Η Γερμανία καταργεί την πλαστική σακούλα

Η Γερμανία καταργεί την πλαστική σακούλα Facebook Twitter
Η Γερμανία καταργεί την πλαστική σακούλα (Pixabay)
0

Καταργείται η πλαστική σακούλα στη Γερμανία από την 1η Ιανουαρίου του 2022 με απόφαση της Bundestag.

Tο γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, έλαβε την απόφαση αργά χθες το βράδυ, εξαιρώντας τις σακούλες πολύ μικρού πάχους.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε όμως αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του κοινοβουλίου και έπειτα από μία μεταβατική περίοδο ενός έτους, καταργείται η πλαστική σακούλα πάχους 15-50 μικρόμετρων, αυτών δηλαδή που διατίθενται συνήθως στα σούπερ μάρκετ.

Εξαιρούνται οι επαναχρησιμοποιούμενες πλαστικές τσάντες, αλλά και οι πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες που βρίσκονται στο τμήμα φρούτων και λαχανικών.

«Η πλαστική σακούλα αποτελεί την επιτομή κατασπατάλησης πόρων», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε (SPD), η οποία εισηγήθηκε την σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι επιχειρήσεις που θα παραβιάζουν την απαγόρευση θα κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 100.000 ευρώ.

Η Αριστερά και οι Πράσινοι, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «δεν είναι αρκετά φιλόδοξη», τονίζοντας ότι χρειάζονται πολύ πιο γενναίες αποφάσεις.

«Αυτός ο μίνι - νόμος δυστυχώς δεν θα σταματήσει την τάση για συσκευασίες μίας χρήσης», δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος των Πρασίνων Μπετίνα Χόφμαν και μίλησε για «σταγόνα στον ωκεανό».

Από την άλλη πλευρά, οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) βλέπουν το μέτρο ως αδικαιολόγητη παρέμβαση στην αγορά, χωρίς αποδεδειγμένα οφέλη για το περιβάλλον. Ο βουλευτής της AfD Αντρέας Μπλεκ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εθελοντική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας έχει φθάσει μέσα σε λίγα χρόνια τα 2/3.

Για «συμβολική» απαγόρευση έκανε λόγο η οργάνωση WWF, επισημαίνοντας ότι οι πλαστικές σακούλες αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% της κατανάλωσης των Γερμανών σε πλαστικό.

Με πληροφορίες του de24.news

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM