Η Ζάμπια θρηνεί τον θάνατο ενός τυχερού ψαριού: «Ας αναπαυθούν τα λέπια του»

Η Ζάμπια θρηνεί τον θάνατο ενός τυχερού ψαριού: «Ας αναπαυθούν τα λέπια του» Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Ζάμπια Έντγκαρ Λούνγκου θρηνεί μαζί με εκατοντάδες πολίτες τον θάνατο ενός ψαριού, που ζούσε σε μια λίμνη στο δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. 

Οι φοιτητές του Copperbelt University άναψαν κεράκια και έκαναν μια μικρή πορεία γύρω από το πανεπιστήμιο προς τιμήν του ψαριού. 

Το hashtag Mafishi, όπως αποκαλούσαν χαϊδευτικά το ψάρι, έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές τις τελευταίες ώρες στο Twitter της αφρικανικής χώρας. 

Εδώ και δυο δεκαετίες οι φοιτητές του CBU θεωρούσαν πως το ψάρι θα τους έφερνε τύχη στις εξετάσεις. 

Το «Mafishi», που σημαίνει «μεγάλο ψάρι» στην τοπική γλώσσα Bemba, πιστευόταν πως ήταν τουλάχιστον 22 ετών και ζούσε στη λίμνη του πανεπιστημίου για περισσότερα από 20 χρόνια, σχολίασε ένας φοιτητής. 


Ο θάνατός του βρίσκεται υπό διερεύνηση, σύμφωνα με τον σύλλογο των φοιτητών, που σημείωσε πως το ψάρι δεν έχει ταφεί ακόμη, καθώς σχεδιάζουν να το ταριχεύσουν. 

Κάποιοι φοιτητές συνήθιζαν να αποτίουν φόρο τιμής στο ψάρι πριν τις εξετάσεις, πιστεύοντας πως τους έφερνε καλή τύχη ενώ άλλοι το έβλεπαν ως αγχολυτικό. 


Ο πρόεδρος Λούνγκου, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι, έγραψε στο Facebook πως «το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος κρίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα του».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Χακάιντε Χισιλέμα ανέφερε: «Στηρίζουμε την φοιτητική κοινότητα του CBU, παλαιότερη και τωρινή, στον θάνατο του θρυλικού ψαριού Mafishi».


Στα social media, τα μηνύματα ήταν σαφώς πιο ανεπίσημα και χαλαρά, με κάποιον χρήστη να σχολιάζει: «Ας αναπαυθούν τα λέπια του. Έχουμε στείλει τους καλύτερους δικηγόρους και λογιστές για να βοηθήσουν την οικογένεια στην ετοιμασία της διαθήκης». 


Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ