CNN: O Σνόουντεν θα εκχωρήσει πάνω από 5 εκατ. δολ. - Έσοδα από το βιβλίο του και ομιλίες

CNN: O Σνόουντεν θα εκχωρήσει πάνω από 5 εκατ. δολ. - Έσοδα από το βιβλίο του και ομιλίες Facebook Twitter
EPA
0

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, o πρώην εργαζόμενος της CIA και της NSA, που διοχέτευσε διαβαθμισμένες πληροφορίες το 2013, συμφώνησε να εκχωρήσει 5 εκατομμύρια δολάρια, έσοδα από το βιβλίο του και ομιλίες που έδωσε, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. 

Το γεγονός μεταδόθηκε από το CNN το οποίο επικαλείται δικαστικά έγγραφα. Το βιβλίο του Σνόουντεν με τίτλο «Permanent Record» κυκλοφόρησε πέρυσι χωρίς έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, κατά παράβαση των συμβάσεων που υπέγραψε με τη CIA και την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας.

Στην αγωγή τους, οι ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι η δημοσίευση των απομνημονευμάτων του Σνόουντεν παραβιάζει τις συμφωνίες μη αποκάλυψης που είχε υπογράψει ενώ εργαζόταν για τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας. Παράλληλα υποστηρίζεται πως όλα τα έσοδα από το βιβλίο ανήκουν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το CNN, ο Σνόουντεν έχει κερδίσει 4,2 εκατομμύρια δολάρια από το βιβλίο του μέχρι αυτόν τον μήνα. Παράλληλα έχει λάβει περίπου 1,03 εκατομμύρια δολάρια για 56 ομιλίες του, κατά τις οποίες αποκάλυψε διαβαθμισμένες πληροφορίες. Σημειώνεται ότι το δικαστήριο δεν έχει ακόμη εγκρίνει το πρόγραμμα πληρωμών.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του υποστηρίζουν οι ΗΠΑ δεν θα έχουν άμεση πρόσβαση στα χρήματα, καθώς ο Σνόουντεν σχεδιάζει να ασκήσει έφεση για προηγούμενη δικαστική απόφαση σχετικά με την ευθύνη του για αποκάλυψη πληροφοριών. Τα χρήματα αναμένεται να τοποθετηθούν σε ένα τραστ, αναφέρει το CNN, επικαλούμενο τη συμφωνία ανάμεσα στον Σνόουντεν και την κυβέρνηση των ΗΠΑ. 

 

Όπως υποστηρίζει το CNN στην υπόθεση αντικατοπτρίζεται ένας από τους λίγους τρόπους που έχει βρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ ώστε πρώην κυβερνητικοί υπάλληλοι να λογοδοτούν για διαρροές.

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας που δημοσίευσε ένα βιβλίο για τον Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα φέτος, αντιμετωπίζεται με παρόμοιο τρόπο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη με τον Μπόλτον να απορρίπτει τις κατηγορίες της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM