Η Γερμανία καταργεί την πλαστική σακούλα

Η Γερμανία καταργεί την πλαστική σακούλα Facebook Twitter
Η Γερμανία καταργεί την πλαστική σακούλα (Pixabay)
0

Καταργείται η πλαστική σακούλα στη Γερμανία από την 1η Ιανουαρίου του 2022 με απόφαση της Bundestag.

Tο γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, έλαβε την απόφαση αργά χθες το βράδυ, εξαιρώντας τις σακούλες πολύ μικρού πάχους.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε όμως αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του κοινοβουλίου και έπειτα από μία μεταβατική περίοδο ενός έτους, καταργείται η πλαστική σακούλα πάχους 15-50 μικρόμετρων, αυτών δηλαδή που διατίθενται συνήθως στα σούπερ μάρκετ.

Εξαιρούνται οι επαναχρησιμοποιούμενες πλαστικές τσάντες, αλλά και οι πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες που βρίσκονται στο τμήμα φρούτων και λαχανικών.

«Η πλαστική σακούλα αποτελεί την επιτομή κατασπατάλησης πόρων», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε (SPD), η οποία εισηγήθηκε την σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι επιχειρήσεις που θα παραβιάζουν την απαγόρευση θα κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 100.000 ευρώ.

Η Αριστερά και οι Πράσινοι, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «δεν είναι αρκετά φιλόδοξη», τονίζοντας ότι χρειάζονται πολύ πιο γενναίες αποφάσεις.

«Αυτός ο μίνι - νόμος δυστυχώς δεν θα σταματήσει την τάση για συσκευασίες μίας χρήσης», δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος των Πρασίνων Μπετίνα Χόφμαν και μίλησε για «σταγόνα στον ωκεανό».

Από την άλλη πλευρά, οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) βλέπουν το μέτρο ως αδικαιολόγητη παρέμβαση στην αγορά, χωρίς αποδεδειγμένα οφέλη για το περιβάλλον. Ο βουλευτής της AfD Αντρέας Μπλεκ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εθελοντική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας έχει φθάσει μέσα σε λίγα χρόνια τα 2/3.

Για «συμβολική» απαγόρευση έκανε λόγο η οργάνωση WWF, επισημαίνοντας ότι οι πλαστικές σακούλες αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% της κατανάλωσης των Γερμανών σε πλαστικό.

Με πληροφορίες του de24.news

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΝΕΚΡΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Διεθνή / Ιράν: Βίντεο αποτυπώνει «τη σφαγή των Ιρανών διαδηλωτών» - Ακολουθούν σκληρές εικόνες

Ο φωτορεπόρτερ, Afshin Ismaeli, ανήρτησε το βίντεο στο Instagram και γράφει για τις ανεπίσημες πληροφορίες που αφορούν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών ο οποίος μπορεί να ξεπερνά τις 12.000
THE LIFO TEAM