Για πρώτη φορά οι περισσότεροι Γάλλοι δεν θέλουν παράταση των αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό

Για πρώτη φορά οι περισσότεροι Γάλλοι δεν θέλουν παράταση των αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
0

Καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να χαλαρώσει το lockdown, μια δημοσκόπηση δείχνει ότι η υποστήριξη στα μέτρα που στοχεύουν στη διακοπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχει μειωθεί για πρώτη φορά αρκετά κάτω από το 50%.

Η γαλλική κυβέρνηση θα ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιό της να μειώσει τους περιορισμούς σε ολόκληρη τη χώρα από τις 11 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής επαναλειτουργίας των σχολείων, την Τρίτη. 

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτό το Σαββατοκύριακο, έδειξε ότι λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού (43%) υποστηρίζει τώρα τη διατήρηση αυστηρών μέτρων «περιορισμού», με το ποσοστό αυτό να μειώνεται κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, εάν τελειώσει ο περιορισμός, το 82% θέλει η κυβέρνηση να προσφέρει δωρεάν μάσκες στον γενικό πληθυσμό. Η δημοσκόπηση της YouGov έδειξε ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Γάλλων υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη απαγόρευση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και σχεδόν όσοι λένε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κληθούν να εργαστούν από το σπίτι, αν μπορούν.

Ωστόσο, η επαναλειτουργία των σχολείων παραμένει διχαστική, με τους καθηγητές να ανησυχούν ότι χρησιμοποιούνται ως μέρος των προσπαθειών διεύρυνσης της ανοσίας του κοινού από τον ιό.

Η επιστημονική επιτροπή της κυβέρνησης πρότεινε να ανοίξουν ξανά τα σχολεία με «προοδευτικό και προσεκτικό» τρόπο. Ωστόσο, σε μια προηγούμενη έκθεση, η επιτροπή πρότεινε ότι «ο κίνδυνος εξάπλωσης του Covid-19 είναι μεγαλύτερος σε μέρη μεγάλων συγκεντρώσεων όπως σχολεία και πανεπιστήμια και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστούν μέτρα μεταξύ των νεότερων μαθητών».

Όσοι ζουν σε πόλεις και χρησιμοποιούν δημόσιες συγκοινωνίες για να φτάσουν στην εργασία και τα σχολεία, ανησυχούν επίσης για το πώς θα διατηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης εάν αναμένεται να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Ενώ έχει προταθεί ότι η κυβέρνηση να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες, δεν έχει ανακοινωθεί από πού θα προέρχονται οι μάσκες ή πώς θα διανεμηθούν.

Μια δημοσκόπηση της Ifop για το JDD έδειξε πως η εμπιστοσύνη στον χειρισμό της κρίσης από την κυβέρνηση, η οποία έφτασε στο υψηλό του 55% τον Μάρτιο, είχε μειωθεί στο 39%.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων την Τρίτη στο κοινοβούλιο. Η επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία και το κλείσιμο επιχειρήσεων που διέταξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τέθηκαν σε ισχύ στις 17 Μαρτίου προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. 

Mε πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς - Προσδοκίες για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Διεθνή / Γάζα: Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς - Προσδοκίες για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Το Ισραήλ έχει δώσει προθεσμία μίας εβδομάδας για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή αιχμαλώτων, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα εξαπολύσει χερσαία εισβολή στη Ράφα
NEWSROOM