Πώς η Σιγκαπούρη «νικά» τον κορωνοϊό: Μόλις 27 νεκροί στα 57.500 κρούσματα

Πώς η Σιγκαπούρη «νικά» τον κορωνοϊό: Μόλις 27 νεκροί στα 57.500 κρούσματα Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η Σιγκαπούρη έχει τους λιγότερους νεκρούς από τον κορωνοϊό στον κόσμο, με μόλις 27 θανάτους μεταξύ των 57.532 ανθρώπων που προσβλήθηκαν από Covid-19 στο νησί αυτό της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η αναλογία των θανάτων στη Σιγκαπούρη βρίσκεται στο 0,05% και είναι πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που κυμαίνεται στο 3%, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Reuters από χώρες που έχουν καταγράψει περισσότερα από 1.000 κρούσματα. Η σύγκριση με χώρες με παρόμοιου μεγέθους πληθυσμό δείχνει μεγάλη διαφορά - το ποσοστό των θανάτων της Δανίας είναι γύρω στο 3%, ενώ της Φινλανδίας γύρω στο 4%.

Επίσης εδώ και δύο μήνες η Σιγκαπούρη δεν έχει καταγράψει νεκρούς από τη νόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Οι κορυφαίοι ειδικοί της χώρας λένε πως οι παράγοντες πίσω από το φαινόμενο είναι πολλοί:

Η δημογραφία των μολύνσεων

 

Περίπου το 95% των κρουσμάτων Covid-19 στη Σιγκαπούρη είναι μεταξύ των μεταναστών εργατών, που στην πλειονότητά τους είναι εικοσάρηδες ή τριαντάρηδες, ζουν συνωστισμένοι σε κοιτώνες και απασχολούνται σε τομείς έντασης εργασίας, όπως οι οικοδομές και τα ναυπηγεία.

Ενώ οι παράμετροι της νόσου εξακολουθούν να μελετώνται καθώς η πανδημία εξελίσσεται, οι τρέχουσες παγκόσμιες τάσεις δείχνουν πως επιδρά λιγότερο σοβαρά στους πιο νέους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους εμφανίζουν λίγα ή και καθόλου συμπτώματα.

Εντοπισμός

 

Η Σιγκαπούρη έχει καταφέρει να μετριάσει τη διάδοση του ιού μέσω του έγκαιρου εντοπισμού με τη χρήση επιθετικών πολιτικών ιχνηλάτησης των επαφών και διαγνωστικών τεστ που κέρδισαν τους επαίνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Διαγνωστικά τεστ έγιναν σε σχεδόν 900.000 ανθρώπους, πάνω από το 15% του πληθυσμού της που φθάνει τα 5,7 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν αναλογίες στον κόσμο.

Αυτοί που διαμένουν σε κοιτώνες υποβάλλονται σε διαδοχικά τεστ, οι αρχές πραγματοποιούν μαζικά τεστ στις ευάλωτες κοινότητες, όπως οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας, ενώ δωρεάν τεστ προσφέρονται σε όλους άνω των 13 ετών που έχουν ενδείξεις οξείας μόλυνσης του αναπνευστικού.

«Όσο περισσότερες διαγνώσεις κάνουμε, τόσο χαμηλότερη είναι η αναλογία των θανάτων», λέει ο Χσου Λι Γιανγκ στης Σχολής Δημόσιας Υγείας Saw Swee Hock του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

Νοσηλεία

 

Η προληπτική προσέγγιση εφαρμόζεται και στη θεραπεία. Ασθενείς με Covid-19 πάνω από την ηλικία των 45 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα που τους καθιστούν ευάλωτους νοσηλεύονται ακόμη κι αν δεν έχουν συμπτώματα, λένε γιατροί.

«Η φροντίδα μας είναι συμβατική, αλλά την παρέχουμε καλά· διαχείριση υγρών, αντιπηκτικά και τόσο αποδεδειγμένης αξίας φάρμακα όσο και συμμετοχή σε δοκιμές φαρμάκων», λέει ο Ντέιλ Φίσερ, ανώτερος σύμβουλος στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης.

Η Σιγκαπούρη ήταν ήδη ένας κόμβος ιατρικού τουρισμού στη νοτιοανατολική Ασία, με πολυάριθμα ιδιωτικά νοσοκομεία και υψηλής ποιότητας δημόσιες υγειονομικές εγκαταστάσεις. Δημιούργησε επίσης εγκαταστάσεις για ασθενείς με κορωνοϊό σε μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, καθώς και άλλες προσωρινές εγκαταστάσεις για όσους έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Εξαιτίας αυτού δεν υπήρξε κορεσμός στο υγειονομικό σύστημα και η προσοχή και οι πόροι κατέστη δυνατό να επικεντρωθούν στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, λένε γιατροί. Αυτή τη στιγμή η Σιγκαπούρη δεν έχει ασθενείς με Covid-19 στην εντατική, ενώ 42 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και άλλοι 490 σε προσωρινές εγκαταστάσεις.

Υποχρεωτικές μάσκες

 

Η πόλη κράτος κατέστησε από τον Απρίλιο τις μάσκες υποχρεωτικές στους δημόσιους χώρους. Ενώ εμπειρογνώμονες έχουν δηλώσει πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες, υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις πως η χρήση μάσκας βοηθάει να μειωθεί η συχνότητα και η σοβαρότητα των κρουσμάτων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει τη χρήση μάσκας σε συνδυασμό με άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Στη Σιγκαπούρη έχουμε υιοθετήσει καλές συνήθειες με τις μάσκες. Αυτό κάνει τη νόσο ηπιότερη», λέει ο Λίονγκ Χόι Ναμ, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στο νοσοκομείο Mount Elizabeth της πόλης.

Ταξινόμηση

 

Η Σιγκαπούρη επιμένει αυστηρά στον ορισμό του ΠΟΥ για τα κρούσματα για να ταξινομήσει τους θανάτους ως οφειλόμενους στην Covid-19. Δεν περιλαμβάνει στον επίσημο απολογισμό τους ασθενείς με Covid-19 η αιτία θανάτου των οποίων δεν είναι η πνευμονία, όπως αυτούς που πεθαίνουν από αιματολογικά ή καρδιακά προβλήματα.

«Δεν αμφιβάλλω πως, αν ο ΠΟΥ αναθεωρήσει τον ορισμό του για τα κρούσματα, μερικοί από τους θανάτους, που δεν οφείλονται σε πνευμονία, θα αναταξινομηθούν και η αναλογία των θανάτων θα αλλάξει», λέει ο Πολ Ταμπάια, πρόεδρος της Asia Pacific Society of Clinical Microbiology and Infection, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο βαθμό μπορεί να αλλάξει.

Το υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει πως η προσέγγισή του είναι συνεπής με τη διεθνή πρακτική. Ο Φίσερ του NUH λέει πως οποιαδήποτε αλλαγή από τις αναταξινομήσεις στη Σιγκαπούρη θα είναι οριακή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ