DW: Η ΕΕ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία - Τα σενάρια

DW: Η ΕΕ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία - Τα σενάρια Facebook Twitter
DW: Η ΕΕ σκέφτεται την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία - Τι περιλαμβάνουν (Eurokinissi)
0

Η ΕΕ ετοιμάζει πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ελπίζοντας να αποκλιμακωθεί η ένταση που προκαλεί η Άγκυρα σε Ελλάδα και Κύπρο για τα αποθέματα φυσικού αερίου της Μεσογείου, αναφέρει η Deutsche Welle.

Στην αγγλόφωνη έκδοσή της η DW αναφέρει πως οι νομοθέτες στις Βρυξέλλες καταρτίζουν έναν κατάλογο πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να ωθήσουν την Άγκυρα να περιορίσει τις αμφισβητούμενες έρευνές της για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο στα δικά της χωρικά ύδατα.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Κύπρος αισθάνονται ότι απειλούνται και εργάζονται σκληρά  για να ζητήσουν από την ΕΕ να εξετάσει ποινικά κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση συνεχίζει να κλιμακώνεται με στρατιωτικούς ελιγμούς και συζήτηση για την «αιτία πολέμου» της Άγκυρας, αναφέρει το άρθρο.

«Στα τέλη Αυγούστου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν είχαν άλλη επιλογή από το να καταρτίσουν έναν κατάλογο συγκεκριμένων κυρώσεων, με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΈΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, να αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ «θα μπορούσαν» να λάβουν σχετική απόφαση στις 24 Σεπτεμβρίου. «Θα μπορούσαν, όχι πρέπει ή θα λάβουν» σχολιάζει η DW.

Ελλάδα, Κύπρος πιέζει την ΕΕ να δράσει

 

Προς το παρόν, η ΕΕ παραμένει προσεκτική. Ο Μπόρελ συνεχίζει να διεξάγει παράλληλες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την κατάσταση, ενώ η Γερμανία, η οποία τώρα κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, προσπάθησε να μεσολαβήσει μεταξύ των τριών χωρών, χωρίς να έχει να επιδείξει κάτι σημαντικό.

Ο κατάλογος πιθανών κυρώσεων καταρτίζεται και τροποποιείται εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και στις διάφορες ομάδες εργασίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αναφέρει η DW.

Η Κύπρος και η Ελλάδα ανησυχούν ότι η διαδικασία μπορεί να σταματήσει. Και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι θα συμφωνήσουν σε κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί και είναι έτοιμες για έγκριση, μόνο εάν επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.

Τα μέτρα μπορούν να θεσπιστούν μόνο με ομόφωνη συναίνεση, επομένως κάθε χώρα μέλος μπορεί δυνητικά να εμποδίσει την κίνηση αυτή. Την Τετάρτη, η Κύπρος έδειξε ότι ήταν έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα απειλώντας δημόσια να ασκήσει βέτο.

Θα μπορούσαν να στοχεύσουν σε πλοία, τράπεζες και επιχειρήσεις

 

Οι τομείς των κυρώσεων ή το πρόσωπο στο οποίο μπορεί να επιβληθούν ωστόσο ακόμα παραμένουν απόρρητα.

Ο Μπορέλ, υπαινίχθηκε ότι τα μέτρα δεν θα στοχεύουν μόνο άτομα αλλά και εταιρείες που συμμετέχουν στις έρευνες για φυσικό αέριο. «Όλα όσα συνδέονται με το πρόβλημα» θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο, είπε.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να απαγορευθεί στα σκάφη έρευνας και διάτρησης να εισέλθουν σε λιμένες της ΕΕ. Έτσι, δεν θα μπορούσαν πλέον να πάρουν ανταλλακτικά. Αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι ακόμα και οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τις έρευνες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο.

Ο Μπορέλ πρότεινε ότι το επόμενο βήμα θα μπορούσε να στοχεύσει ολόκληρους επιχειρηματικούς τομείς «στους οποίους είναι στενά συνδεδεμένες η τουρκική και η ευρωπαϊκή οικονομία».

Αυτό βάζει στο επίκεντρο και την Τελωνειακή Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη ανταλλαγή αγαθών μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Η Τουρκία ήθελε από καιρό να επεκτείνει την συνεργασία και η ΕΕ θα μπορούσε τώρα να την περιορίσει.

Είναι επίσης πιθανό η ΕΕ να τερματίσει επίσημα τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία για ένταξη στους κόλπους της, μια κίνηση που υποστηρίζεται ανοιχτά από την Αυστρία. Το υπόλοιπο μπλοκ, ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουρο. Η τελωνειακή ένωση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι τα δύο μεγαλύτερα διπλωματικά όπλα  της ΕΕ.

 

Τι αποτέλεσμα θα έχουν οι κυρώσεις

 

«Η Τουρκία δεν θα εντυπωσιαστεί από τα" μεγάλα όπλα», δήλωσε ο Sinan Ulgen από το Carnegie Europe, ένα think tank στις Βρυξέλλες.

«Η Άγκυρα δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ποτέ ομόφωνη υποστήριξη της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων. Είναι πολύ αντιπαραγωγικό». προσθέτει στη DW.

Ο Ulgen, εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής από την Τουρκία, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει ένα δίλημμα.

«Η ΕΕ πρέπει να έχει ομόφωνη ψηφοφορία. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις θα μειωθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι σε θέση να αλλάξουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας», είπε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier είναι ακόμη πιο σκεπτικός σχετικά με τις κυρώσεις. Ερωτηθείς για τις ρωσικές κυρώσεις, είπε ότι δεν μπορούσε να σκεφτεί ένα παράδειγμα στο οποίο, ανάλογα μέτρα προκάλεσαν ποτέ μια χώρα να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Είπε ότι οι κυρώσεις οδηγούν μόνο σε σκλήρυνση των πολιτικών μετώπων.

 

Άλλοι εμπειρογνώμονες, ωστόσο, όπως ο Janis Kluge από το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας (SWP) στο Βερολίνο, βλέπουν τις κυρώσεις ως αποτελεσματικό εργαλείο για την αποστολή ενός μηνύματος και για να επηρεάσουν μακροπρόθεσμες πολιτικές αλλαγές.

«Πιστεύω πραγματικά και νομίζω ότι οι στοχευμένες κυρώσεις μπορούν επίσης να έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε ο Sergey Lagodinsky, εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής και βουλευτής της ΕΕ με το Πράσινο Κόμμα. Είπε ότι πρόκειται για την αποστολή ενός μηνύματος στην τουρκική κυβέρνηση ώστε να μειώσει λίγο την εχθρική ρητορική της».

Μετά τη συνάντησή του με υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στα τέλη Αυγούστου, ο Μπορέλ δήλωσε πως κανείς δεν θα μπορούσε να δείξει μόνο το μαστίγιο στην Τουρκία, θα έπρεπε να προσφέρει και το καρότο.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει κίνητρα όπως η επέκταση της τελωνειακής ένωσης, σε περίπτωση που η Άγκυρα αποκλιμακώσει τις εντάσεις, που προκαλεί το φυσικό αέριο.

Ο Τούρκος εμπειρογνώμονας της Carnegie Europe, Sinan Ulgen, δήλωσε ότι μέχρι τώρα, η Άγκυρα έχει δει την ΕΕ ως ένα είδος διαμεσολαβητή. Αυτό δεν θα συνέβαινε, εάν το μπλοκ είχε εκδώσει κυρώσεις. Επιπλέον, πρόσθεσε, η Τουρκία θα ήταν βέβαιο ότι θα απαντήσει με δικές της κυρώσεις.

Γι 'αυτό ο Lagodinsky προτιμά τον διάλογο. «Δεν έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατή προσέγγιση για να ηρεμήσουμε την κατάσταση και να βρούμε μια κοινή λύση για μια δίκαιη αρχιτεκτονική ασφάλειας στη Μεσόγειο», είπε.

Μια άλλη λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν να εξετάσουν η ΕΕ και η Τουρκία το ενδεχόμενο ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αντί να στοιχηματίζουν πάντα στο φυσικό αέριο.

Με πληροφορίες της DW

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ