Με ένα «πανηγυρικό» tweet, o Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, υποδέχθηκε την είδηση πως το Μιζούρι μήνυσε την κινεζική κυβέρνηση και άλλους κορυφαίους θεσμούς για το ρόλο που διαδραμάτισαν στην πανδημία του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις στην πολιτεία των ΗΠΑ.

 

Στη μήνυσή του το Μιζούρι κατηγορεί την Κίνα για απόκρυψη πληροφοριών, αποσιώπηση καταγγελιών και ελλειπή δράση για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι Eric Schmitt ανακοίνωσε την Τρίτη τα νέα. «Σήμερα κατέθεσα αγωγή εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης για να ζητήσω αποζημίωση για την καταστροφική απώλεια ζωών και τα οικονομικά δεινά που αντιμετωπίζουν οι πολίτες ως αποτέλεσμα της πανδημίας # COVID19. Είπαν ψέματα στον κόσμο και πρέπει να θεωρηθούν υπόλογοι», ανέφερε ο Schmitt στο Twitter την Τρίτη.

 

«Τεράστια νέα. Δεδομένων των ψεμάτων και της παραπληροφόρησης από την Κίνα αυτή την περίοδο, αυτή είναι η κατάλληλη κίνηση. Πολλές ζωές και θέσεις εργασίας δεν θα είχαν χαθεί», έγραψε ο γιος του αμερικανού προέδρου.

 

 

 

Η μήνυση στην Κίνα, είναι η πρώτη του είδους της και ισχυρίζεται ότι «οι κινεζικές αρχές εξαπάτησαν το κοινό, κατέστειλαν κρίσιμες πληροφορίες, αρνήθηκαν τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ενόψει αυξανόμενων αποδεικτικών στοιχείων, κατέστρεψαν στοιχεία από ιατρική έρευνα, επέτρεψαν την έκθεση εκατομμυρίων ανθρώπων στον ιό, και πως συσσώρευσαν  ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό - προκαλώντας έτσι μια παγκόσμια πανδημία που ήταν περιττή και αποτρέψιμη».


Νομικοί εκτιμούν ότι η αγωγή αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη, αλλά η κίνηση αυτή αναμένεται να διαταράξει περισσότερο την διπλωματική κρίση και θα θεωρηθεί υψηλού συμβολισμού κίνηση που ίσως φέρει ντόμινο νέων μηνύσεων.

 

Στα έγγραφα της μήνυσης αναφέρεται ότι ενώ η κινεζική ιατρική κοινότητα είχε ενδείξεις μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν ενημερώθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά το πρώτο  ξέσπασμα. Ισχυρίζεται επίσης ότι οι Κινέζοι ηγέτες έκαναν ελάχιστα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, επιτρέποντας ακόμη σε χιλιάδες ανθρώπους να ταξιδέψουν εντός και εκτός της Γουχάν. 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr