Τραμπ κατά ΤikTok και WeChat: Με διάταγμα απαγορεύει τις συναλλαγές

Τραμπ κατά ΤikTok και WeChat: Με διάταγμα απαγορεύει τις συναλλαγές Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση του Τραμπ ανακοίνωσε πρωτοφανείς περιορισμούς για δύο από τις δημοφιλέστερες κινεζικές εφαρμογές, το TikTok και το WeChat, κλιμακώνοντας την «ψηφιακή σύρραξη» με την Κίνα που δεν αποκλείεται να απαντήσει με αντίποινα. 

Με δύο εκτελεστικές διαταγές που εκδόθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Λευκός Οίκος απαγορεύει κάθε συναλλαγή του TikTok και του WeChat με οποιοδήποτε πρόσωπο ή ιδιοκτησία υπόκειται στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ σε 45 ημέρες από σήμερα, αποτελώντας επί της ουσίας έμμεση προθεσμία για τις συζητήσεις εξαγοράς του TikTok από την Microsoft, ή κάποια άλλη αμερικανική εταιρεία. 

Στην σχετική ανακοίνωση, ο Τραμπ κατηγόρησε το WeChat της Tencent και το TikTok της ByteDance ότι παρέχουν πληροφορίες και παρακολουθούν Κινέζους πολίτες στο εξωτερικό, διεξάγοντας παράλληλα καμπάνιες παραπληροφόρησης προς το συμφέρον του Πεκίνου.

«Η εξάπλωση στις ΗΠΑ εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί και ανήκουν σε κινεζικές εταιρίες, συνεχίζει να απειλεί την Εθνική Ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία στις ΗΠΑ», υποστηρίζει ο Τραμπ στη σχετική ανακοίνωση. 

Για την ώρα πάντως δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια οποιαδήποτε απαγόρευση του WeChat ή του TikTok καθώς η πολιτική τους για την συλλογή πληροφοριών είναι συμβατή με όσα προβλέπονται και παραπλήσια με τις πρακτικές που ακολουθούν άλλες εφαρμογές, όπως εξηγεί η καθηγήτρια τεχνολογικής ηθικής του Πανεπιστημίου της Notre Dame, Kirsten Martin.

Αν τελικά η διαταγή εφαρμοστεί, πολλοί χρήστες του Tik Tok στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να υιοθετήσουν παρόμοιες τακτικές με αυτές που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι πολίτες στην Κίνα, όταν μία υπηρεσία απαγορεύεται εκεί: Αν η εφαρμογή αφαιρεθεί από τα app stores, οι χρήστες θα αναζητήσουν άλλους διαύλους για να την κατεβάσουν. Και αν μπλοκαριστεί η χρήση του app σε αμερικανικό έδαφος, μια απλή εφαρμογή που αποκρύπτει την προέλευση της σύνδεσης στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την δραστηριότητά τους στο TikTok, από όπου κι αν βρίσκονται.

Εκτός από τη Microsoft, η Tencent βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τουλάχιστον άλλες δύο εταιρείες για μια πιθανή εξαγορά του TikTok. Η Microsoft επιδιώκει την αγορά των δικαιωμάτων για την παροχή υπηρεσιών του TikTok όχι μόνο σε αμερικανικό έδαφος αλλά και σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά και ως χρονικό όριο έχει θέσει την 15η Σεπτεμβρίου. 

Με πληροφορίες από New York Times και CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Δασμοί 50% στις εισαγωγές από την Ινδία – Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με Ρωσία στο παρασκήνιο

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ 50% στις εισαγωγές από την Ινδία – Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με Ρωσία στο παρασκήνιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 50% στις περισσότερες εισαγωγές από την Ινδία, τιμωρώντας το Νέο Δελχί για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου - Σοκ για την ινδική οικονομία, κίνδυνοι για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Ο Τραμπ «ξέχασε πως την μισεί» και της ευχήθηκε για τον γάμο της με τον Τράβις Κέλσι

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Ο Τραμπ «ξέχασε πως την μισεί» και της ευχήθηκε για τον γάμο της με τον Τράβις Κέλσι

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε την Τέιλορ Σουίφτ «woke τραγουδίστρια» και τώρα, ξαφνικά υποστηρίζει την σχέση της, σχολιάζει το Roling Stone
LIFO NEWSROOM
Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Οθωμανούς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Οθωμανούς

Για πρώτη φορά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναγνώρισε δημόσια τη γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία εναντίον Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων - Η δήλωση φέρνει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που το Ισραήλ απέφευγε επί δεκαετίες
LIFO NEWSROOM
Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Διεθνή / Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Στη Σούμι και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, νάρκες και εκρηκτικά απειλούν καθημερινά πολίτες - Σχεδόν το 25% της χώρας είναι μολυσμένο με εκρηκτικά, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει την ιδέα να μετονομαστεί το Υπουργείο Άμυνας σε «Υπουργείο Πολέμου», επικαλούμενος την ιστορία νικών των ΗΠΑ, αλλά η αλλαγή απαιτεί νομοθετική έγκριση
LIFO NEWSROOM
Reuters: Παραιτήθηκε η φωτορεπόρτερ κατηγορώντας το πρακτορείο για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

Διεθνή / Γάζα: Παραιτήθηκε φωτορεπόρτερ του Reuters - Το κατηγορεί για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

«Δεν μπορώ πια να διατηρήσω καμία σχέση με το Reuters, καθώς με τη στάση του ουσιαστικά δικαιολογεί και καλύπτει τη συστηματική δολοφονία 245 δημοσιογράφων στη Γάζα», έγραψε την Τρίτη
LIFO NEWSROOM