Ταϊλάνδη: Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στους δρόμους για την επιστροφή του βασιλιά

Ταϊλάνδη: Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στους δρόμους για την επιστροφή του βασιλιά Facebook Twitter
0

Διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στην Ταϊλάνδη βρέθηκαν σε πορεία που μετέφερε τον Βασιλιά Μάχα Βατζιραλόνγκορν, ο οποίος επέστρεψε στη χώρα.

Οι διαδηλωτές, που απωθήθηκαν από αστυνομικούς, ύψωσαν τρία δάκτυλα, χαιρετισμός που έχει γίνει σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας.

Η χαρακτηριστική χειρονομία πιστεύεται ότι αποτελεί έμπνευση από τις ταινίες Hunger Games, όπου χρησιμοποιείται ως σύμβολο ενότητας και περιφρόνησης.

Ζητούν περιορισμούς στις εξουσίες του βασιλιά και την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Οι διαδηλώσεις την Τετάρτη ακολουθούν μήνες αυξανόμενης έντασης στη χώρα.

Ο βασιλιάς, ο οποίος περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο εξωτερικό, επέστρεψε από τη Γερμανία.

Κατά την πομπή μαζί με τη βασίλισσα Σούτντα βρέθηκε μπροστά στα πλήθη των διαδηλωτών, οι οποίοι φώναζαν υπέρ της δημοκρατίας.

Το βασιλικό ζεύγος ήταν στο δρόμο για μια βουδιστική τελετή στη λεωφόρο Ratchadamnoen, όπου πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις.

Οι υποστηρικτές της μοναρχίας, από την άλλη, ντυμένοι με μπλουζάκια σε βασιλικό κίτρινο χρώμα, πραγματοποίησαν αντίπαλες διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα, με κάποιους να επιτίθενται βίαια κατά των δημοκρατικών διαδηλωτών.

Πολλοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι μεταμφιέζει αστυνομικούς σε διαδηλωτές.

Οι δύο πλευρές συγκεντρώθηκαν χωριστά κατά μήκος της λεωφόρου Ratchadamnoen και κρατήθηκαν σε μεγάλο βαθμό χωριστά από την αστυνομία.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ένωσαν τα όπλα και φώναζαν «Prayuth, παραιτήσου!», αναφερόμενοι στον πρωθυπουργό καθώς και «Ζήτω ο λαός!».

«Θέλουμε να δείξουμε ότι αγαπάμε τον βασιλιά», δήλωσε ο 47χρονος Sirilak Kasemsawat στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, από την αντίπερα όχθη, κατηγορώντας το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας ότι θέλει να ανατρέψει τη μοναρχία.

Κατηγορία που το κίνημα των διαδηλωτών ωστόσο, έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

«Δεν ζητάμε ανατροπή. Ζητάμε απλώς να αλλάξουν μαζί μας. Η χώρα μας πρέπει να προσαρμοστεί σε πολλά πράγματα και η μοναρχία είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να προσαρμοστούν επίσης» δήλωσε διαδηλώτρια υπέρ της δημοκρατίας.

Το αυξανόμενο κίνημα διαμαρτυρίας υπό την ηγεσία των φοιτητών, που ξεκίνησε τον Ιούλιο, έχει γίνει η μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και χρόνια για το κυβερνών κόμμα της Ταϊλάνδης.

Οι διαμαρτυρίες το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Μπανγκόκ ήταν μερικές από τις μεγαλύτερες εδώ και χρόνια, με χιλιάδες πολίτες να συγκεντρώνονται και να απαιτούν αλλαγή.

Οι αρχές λένε ότι συμμετείχαν 18.000 άτομα στη διαδήλωση του Σαββάτου, αν και άλλοι έδωσαν υψηλότερα νούμερα.

Οι εκκλήσεις των διαδηλωτών για βασιλική μεταρρύθμιση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην Ταϊλάνδη, όπου η κριτική της μοναρχίας τιμωρείται με μακρές ποινές φυλάκισης.

Η λεωφόρος Ratchadamnoen, που σημάνει ο δρόμος του Βασιλιά, υπήρξε η σκηνή πολλών πολιτικών μαχών της Ταϊλάνδης.

Αλλά το απόγευμα της Τετάρτης, το κίνημα υπό την ηγεσία των φοιτητών κατάφερε να καταλάβει το Μνημείο Δημοκρατίας, το γλυπτό του Art Deco που συμβολίζει το τέλος της απόλυτης μοναρχίας, πριν από 88 χρόνια.

Ταϊλάνδη: Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στους δρόμους για την επιστροφή του βασιλιά Facebook Twitter
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη (EPA)
Ταϊλάνδη: Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στους δρόμους για την επιστροφή του βασιλιά Facebook Twitter
Οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας ζητούν να μειωθεί η εξουσία του βασιλιά και να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός (EPA)
Ταϊλάνδη: Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στους δρόμους για την επιστροφή του βασιλιά Facebook Twitter
Οι διαδηλωτές, που απωθήθηκαν από αστυνομικούς, ύψωσαν τρία δάκτυλα, χαιρετισμός που έχει γίνει σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας. (EPA)

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM