Κονγκό: Συνεργάτης του προέδρου υπεξαίρεσε 48 εκατ. δολ. από πρόγραμμα στέγασης

Κονγκό: Συνεργάτης του προέδρου υπεξαίρεσε 48 εκατ. δολ. από πρόγραμμα στέγασης Facebook Twitter
Κονγκό: Ένοχος για υπεξαίρεση 48 εκατ. δολ. από πρόγραμμα στέγασης, «δεξί χέρι» του Προέδρου
0

Για υπεξαίρεση 48 εκατ. δολ. κατηγορείται στενός συνεργάτης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

 Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 ετών στον επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου του Κονγκό καθώς κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση 48 εκατ. δολαρίων από δημόσια κονδύλια.

Ο Vital Kamerhe, πάλαι ποτέ συνεχιστής του προεδρικού θώκου, είναι ο πολιτικός, με το ανώτατο αξίωμα, που έχει καταδικαστεί ποτέ στο Κονγκό, όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά διαφθοράς.

«Το δικαστήριο έχει αποδείξει στην πραγματικότητα το αδίκημα της υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων που σχετίζεται με το ποσό των 48.831.148 δολαρίων», δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής Pierrot Bankenge Mvita φορώντας μάσκα και λαστιχένια γάντια.

Ο Vital Kamerhe, αρνείται την κλοπή των χρημάτων τα οποία προορίζοντας για πολυδιαφημισμένο 100ήμερο πρόγραμμα οικοδόμησης, του Προέδρου Felix Tshisekedi.

Επέμεινε δε ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη. Ο δικηγόρος του, Jean Marie Kabengela Ilunga, χαρακτήρισε την απόφαση «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τονίζοντας ότι θα ασκήσει έφεση.

Ο Kamerhe, βετεράνος μεσίτης με αρκετή ισχύ, εμφανίστηκε στην τρίωρη ακρόαση του δικαστηρίου, φορώντας τη χαρακτηριστική μπλε και κίτρινη ενδυμασία φυλακής.

Ο ίδιος είχε υποστηρίξει τον Πρόεδρο Tshisekedi στην επιτυχημένη εκλογική του εκστρατεία το 2018 με αντάλλαγμα μία αντίστοιχη στήριξη προς το πρόσωπό του στις εκλογές του 2023.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση, ο Kamerhe δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για δέκα χρόνια.

Η σύλληψή του στις 8 Απριλίου προκάλεσε αντιδράσεις στην κοινωνία του Κονγκό ενώ την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι ο πρώην προεδρεύων δικαστής, ο οποίος αρχικά λέγεται ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή τον περασμένο μήνα, στην πραγματικότητα δολοφονήθηκε βάναυσα.

Ομάδες διαφάνειας και η διεθνής κοινότητα πιέζουν τον Πρόεδρο του Κονγκό να εκπληρώσει την προεκλογική του δέσμευση για καταστολή της διαφθοράς, λένε πολιτικοί αναλυτές.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτό είναι ένα θετικό σημάδι για την καταπολέμηση της διαφθοράς», δήλωσε ο Florimond Muteba από το Παρατηρητήριο Δημοσίων Δαπανών, μια ομάδα διαφάνειας του Κονγκό.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ