ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Γιατί ο Πούτιν δεν έχει κάνει ακόμη το ρωσικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό, μήνες αφότου εμβολιάστηκε η κόρη του

Γιατί ο Πούτιν δεν έχει κάνει ακόμη το ρωσικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό, μήνες αφότου εμβολιάστηκε η κόρη του Facebook Twitter
ΕPA
0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει κάνει ακόμη το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, παρότι έχουν περάσει μήνες από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι το ρωσικό Sputnik V ήταν «το πρώτο που εγκρίθηκε» και γνωστοποίησε ότι η μία κόρη του εμβολιάστηκε.

Το Κρεμλίνο εξήγησε χθες, Τρίτη, ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει ένα εμβόλιο για το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το τελικό στάδιο δοκιμών. Το εμβόλιο έχει χορηγηθεί ήδη σε Ρώσους εργαζόμενους της «πρώτης γραμμής», δασκάλους και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, εκτός του πλαισίου των κλινικών δοκιμών.

«Ο πρόεδρος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μη πιστοποιημένο εμβόλιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Δεν εξήγησε τη διαφορά που έχει η «πιστοποίηση» από την «έγκριση» του εμβολίου, αλλά συμπλήρωσε: «Ο μαζικός εμβολιασμός δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Και φυσικά ο αρχηγός του κράτους δεν μπορεί να πάρει μέρος σε εμβολιασμό ως εθελοντής. Αυτό είναι αδύνατο».

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι δοκιμές θα ολοκληρωθούν σύντομα και ότι ο Πούτιν θα ενημερώσει τον λαό για την απόφασή του για το αν θα κάνει το εμβόλιο «αν το θεωρεί απαραίτητο».

Η είδηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει κάνει το εμβόλιο ήρθε την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε πως αυτό έχει αποτελεσματικότητα άνω του 95%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών.

Τα αποτελέσματα υπολογίστηκαν έπειτα από δοκιμή 42 ημερών στην οποία 19.000 εθελοντές έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 21.000 άνθρωποι έλαβαν μία δόση. Επίσης, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι η μία δόση του εμβολίου τους θα κοστίζει κάτω από 10 δολάρια στις διεθνείς αγορές, δηλαδή θα είναι «δύο φορές φθηνότερο από τα εμβόλια mRNA με παρόμοια αποτελέσματα». Για τους Ρώσους πολίτες το εμβόλιο θα είναι δωρεάν.

Στις 11 Αυγούστου ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι οι Ρώσοι επιστήμονες απέδειξαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου τους για τον κορωνοϊό. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η μία από τις δύο κόρες του εμβολιάστηκε.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ