«Τούρκος πράκτορας» παραδόθηκε στην Αυστρία: «Είχα διαταγές να σκοτώσω πολιτικό»

«Τούρκος πράκτορας» παραδόθηκε στην Αυστρία: «Είχα διαταγές να σκοτώσω πολιτικό» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Σε εκτενές ρεπορτάζ, οι New York Times αποκαλύπτουν την υπόθεση ενός ατόμου που υποστηρίζει πως είναι Τούρκος πράκτορας και παραδόθηκε στις αρχές της Αυστρίας, ενώ του είχε ανατεθεί να πυροβολήσει μία πολιτικό των Πρασίνων.

Ο άνδρας παραδόθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Βιέννης τον περασμένο μήνα. Η κατάθεσή του ήταν εκρηκτική: ο υποστήριξε πως είχε εντολή να πυροβολήσει μία Κουρδοαυστριακή πολιτικό, παρά τη θέλησή του και ζήτησε αστυνομική προστασία. Ακόμη αποκάλυψε πως αναγκάστηκε να καταθέσει ψευδώς για την καταδίκη ενός υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, εάν οι ισχυρισμοί του άνδρα με το όνομα Feyyaz Ozturk ευσταθούν, αποκαλύπτεται μία νέα εικόνα για το πόσο μακριά μπορεί να φθάσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην καταδίωξη των αντιπάλων του.

Η κατάθεση Ozturk και η υπόθεση Topuz

Η κατάθεση του Ozturk, που οι ΝΥΤ έχουν στην κατοχή τους, μπορεί «να τινάξει στον αέρα» την καταδίκη του Metin Topuz, που εργαζόταν για το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ και τη διεύθυνση της Δίωξης Ναρκωτικών στην Κωνσταντινούπολη. Τον Ιούνιο ο Topuz καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο σε πάνω από οκτώ χρόνια φυλάκισης καθώς κρίθηκε ένοχος για παροχή βοήθειας σε ένοπλη τρομοκρατική ομάδα.

Η υπόθεση Topuz είναι μία από τις πολλές, κατά πολιτών των ΗΠΑ και εργαζομένων για την αμερικανική κυβέρνηση, τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως «αβάσιμες» ενώ διακρίνουν την προσπάθεια του Ερντογάν να αποκτήσει πλεονέκτημα στις όλο και περισσότερο ανταγωνιστικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ΝΥΤ ο αυξανόμενος ολοκληρωτισμός του Ερντογάν κατά την περασμένη δεκαετία συνοδεύτηκε από μία επιθετική εκστρατεία κατά όσων θεωρούσε εχθρούς του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, η οποία ξεκίνησε ενώ ερχόταν σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εντατικοποιήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Για το πραξικόπημα ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.

Στην Τουρκία τα μέτρα του προέδρου οδήγησαν στη φυλάκιση δεκάδων χιλιάδων πολιτών, αντιπάλων του Ερντογάν, σύμφωνα με τους επικριτές του, συχνά με σαθρά ή κατασκευασμένα στοιχεία. Στο εξωτερικό ενεπλάκη σε παράνομη μεταφορά και κράτηση πάνω από 100 υποστηρικτών του Γκιουλέν και σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές στη δολοφονία τριών Κούρδων στρατιωτικών στο Παρίσι το 2013, με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ωστόσο να αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Άλλοι, που ζουν στο εξωτερικό, κάνουν για εντάλματα, μέσω της Interpol, για τη σύλληψή τους και διαμαρτύρονται για παρακολούθηση από Τούρκους πράκτορες. Η κυβέρνηση της Αυστρίας ανησυχεί εδώ και καιρό για την επιρροή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στη χώρα και το τελευταίο περιστατικό σήμανε συναγερμό.  

«Το μακρύ χέρι του Ερντογάν φτάνει μέχρι τη Βιέννη»

«Το παίρνουμε πολύ σοβαρά», δήλωσε ο Karl Nehammer, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, την Τρίτη, στους New York Times. Ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες καθώς η έρευνα συνεχίζεται. Το γραφείο του αρμόδιου εισαγγελέα αρνήθηκε να σχολιάσει, γνωστοποιώντας ωστόσο πως η υπόθεση ήταν τόσο ευαίσθητη που «διαβαθμίστηκε».

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση της υπόθεσης, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε πως αν επιβεβαιωθεί το σχέδιο επίθεσης κατά της Κουρδοαυστριακής πολιτικού αυτό θα σηματοδοτεί ένα νέο βαθμό τουρκικής ανάμειξης στην Αυστρία. Μόλις τον περασμένο μήνα, ειδική επιτροπή της αστυνομίας, συμπέρανε πως τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στρατολογήσει αγκιτάτορες για να προκαλέσουν βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας Κούρδων στην περιοχή Favoriten της Βιέννης τον Ιούνιο και να συλλέξουν πληροφορίες για τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον Nehammer, «η τουρκική κατασκοπεία και η τουρκική ανάμειξη στα δημοκρατικά δικαιώματα δεν έχει θέση στην Αυστρία». Υπάρχουν περίπου 270.000 άνθρωποι τουρκικής καταγωγής στην Αυστρία, αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών και περίπου το ένα τρίτο από αυτούς είναι Κούρδοι.

Από την πλευρά της, η Susanne Raab, υπουργός Ένταξης της Αυστρίας, ήταν ακόμη πιο σκληρή. «Η Αυστρία έχει γίνει στόχος της τουρκικής κατασκοπείας», είπε. «Το μακρύ χέρι του Ερντογάν φτάνει μέχρι τη Βιέννη». Όταν ο κ. Ozturk αποκαλύφθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, ανέφερε στην αστυνομία ότι αποσύρθηκε από μια μακρά πορεία στην υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, γνωστή ως MIT, αλλά πρόσφατα επιφορτίστηκε με την επίθεση εναντίον της, κουρδικής καταγωγής, Aygul Berivan Aslan, πρώην βουλευτή των Πρασίνων και επικρίτρια του Ερντογάν. 

  

Έκτοτε τέθηκε υπό κράτηση από τις αυστριακές Αρχές, που εξετάζουν το ενδεχόμενο εργασίας του για ξένη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Διαψεύδει η Άγκυρα: «Ανοησίες»

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ανώτερος αξιωματούχος της διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας έκανε λόγο για «ανοησίες» όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός. «Ο κ. Ozturk δεν συνδέθηκε με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ούτε ενήργησε εκ μέρους». Ωστόσο, οι τουρκικές προσπάθειες να υπονομεύσουν τον Ozturk φαίνεται να προκαλούν ερωτήματα για την αξιοπιστία του ως μάρτυρα στη δίωξη κατά του Topuz. 

Κατά τη διάρκεια μιας τετράωρης συνέντευξης με την αυστριακή αστυνομία, οι εξηγήσεις του Ozturk ήταν ασαφείς σε σημεία, ειδικά όταν έπρεπε να μιλήσει για την υποτιθέμενη δουλειά του ως εκτελεστής. Αλλά έγιναν πολύ συγκεκριμένες όταν ένας αξιωματικός τον ρώτησε για την υπόθεση του Topuz. Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση της αστυνομίας, ο Ozturk ανέφερε πως δούλεψε για την αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών έως το 2004 και πως συνάντησε τελευταία φορά τον Topuz το 2005.

Και ο Topuz υποστήριξε πως δούλεψε για τη Δίωξη Ναρκωτικών ως διερμηνέας, πρόσθεσε, γεγονός που οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν. 

Στέλεχος του γραφείου Τύπου της Δίωξης ναρκωτικών στις ΗΠΑ ανέφερε πως δεν υπάρχουν αρχεία για την εργασία του Ozturk εκεί, αλλά θα το διασταύρωνε μαζί με το γραφείο στην Τουρκία. Ο Ozturk υποστήριξε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017 του είχε ζητηθεί να υπογράψει μία κατάθεση εναντίον του Topuz ή θα κινδύνευε να φυλακιστεί ο ίδιος.

Το lockdown καθυστερεί την επίθεση

«Μου έδωσαν μία κατάθεση και έβαλαν ένα λευκό χαρτί μπροστά μου, το οποίο υπέγραψα. Διαφορετικά, θα πήγαινα στη φυλακή με τον Metin Topuz. Στην Τουρκία, πάντα κάνουν έτσι». Στη συνέχεια, όταν συζητήθηκε η υποτιθέμενη συνωμοσία για επίθεση κατά της πολιτικού, ο Ozturk είπε ότι του δόθηκε εντολή να πυροβολήσει την Aslan και για πρώτη φορά το 2018 μετά από επικοινωνία με Τούρκο εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη.

Αρχικά, έπρεπε να πραγματοποιήσει την επίθεση τον Μάρτιο, αλλά το lockdown εμπόδισε το ταξίδι του στη Βιέννη, σύμφωνα με όσα είπε στην αστυνομία. Ο Ozturk, ο οποίος έχει ιταλικό διαβατήριο, είπε ότι καθηλώθηκε στο Ρίμινι όπου έσπασε το πόδι του σε ατύχημα. Στο τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει με την επίθεση. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο, όπως δήλωσε, μέσω WhatsApp ένας άνδρας του ζήτησε να ταξιδέψει στο Βελιγράδι και να συναντήσει εκεί μια επαφή σε τουρκικό καφέ.

«Δεν έχει σημασία αν πεθάνει ή αν τραυματιστεί μόνο», του είπε η επαφή. Το βασικό ήταν «η πολιτικός να λάβει το μήνυμα», του είπε η επαφή που του έδωσε εντολή να ταξιδέψει στη Βιέννη και να περιμένει περαιτέρω οδηγίες.

«Τούρκος πράκτορας» παραδόθηκε στην Αυστρία: «Είχα διαταγές να σκοτώσω πολιτικό» Facebook Twitter
H Aygul Berivan Aslan (Facebook)

«Ίσως παραδόθηκα για να σωθώ»

Όταν ρωτήθηκε γιατί παραδόθηκε είπε πως ίσως έκανε κάτι τέτοιο για να σωθεί. «Η αστυνομία της Αυστρίας θα μπορούσε να με συλλάβει αργότερα», συνέχισε.

«Δεν μου αρέσει κάτι τέτοιο. Δεν είμαι δολοφόνος». Σε άλλο σημείο ο Ozturk είπε πως εάν αυτό είχε συμβεί (σ.σ. η επίθεση), τότε οι τουρκικές Αρχές θα απομακρύνονταν από αυτόν και θα έλεγαν πως είναι εγκληματίας. Παράλληλα ανέφερε πως η Τουρκία έχει παγώσει τόσο τους δικούς του λογαριασμούς όσο και της οικογένειάς του.

«Ποιος έδωσε την εντολή;»

Σε μεταγενέστερη κατάθεση στην αστυνομία ο Ozturk κατονόμασε και άλλους στόχους που του είχαν ανατεθεί. Ο λόγος για τον Peter Pilz, εκδότη του διαδικτυακού περιοδικού ZackZack Ο κ. Pilz, επίσης πρώην βουλευτής των Πρασίνων, υπήρξε μέλος της επιτροπή εποπτείας πληροφοριών και είναι μακροχρόνιος επικριτής του Ερντογάν και του πώς μεταχειρίζεται τον κουρδικό πληθυσμό.

Ο ίδιος γνωρίζει καλά την Aslan και έχει απειληθεί πολλές φορές. «Έλαβε την εντολή να πυροβολήσει μία πολιτικό στην Αυστρία, το ερώτημα είναι: Ποιος έδωσε την εντολή;» είπε ο Pikz. 

«Για την περίπτωση Topuz, τα πράγματα είναι απολύτως σαφή», πρόσθεσε. «Ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης απέσυρε τη δήλωσή του. Η υπόθεση πρέπει να ανοίξει ξανά.» Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα και οι δικηγόροι του Topuz αρνήθηκαν να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς του Ozturk και το πώς ενδέχεται να επηρεάσουν την υπόθεση. Η μαρτυρία του Ozturk ήταν βασική για την καταδίκη του Topuz καθώς υποστήριζε πως είχε συνεργαστεί με γκλιουλενιστές. 

Ωστόσο, ο Ozturk δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο αυτοπροσώπως και δεν εξετάστηκε κατ' αντιπαράσταση. Ο δικαστής έδωσε παράταση στη δίκη αρκετές φορές ώστε να περιμένει τον Ozturk να επιστρέψει από το εξωτερικό. Τον Ιούνιο, ο δικαστής αποφάσισε ότι η δίκη θα συνεχιστεί χωρίς εκείνον. Ωστόσο, σε αντίθεση με την προβλεπόμενη νομική διαδικασία, δεν διέταξε να αγνοηθεί η μαρτυρία του Ozturk.

Με πληροφορίες από New York Times 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM