεί διατήρηση και μεταφορά σε «πολικές» θερμοκρασίες μείον 75 βαθμών Κελσίου ανάγκασε τις αρχές να αναθεωρήσουν το πλάνο καθώς η μεταφορά του εμβολίου μπορεί να γίνει με μεγάλους περιορισμούς και μόνο ορισμένες φορές, και επομένως δεν θα είναι εύκολο να μεταφερθεί σε όλα τα γηροκομεία ή τις κατοικίες ηλικιωμένων. 

Αξιωματούχοι του NHS πιστεύουν πως αν το εμβόλιο μεταφερθεί πάνω από τέσσερις φορές, κινδυνεύει να γίνει ασταθές ή αναποτελεσματικό. Μέχρι να φτάσει στα νοσοκομεία της χώρας όμως θα έχει ήδη μετακινηθεί ήδη δύο φορές - από την μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Βέλγιο μέχρι τους ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους στη Βρετανία, και από εκεί στα νοσοκομεία όπου θα μπορεί να χορηγηθεί. 

«Μας είπαν να περιμένουμε το εμβόλιο στις 7 Δεκεμβρίου και να σχεδιάσουμε την έναρξη των εμβολιασμών στο προσωπικό όλη εκείνη την εβδομάδα. Ωστόσο είναι το εμβόλιο της Pfizer και δεν μπορεί να μεταφερθεί ξανά από τη στιγμή που θα φτάσει σε εμάς. Θα πρέπει να το κάνουμε εντός πέντε ημερών - αυτός είναι ο χρόνος «ζωής» του στο ράφι.

«Το αρχικό πλάνο ήταν να το κάνουμε πρώτα στους οίκους ευγηρίας. Αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κοινότητα οπότε μόνο το προσωπικό του NHS θα είναι σε θέση να το κάνει, τουλάχιστον αρχικά». 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι φιλοξενούμενοι σε προνοιακές δομές είναι πολύ πιθανό να πρέπει να περιμένουν για να κάνουν τελικά το εμβόλιο της Οξφόρδης που ανέπτυξε το ομώνυμο πανεπιστήμιο με την AstraZeneca. Η αποτελεσματικότητα του είναι πολύ πιο χαμηλή - 62% για όσους έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις στις κλινικές δοκιμές - αλλά δεν χρειάζεται να συντηρηθεί σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα σε ψυγεία και να μεταφερθεί από γιατρούς και νοσοκόμους σε νοσοκομεία. 

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM