Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτησε τις σημερινές ανακοινώσεις των Pfizer και BioNTeck για αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε ποσοστό 90%. 

 

«Σπουδαία νέα από την Pfizer και την BioNTech Group για τα επιτυχημένα αποτελέσματα των τελευταίων κλινικών δοκιμών για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19. Η ευρωπαϊκή επιστήμη φέρνει αποτελέσματα!», σημείωσε η κα φον ντερ Λάιεν.

 


Προανήγγειλε πως η Κομισιόν θα υπογράψει σύντομα συμβόλαιο με τις δύο εταιρείες, ακόμα και για 300 εκατομμύρια δόσεις. «Στο μεσοδιάστημα ας συνεχίσουμε να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον», καταλήγει η πρόεδρος της Κομισιόν. 

 

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επίσης υποδέχτηκε με αισιοδοξία τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. 

 

«Καλωσορίζουμε τα ενθαρρυντικά νέα για εμβόλιο από την Pfizer και την BioNTech Group και χαιρετίζουμε όλους τους επιστήμονες και τους συνεργάτες σε όλο τον κόσμο που αναπτύσσουν νέα και αποτελεσματικά εργαλεία για να νικήσουμε την Covid-19. Ο πλανήτης γίνεται μάρτυρας επιστημονικής καινοτομίας και συνεργασίας χωρίς προηγούμενο για να δώσουμε τέλος στην πανδημία.»

 

 

Τα σημερινά αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά πέρα από κάθε προσδοκία καθώς, όπως ανακοίνωσε η Pfizer, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι κατά 90% αποτελεσματικό, παρέχοντας πολύ μεγαλύτερη κάλυψη απέναντι στη νόσο, από όσο ήλπιζαν οι περισσότεροι ειδικοί.

 

«Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα. Τα πρώτα αποτελέσματα της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιό μας, παρέχουν αρχικά αποδεικτικά στοιχεία για την δυνατότητα του εμβολίου να αποτρέπει τη νόσο Covid-19», ανακοίνωσε ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και CEO της Pfizer. Σύμφωνα με την Pfizer, προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες.

 

«Πλησιάζουμε ένα κρίσιμο ορόσημο στην ανάπτυξη του προγράμματος, σε μία στιγμή που ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο και με τους δείκτες μόλυνσης να αγγίζουν νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να πλησιάζουν στο μέγιστο της πληρότητας και τις οικονομίες να πασχίζουν για την επανεκκίνησή τους», πρόσθεσε ο δρ. Μπουρλά.

 

Οι δοκιμές θα συνεχιστούν καθώς στη φάση 3 συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 43.000 εθελοντές. Για τη συλλογή των δεδομένων θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο ακόμα εβδομάδες και στη συνέχεια θα κατατεθεί η αίτηση για έγκριση. Αν η αδειοδότηση προχωρήσει απρόσκοπτα, οι πρώτες δόσεις μπορεί να αρχίσουν να γίνονται σε επαγγελματίες υγείας στο τέλος της χρονιάς.

 

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, έχουν καταγραφεί πάνω από 50,4 εκατομμύρια μολύνσεις σε όλο τον πλανήτη και ο κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.257.747 ανθρώπους. Αν όλα τα στοιχεία επαληθευτούν, το εμβόλιο θα συγκαταλεχθεί μεταξύ των πλέον αποτελεσματικών, όπως το εμβόλιο κατά της ιλαράς.

 

Μέχρι το τέλος του έτους, η Pfizer εκτιμά πως μπορεί να παρασκευάσει δόσεις για την ανοσία 15 έως 20 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ανεξάρτητοι επιστήμονες ωστόσο προειδοποιούν κατά του «πρώιμου ενθουσιασμού», πριν ολοκληρωθούν οι μακροπρόθεσμοι έλεγχοι ελέγχου και δεδομένων.

 

Η Pfizer γίνεται η πρώτη εταιρεία που ανακοινώνει θετικά αποτελέσματα ενώ συνολικά έντεκα διαφορετικά εμβόλια βρίσκονται στα τελευταία στάδια της τρίτης φάσης δοκιμών, στην παγκόσμια «κούρσα» για ένα ή περισσότερα εμβόλια απέναντι στον νέο κορωνοϊό.

 

«Αυτή είναι μία ιστορική στιγμή», δήλωσε η Κάθριν Γιάνσεν, αντιπρόεδρος της Pfizer και επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων. «Αυτή ήταν μία καταστροφική κατάσταση, μία πανδημία και βαδίζουμε πάνω σε ένα μονοπάτι και έναν στόχο που κανείς δεν είχε καταφέρει ποτέ: να βρούμε εμβόλιο μέσα σε ένα χρόνο»

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr