Η Κύπρος χαλαρώνει τα μέτρα - Αναστασιάδης: «Πρώτα δειλά βήματα εξόδου από τα καταφύγιά μας»

Η Κύπρος χαλαρώνει τα μέτρα - Αναστασιάδης: «Πρώτα δειλά βήματα εξόδου από τα καταφύγιά μας» Facebook Twitter
EPA
0

Πρώτη γεύση επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς η Κύπρος εισέρχεται από σήμερα στην πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε μήνυμα που ανάρτησε χθες, Κυριακή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον λογαριασμό του στο facebook, αναφέρθηκε στα «πρώτα δειλά βήματα εξόδου από τα καταφύγιά μας», λέγοντας παράλληλα «λίγο ακόμα. Με σύνεση, συνέπεια και υπομονή θα τα καταφέρουμε». Συγκεκριμένα, από σήμερα αίρονται οι περιορισμοί στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ επαναλειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων. Παράλληλα, λειτουργούν ξανά λαϊκές αγορές, υπό τους όρους και τις οδηγίες των αρχών για ορθή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Κλειστές θα παραμείνουν οι επιχειρήσεις που στεγάζονται εντός εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων, ενώ δεν επιτρέπεται να λειτουργούν οι χώροι εστίασης στα καταστήματα και οι παιδότοποι. Στις θέσεις τους επιστρέφουν και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με εξαίρεση εκείνους που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν την ευθύνη φροντίδας παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών. Όσον αφορά τον τομέα της Δικαιοσύνης, σήμερα ξεκινούν την κανονική τους λειτουργία όλες οι υπηρεσίες πρωτοκόλλησης των δικαστηρίων και θα είναι δυνατή η καταχώριση τόσο αγωγών και πρωτογενών αιτήσεων, όσο και ποινικών υποθέσεων.

Στο πλαίσιο της εξομάλυνσης της λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, από σήμερα αίρονται μερικώς οι περιορισμοί και θα αίρονται στη συνέχεια, με βάση τις εκάστοτε οδηγίες του υπουργείου Υγείας και επαναλειτουργούν πλήρως τα οδοντιατρικά κέντρα.

Την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου θα χτυπήσει στα Λύκεια το κουδούνι για 7.118 τελειόφοιτους των δημόσιων και των ιδιωτικών σχολών μέσης εκπαίδευσης. Όσον αφορά τη σταδιακή άρση των περιορισμών, από σήμερα αυξάνεται ο αριθμός μετακινήσεων σε τρεις την ημέρα με αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS), ωστόσο παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση διακίνησης από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Επιτρέπεται παράλληλα η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους λατρείας, με την προϋπόθεση ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πέραν των 10 ατόμων, ενώ συνεχίζει να ισχύει το διάταγμα για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Σύμφωνα με τη στρατηγική της κυβέρνησης για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπονται τέσσερις φάσεις, με την πρώτη να διαρκεί μέχρι τις 20 Μαΐου, ενώ η τέταρτη και τελευταία φάση προβλέπεται να ξεκινήσει στις 14 Ιουλίου. Οι αποφάσεις σχετικά με τη χρονική μετάβαση στις επόμενες φάσεις καθώς και η επαναλειτουργία δραστηριοτήτων θα επαναξιολογούνται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ως εκ τούτου, κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν κατά τη δεύτερη φάση, από 21 Μαΐου. Το ίδιο ισχύει για τις υπηρεσίες εστίασης, που θα εξυπηρετούν πελάτες μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί χώροι ανοίγουν από 1 Ιουνίου. Τότε αναμένεται να ανοίξουν και τα πρακτορεία στοιχημάτων, αλλά και τα λιμάνια, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια.

Από τις 9 Ιουνίου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, αεροδρόμια, ενώ οι υπηρεσίες εστίασης θα μπορούν να εξυπηρετούν και πάλι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, προβλέπεται να ανοίξουν ξενοδοχεία, παραλίες, θέατρα και σινεμά ανοιχτού χώρου, καθώς και γυμναστήρια. Για θέατρα και σινεμά κλειστού χώρου, φεστιβάλ και συναυλίες, καζίνο, αλλά και παιδότοπους οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 14 Ιουλίου, όταν προβλέπεται να ξεκινήσει η τέταρτη και τελευταία φάση.

Το υπουργείο Υγείας είχε λάβει τα πρώτα μέτρα στις 23 Ιανουαρίου 2020, με αυστηρούς ελέγχους των αφικνουμένων από την Κίνα, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου 2020, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και την αναστολή λειτουργίας τεσσάρων σημείων διέλευσης. Ακολούθως στις 15 Μαρτίου επιβλήθηκαν οι πρώτες απαγορεύσεις εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία από λιμάνια και αεροδρόμια ενώ στις 24 Μαρτίου τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα του υπουργού Υγείας για απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ