Τέξας: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας - Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε 40 Πολιτείες

Τέξας: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας - Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε 40 Πολιτείες Facebook Twitter
ΕΡΑ - Φωτογραφία Αρχείου
0

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους είναι υποχρεωτική. 

Συγκεκριμένα η εντολή αφορά όλες τις κομητείες με είκοσι ή παραπάνω περιστατικά κορωνοϊού, δηλαδή και τις 254 της Πολιτείας. Το Τέξας κατέγραψε 8.000 περιστατικά κορωνοϊού την Τετάρτη, αριθμό ρεκόρ για τα πολιτειακά δεδομένα. Πριν δύο εβδομάδες περίπου είχε καταγράψει 2.400.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να γιορτάσουν την 4η Ιουλίου ωστόσο πολλές εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί και πολλές παραλίες έχουν σφραγιστεί. Σε εθνικό επίπεδο τα κρούσματα έχουν φθάσει τα 2,7 εκατομμύρια και  πάνω από 128.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. 

Μεταξύ άλλων, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ανέφερε πως η «κάλυψη του προσώπου» θα βοηθήσει ώστε να παραμείνει η Πολιτεία ανοιχτή. Σε όσους αρνούνται να φορέσουν μάσκα θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 δολαρίων.

«Ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει. Αντιθέτως γίνεται όλο και πιο ισχυρός», είπε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης. Προειδοποιώντας ότι ορισμένες MEΘ είναι είναι σχεδόν γεμάτες, πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο όπου ο ιός εξαπλώνεται τόσο γρήγορα, όπου υπάρχει μικρό περιθώριο σφάλματος».

Η οδηγία περιλαμβάνει μια σειρά εξαιρέσεων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών ηλικίας 10 ετών και κάτω, εκείνων όπου πάσχουν από παθήσεις οι οποίες τους εμποδίζουν να φορούν μάσκα, και εκείνους που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Το Τέξας είναι πλέον μία από τις 21 Πολιτείες που απαιτούν χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, σύμφωνα με την οργάνωση Masks4All. Ωστόσο, η κίνηση του Γκρεγκ Άμποτ έγινε αντικείμενο κριτικής από τους Δημοκρατικούς που σχολίασαν με τη φράση «πάρα πολύ λίγα, πάρα πολύ αργά». Το Τέξας είναι από τις αμερικανικές πολιτείες που άνοιξε εκ νέου την οικονομία του στις αρχές Μαΐου, μια πορεία επαναφοράς στην κανονικότητα που ανεστάλη όμως την προηγούμενη εβδομάδα.

Την περασμένη Παρασκευή, ο κυβερνήτης έδωσε επίσης εντολή τα μπαρ στην πολιτεία να κλείνουν το μεσημέρι και τα εστιατόρια να περιορίζουν τους καθήμενους στις αίθουσές τους στο 50% της χωρητικότητάς τους. Το Τέξας έχει καταγράψει συνολικά τουλάχιστον 168.062 κρούσματα του Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας.

Αύξηση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα

Τα κρούσματα επί του παρόντος αυξάνονται σε 40 από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ οδηγώντας αρκετούς κυβερνήτες στο να παγώσουν ή να ανακαλέσουν τα σχέδια χαλάρωσης της καραντίνας. Την Πέμπτη η χώρα κατέγραψε περισσότερα από 55.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός που συνιστά παγκόσμιο ρεκόρ.

Φλόριντα: Πάνω από 10.000 

Για πρώτη φορά η Φλόριντα ανέφερε πάνω από 10.000 νέα περιστατικά σε 24 ώρες αριθμός υψηλότερος από τα κρούσματα που κατέγραφαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατά την έξαρση της πανδημίας. Παράλληλα, με απόφαση του κυβερνήτη της Αλαμπάμα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία θα επεκταθεί για 90 ημέρες ακόμη, έως τις 9 Σεπτεμβρίου. 

Σικάγο: Καραντίνα στις αφίξεις 

Το Σικάγο θα υποχρεώνει σε καραντίνα 14 ημερών όλους όσοι φθάνουν εκεί προερχόμενοι από αμερικανικές πολιτείες όπου τα κρούσματα του κορωνοϊού παρουσιάζουν ανοδική τάση, δήλωσε αργά χθες το βράδυ η Επίτροπος Δημόσιας Υγείας καθώς η χώρα καταγράφει αριθμό ρεκόρ νέων μολύνσεων.

Η Άλισον Αργουέντι δήλωσε ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την Δευτέρα. Προς το παρόν αφορά 15 πολιτείες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Καλιφόρνια, η Φλόριντα, το Τέξας και η Αριζόνα. Το μέτρο θα προσθέτει ή θα αφαιρεί πολιτείες ανάλογα με το αν παρουσιάζει ανοδική ή καθοδική τάση ο αριθμός των κρουσμάτων τους, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της πόλης.

Η απόφαση των αρχών του Σικάγο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας και τυχόν παραβίαση του μέτρου θα τιμωρείται με πρόστιμο από 100 ως 500 δολάρια την ημέρα έως 7.000 δολάρια το μέγιστο.

Με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM