Πέθανε ο Τσαρλς Γουέμπ του «Πρωτάρη»- Ο συγγραφέας που απαρνήθηκε τα πλούτη

Πέθανε ο Τσαρλς Γουέμπ του «Πρωτάρη»- Ο συγγραφέας που απαρνήθηκε τα πλούτη Facebook Twitter
Πηγή φωτό YouTube
0

Πέθανε ο Τσαρλς Γουέμπ, ο συγγραφέας που έγινε διάσημος για το «The Graduate» (Ο Πρωτάρης), μυθιστόρημα που έκανε μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο.

Ο Γουέμπ- που είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ- πέθανε στις 16 Ιουνίου στην Αγγλία, στα 81 του χρόνια, ενώ δεν έγινε γνωστή η αιτία θανάτου του. Ο «Πρωτάρης»- το βιβλίο που τον έκανε γνωστό αλλά όχι πλούσιο, με δική του επιλογή- κυκλοφόρησε το 1963. Ο ίδιος επέμενε ότι η ιστορία βασιζόταν σε κάποια στοιχεία της ζωής του, αλλά δεν ήταν αυτοβιογραφικό το βιβλίο.

Σε αυτό βασίστηκε η ταινία του Μάικ Νίκολς, με πρωταγωνιστές τον Ντάστιν Χόφμαν και την Αν Μπάνκροφτ, που κυκλοφόρησε το 1967 και αποτέλεσε εισπρακτική επιτυχία, εκτινάσσοντας και τις πωλήσεις του βιβλίου.

Όμως, ο Τσαρλς Γουέμπ επέλεξε να μην επωφεληθεί οικονομικά, καθώς δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τα υλικά αγαθά. Πούλησε τα κινηματογραφικά δικαιώματα του βιβλίου του για 20.000 δολάρια και ποτέ δεν είχε μερίδιο στα μελλοντικά κέρδη του φιλμ ή στις θεατρικές μεταφορές. Δώρισε τα δικαιώματα του βιβλίου στον εβραϊκό μη κυβερνητικό οργανισμό Anti-Defamation League.

Στη συνέχεια πούλησε ή δώρισε σχεδόν όλα τα υπάρχοντά του, ανάμεσά τους σπίτια και πίνακες. Το να είναι ιδιοκτήτης ενός σπιτιού ήταν «ανεξήγητα καταπιεστικό», είχε δηλώσει κάποτε στο περιοδικό People.

«Είχε μια πολύ παράξενη σχέση με τα χρήματα. Ποτέ δεν τα ήθελε. Είχε μια αναρχική άποψη για τη σχέση ανάμεσα στην ανθρωπότητα και τα χρήματα», δήλωσε η Καρολίν Ντάνεϊ που για μικρό διάστημα ήταν μάνατζερ του.

Αν και τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του ήταν από προνομιούχες οικογένειες, εκείνοι επέλεξαν να ζήσουν μια διαφορετική ζωή. Μαζί με τα δύο τους παιδιά ζούσαν σε κάμπινγκ ή ακόμη και σε ένα λεωφορείο του '68, διασχίζοντας τη χώρα. Το ζευγάρι έκανε μαθήματα στα παιδιά του. Παρότι πήραν διαζύγιο στις αρχές του '80- ως διαμαρτυρία κατά του θεσμού του γάμου- παρέμειναν μαζί κάνοντας ευκαιριακές δουλειές για να ζήσουν. Το 2007 συμφώνησε να εκδώσει το «Home School», σίκουελ του «The Graduate», μόνο για να αποπληρώσει ένα χρέος 30.000 λιρών.

«Εκατομμύρια και εκατομμύρια βγήκαν από το "The Graduate" και εδώ ψάχνω για καμία λίρα για να αγοράσω το σάντουιτς μου - οι άνθρωποι το λατρεύουν» είπε κάποτε στο BBC. «Η γυναίκα μου και εγώ κάναμε πολλά πράγματα που δεν θα είχαμε κάνει εάν ήμασταν πλούσιοι... Θα μετρούσα τα χρήματά μου αντί να μορφώσω τα παιδιά μου», είχε αναφέρει σε άλλη συνέντευξή του, το 2006 στο AP.

Με πληροφορίες από ΑP, WP, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM