ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Γυναικεία τριχοφυΐα: Ιστορικά, ποιος ευθύνεται που ξαφνικά οι τρίχες στο γυναικείο σώμα θεωρούνται τουλάχιστον αηδιαστικές;

Γυναικεία τριχοφυΐα: Ιστορικά, ποιος ευθύνεται που ξαφνικά οι τρίχες στο γυναικείο σώμα θεωρούνται τουλάχιστον αηδιαστικές; Facebook Twitter
0

Η τριχοφυΐα στο γυναικείο σώμα αποτελεί ένα τεράστιο θέμα συζήτησης, κάποτε και σύγκρουσης, για τις σύγχρονες φεμινιστικές ομάδες. 

Ποιος ευθύνεται γι' αυτήν την idée fixe, που υπαγορεύει και μάλιστα σε αυστηρότατο τόνο ότι τρίχες και γυναικείο σώμα δεν πρέπει να έχουν καμία απολύτως σχέση; 

Σύμφωνα με την Breanne Fahs, καθηγήτρια φεμινιστικών σπουδών και σπουδών φύλου στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ασχέτως αν πολλοί προσπαθούν να "επικοινωνήσουν" ως ευθύνη της γυναίκας την αποτρίχωση, αλλά όχι και του άντρα, ως μια ιδέα που υπήρχε από πάντα. "ηθικοί αυτουργοί" υπάρχουν, μόνο που χάνονται κάπου στα βάθη των αιώνων. 

Για παράδειγμα, γιατί η "Αφροδίτη" του Μποτιτσέλι δεν έχει ίχνος τρίχας στο σώμα της, όπως και τα περισσότερα γυμνά αριστουργήματα της Αναγέννησης; Το... κακό φαίνεται να ξεκινά από την εποχή της αιώνιας παρθένου, Ελισάβετ Α', η οποία είχε τη συνήθεια να ξυρίζει τα φρύδια της και τις φύτρες κοντά στη γραμμή των μαλλιών της, προκειμένου να δείχνει μεγαλύτερο και επιβλητικότερο το πρόσωπό της. 

 

Με την πάροδο των χρόνων αυτή η συνήθεια... επεκτάθηκε και σε άλλα σημεία του γυναικείου σώματος, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε κυκλοφόρησε στην αγορά και το πρώτο ξυραφάκι για γυναίκες. Το 1915 είναι και η πρώτη χρόνια που η έκδοση του "Harper's Bazaar" αναφέρεται με άρθρο της στην "αναγκαιότητα της ξυρισμένης μασχάλης", που φυσικά πρόκειται για μια αναγκαιότητα που αφορά τις γυναίκες αποκλειστικά!

Σύμφωνα με την Fahs, η πίεση που ασκήθηκε στις γυναίκες, ειδικά των Δυτικών κοινωνιών να αποτριχώνονται, ιστορικά πάει χέρι - χέρι με τη βιομηχανία της μόδας και τις πρώτες φωτογραφίσεις μόδας, που απαιτούσαν από τα μοντέλα τελειότητα, όχι πάντοτε εφικτή, ωστόσο, για τις γυναίκες όλων των κοινωνικών στρωμάτων. 

Όταν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου -και μετά- έγινε απόλυτη τάση η χρήση νάυλον καλσόν από γυναίκες, το ξύρισμα των ποδιών έγινε μονόδρομος: 20 χρόνια αργότερα, το 98% των γυναικών ξύριζε τα πόδια του και όσο η γυμνή σάρκα αφηνόταν όλο και περισσότερο προσβάσιμη στα μάτια των άλλων, τόσο κέρδιζε έδαφος μια άλλη βιομηχανία αυτή τη φορά, η βιομηχανία της αποτρίχωσης. 

Την ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στους μπελάδες των γυναικών με την τριχοφυΐα, μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο ενδιαφέρον βίντεο παραπάνω. 

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ