Ο Τραμπ διαφημίζει ξανά την υδροξυχλωροκίνη

Ο Τραμπ διαφημίζει ξανά την υδροξυχλωροκίνη Facebook Twitter
Ο Τραμπ διαφημίζει ξανά την υδροξυχλωροκίνη (EPA)
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίζεται εκ νέου τη χρήση υδροξυχλωροκίνης για την μάχη κατά του κορωνοϊού, παρά τις αντίθετες απόψεις που έχουν εκφράσει οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας.

Επισήμανε δε ότι το φάρμακο απορρίφθηκε ως θεραπεία για τον κορωνοϊό επειδή εκείνος είχε συστήσει τη χρήση του.

Ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το φάρμακο μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.

Τον περασμένο μήνα, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποίησε να μην γίνεται  χρήση του φαρμάκου για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό, μετά από αναφορές για «σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα» και όχι μόνο.

Το FDA ανακάλεσε επίσης την άδεια χρήσης του φαρμάκου σε ασθενείς με κορωνοϊό για έκτακτες περιπτώσεις ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι «δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία απόδειξη» ότι είναι αποτελεσματική η υδροξιχλωροκίνη ως θεραπεία ή ότι αποτρέπει τον Covid-19.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του χθες δεν έκρυψε την πικρία του για τη δημοφιλία του ανοσολόγου δρ. Άντονι Φάουτσι και διαφόρων άλλων επιστημόνων, οι οποίοι συμμετέχουν στο κλιμάκιο διαχείρισης της κρίσης στην αμερικανική προεδρία.

«Χαίρουν μεγάλου σεβασμού, αλλά σε κανέναν δεν αρέσω εγώ, θα φταίει μάλλον η προσωπικότητά μου, αυτό είναι όλο», είπε μάλλον ειρωνικά, ενώ απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες ως τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, διαχειριστές του Twitter δε, αφαίρεσαν βίντεο για την πανδημία που μοιράστηκε μέσω της υπηρεσίας ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Το βίντεο παραβιάζει «την πολιτική μας όσον αφορά την παραπληροφόρηση» για την πανδημία του κορωνοϊού, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Twitter.

Στο βίντεο, το οποίο ήδη επίσης κατέβηκε από το Facebook και την πλατφόρμα YouTube, γιατροί διατείνονται, μεταξύ άλλων, ότι οι μάσκες δεν χρειάζονται, αλλά και ότι «υπάρχει φάρμακο» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού: η υδροξυχλωροκίνη.

Το σκεύασμα αυτό διαφημίστηκε πολύ από τον Τραμπ όταν ακόμα η πανδημία άρχιζε να εξαπλώνεται, όμως επιστημονικές μελέτες διαπίστωσαν ότι δεν είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του κορωνοϊού.

Το FDA συνέστησε στα μέσα του Ιουνίου να μη συνταγογραφείται, ούτε να χορηγείται σε ασθενείς με την COVID-19.

Όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει γιατί προβάλλει ξανά το φάρμακο παρότι μελέτες έδειξαν πως δεν έχει όφελος για τους ασθενείς με τον SARS-CoV-2, ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε το ένστικτο και τα αναγνώσματά του.

«Έχω διαβάσει πολύ για την υδροξύ», είπε, συντομεύοντας την ονομασία του φαρμάκου, προτού ισχυριστεί ότι το θέμα έχει «πολιτικές» προεκτάσεις.

«Όταν συστήνω κάτι, αρέσει σε κάποιους να λένε 'μην το χρησιμοποιείτε'», πρόσθεσε, χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποιους αναφερόταν.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για μια από τις γιατρούς που υμνούν την υδροξυχλωροκίνη, τη Στέλλα Ιμάνιουελ, η οποία εμφανίζεται επανειλημμένα στο βίντεο που αναπαρήγαγε ο Τραμπ μέσω Twitter, ο πρόεδρος τη χαρακτήρισε «πολύ εντυπωσιακή».

Οι θέσεις αυτής της τελευταίας ωστόσο είναι ιδιόμορφες. Θεωρεί για παράδειγμα ότι οι ΗΠΑ έχουν κυβερνηθεί από «πνεύματα ερπετών», «μισούς ανθρώπους, μισούς εξωγήινους», ότι τα γυναικολογικά προβλήματα οφείλονται στο σεξ με «κακά πνεύματα», ότι δεν χρειάζεται χειρουργική μάσκα για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορωνοϊό, και ούτω καθεξής προκαλώντας έντονες αμφισβητήσεις της αξιοπιστίας της.

«Δεν κάνω αναρτήσεις στο Twitter. Δεν διαβάζω tweets», απάντησε απλά ο δρ. Φάουτσι με την έντονη νεοϋορκέζικη προφορά, ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού στις ΗΠΑ. «Συνεχίζω να κάνω τη δουλειά μου διότι τη θεωρώ πολύ σημαντική. Βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης, εν μέσω πανδημίας», εξήγησε ο ίδιος.

Εδώ και μέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαιώνει ότι το τέλος της υγειονομικής κρίσης είναι πλέον στον ορίζοντα, χάρη στις αμερικανικές φαρμακευτικές βιομηχανίες.

Συνολικά, η Ουάσινγκτον έχει δαπανήσει 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Μάρτιο για να χρηματοδοτήσει διάφορες ταυτόχρονες, παράλληλες έρευνες για την παραγωγή εμβολίων που κάνουν μεγάλες φαρμακευτικές (Johnson & Johnson, Pfizer, AstraZeneca) και δύο μικρότερες εταιρείες βιοτεχνολογίας (Novavax και Moderna).

Ο Αμερικανός πρόεδρος βάπτισε το εγχείρημα «Warp Speed», χρησιμοποιώντας έναν όρο που αποτελεί δάνειο από την επιστημονική φαντασία και σημαίνει ταχύτητα που ξεπερνά αυτήν του φωτός, ενώ κάθε άλλο παρά κρύβει πως σκοπός του είναι το εμβόλιο να αξιοποιηθεί πρώτα στην Αμερική, αντίθετα με τους Ευρωπαίους, που χαρακτηρίζουν το εμβόλιο «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».

Με πληροφορίες του Reuters/AFP/BBC/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM