Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει κάνει ακόμη το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, παρότι έχουν περάσει μήνες από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι το ρωσικό Sputnik V ήταν «το πρώτο που εγκρίθηκε» και γνωστοποίησε ότι η μία κόρη του εμβολιάστηκε.

 

Το Κρεμλίνο εξήγησε χθες, Τρίτη, ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει ένα εμβόλιο για το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το τελικό στάδιο δοκιμών. Το εμβόλιο έχει χορηγηθεί ήδη σε Ρώσους εργαζόμενους της «πρώτης γραμμής», δασκάλους και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, εκτός του πλαισίου των κλινικών δοκιμών.

 

«Ο πρόεδρος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μη πιστοποιημένο εμβόλιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Δεν εξήγησε τη διαφορά που έχει η «πιστοποίηση» από την «έγκριση» του εμβολίου, αλλά συμπλήρωσε: «Ο μαζικός εμβολιασμός δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Και φυσικά ο αρχηγός του κράτους δεν μπορεί να πάρει μέρος σε εμβολιασμό ως εθελοντής. Αυτό είναι αδύνατο».

 

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι δοκιμές θα ολοκληρωθούν σύντομα και ότι ο Πούτιν θα ενημερώσει τον λαό για την απόφασή του για το αν θα κάνει το εμβόλιο «αν το θεωρεί απαραίτητο».

 

Η είδηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει κάνει το εμβόλιο ήρθε την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε πως αυτό έχει αποτελεσματικότητα άνω του 95%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών.

 

Τα αποτελέσματα υπολογίστηκαν έπειτα από δοκιμή 42 ημερών στην οποία 19.000 εθελοντές έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 21.000 άνθρωποι έλαβαν μία δόση. Επίσης, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι η μία δόση του εμβολίου τους θα κοστίζει κάτω από 10 δολάρια στις διεθνείς αγορές, δηλαδή θα είναι «δύο φορές φθηνότερο από τα εμβόλια mRNA με παρόμοια αποτελέσματα». Για τους Ρώσους πολίτες το εμβόλιο θα είναι δωρεάν.

 

Στις 11 Αυγούστου ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι οι Ρώσοι επιστήμονες απέδειξαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου τους για τον κορωνοϊό. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η μία από τις δύο κόρες του εμβολιάστηκε.

 

Με πληροφορίες από CNN

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr