Γαλλία: Τουλάχιστον 3.000 παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς

Γαλλία: Τουλάχιστον 3.000 παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου ΕPA
0

Τουλάχιστον 3.000 παιδιά έπεσαν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ανθρώπους της γαλλικής καθολικής εκκλησίας, από το 1950, σύμφωνα με επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει τις καταγγελίες.

Όμως, εκφράστηκαν φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Jean-Marc Sauve δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 1.500 κληρικοί και άλλοι αξιωματούχοι της εκκλησίας ήταν δράστες των κακοποιήσεων.

Η επιτροπή αυτή συστάθηκε πέρυσι τον Ιούνιο με αίτημα Γάλλων επισκόπων, έπειτα από τις υποθέσεις παιδοφιλίας που ταρακούνησαν την εκκλησία στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες. Η τηλεφωνική γραμμή που συστάθηκε, προκειμένου να επικοινωνήσουν τα θύματα, δέχθηκε 5.300 κλήσεις τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε ο Sauve.

Ο εκτιμώμενος αριθμός των θυμάτων δείχνει ότι κατά μέσο όρο υπήρχαν πάνω από 40 περιπτώσεις κάθε χρόνο, τις τελευταίες επτά δεκαετίες. «Ανησυχώ βαθιά ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα θύματα», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής. «Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πώς να συγχωνεύσουμε αυτές τις δύο πηγές πιθανών περιπτώσεων, από τη γραμμή επικοινωνίας και τις έρευνες που έχει κάνει η επιτροπή», συμπλήρωσε.

Στην επιτροπή μετέχουν νομικοί, γιατροί, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι και θεολόγοι. Αναμένεται να παρουσιάσει την τελική αναφορά της την επόμενη χρονιά, μαζί με προτάσεις για την αποτροπή των σεξουαλικών κακοποιήσεων.

Σύλλογοι θυμάτων έχουν επικροτήσει τη δέσμευση για διαφάνεια από την γαλλική εκκλησία, που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί ότι κάλυπτε περιπτώσεις παιδοφιλίας για να προστατευθούν οι κληρικοί από τις διώξεις.

Τον περασμένο Μάρτιο, πρώην καθολικός ιερέας τιμωρήθηκε με πενταετή φυλάκιση, για τη σεξουαλική κακοποίηση αγοριών που είχε υπό την προστασία του πριν από αρκετές δεκαετίες. Ο 75χρονος Μπερνάρ Πρεϊνά μίλησε κατά τη διάρκεια της δίκης του στη Λιόν για «χάδια» που ήξερε ότι ήταν απαγορευμένα, μετά τις καταθέσεις των θυμάτων του για την κακοποίηση που υπέστησαν στα χέρια του. Μάλιστα, κατηγόρησε την εκκλησία, λέγοντας «Έπρεπε να με βοηθήσουν... Με άφησαν να γίνω ιερέας».

Με πληροφορίες από AFP

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ