Μπιλ Γκέιτς: «Θέμα χρόνου ένα μέρος του πλανήτη να μολύνει ξανά κάποιο άλλο»

Μπιλ Γκέιτς: «Θέμα χρόνου ένα μέρος του πλανήτη να μολύνει ξανά κάποιο άλλο» Facebook Twitter
1

Για την εικόνα του κορωνοϊού στον πλανήτη, τις «διακρίσεις» που κάνει αλλά και τα «τρία βήματα» που οι παγκόσμιοι ηγέτες –ιδίως όσοι συμμετέχουν στο G20– μπορούν να κάνουν αμέσως για την αντιμετώπιση της πανδημίας μίλησε ο Μπιλ Γκέιτς.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο συμπρόεδρος του Bill & Melinda Gates Foundation και συνιδρυτής της Microsoft, ανέφερε αρχικά πως η ασθένεια κάνει διακρίσεις με τρεις τρόπους, «σκοτώνει τους ηλικιωμένους συχνότερα απ' ό,τι τους νέους, τους άνδρες συχνότερα από τις γυναίκες και επηρεάζει δυσανάλογα τους φτωχούς», αλλά «δεν ενδιαφέρεται για τα σύνορα».

«Δεν χρειάζεται να ζείτε σε μια αναπτυσσόμενη χώρα για να ανησυχήσετε ότι αυτό μπορεί να σας επηρεάσει. Ακόμη και αν τα πλούσια έθνη επιτύχουν να επιβραδύνουν την ασθένεια τους επόμενους μήνες, ο CΟVID-19 θα μπορούσε να επιστρέψει αν η πανδημία παραμείνει αρκετά σοβαρή αλλού. Είναι πιθανώς μόνο θέμα χρόνου προτού ένα μέρος του πλανήτη μολύνει ξανά κάποιο άλλο», αναφέρει ο Μπιλ Γκέιτς, τονίζοντας πως οι ηγέτες πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν ότι, «εφόσον υπάρχει κάπου CΟVID-19, αυτό αφορά τους ανθρώπους παντού».

Τα τρία βήματα που πρέπει να κάνουν άμεσα οι παγκόσμιοι ηγέτες

Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, το πρώτο βήμα είναι να διασφαλίσουν ότι οι παγκόσμιοι πόροι για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας κατανέμονται αποτελεσματικά – πράγματα όπως μάσκες, γάντια και διαγνωστικά τεστ.

«Υπάρχουν πολλοί βετεράνοι των επιδημιών Έμπολα και HIV που μπορούν να βοηθήσουν να χαράξουμε τις κατευθυντήριες γραμμές για να το πετύχουμε, και οι ηγέτες τόσο των ανεπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών πρέπει να συνεργαστούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τους εταίρους του για να τις καταγράψουν. Στη συνέχεια, όλα τα έθνη που συμμετέχουν πρέπει να συμφωνήσουν δημοσίως με αυτές τις οδηγίες, ώστε όλοι να είναι υπόλογοι», σημειώνει.

Παράλληλα καλεί τους ηγέτες να δεσμευθούν στην αναγκαία χρηματοδότηση R&D (έρευνα και ανάπτυξη) για την παρασκευή ενός εμβολίου. 

«Ο CEPI ήδη αναπτύσσει τουλάχιστον οκτώ δυνητικά εμβόλια για τον COVID-19 και οι ερευνητές αισθάνονται βέβαιοι ότι θα έχουν έτοιμο τουλάχιστον ένα μέσα σε 18 μήνες. [...] Το χρονοδιάγραμμα αυτό, ωστόσο, εξαρτάται από τη χρηματοδότηση. Πολλά έθνη έχουν συνεισφέρει στον CEPI τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά ο συνασπισμός χρειάζεται τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια για το έργο του», εξηγεί. 

Σχετικά με το τρίτο βήμα, αναφέρει πως αφορά στην παραγωγή ή την παράδοσή του εμβολίου, που θα απαιτήσουν ακόμη περισσότερα χρήματα και προγραμματισμό, καθώς η χρηματοδότηση είναι μόνο για τη δημιουργία του εμβολίου. 

«Δεν είμαστε σίγουροι ακόμη για το ποια εμβόλια θα είναι τα πιο αποτελεσματικά και το καθένα απαιτεί μοναδική τεχνολογία για τη δημιουργία του. Αυτό σημαίνει ότι τα έθνη πρέπει να επενδύσουν τώρα σε πολλά διαφορετικά είδη εγκαταστάσεων παραγωγής, γνωρίζοντας ότι κάποια δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ», λέει ο Μπιλ Γκέιτς, τονίζοντας πως «οποιοδήποτε εμβόλιο για τον COVID-19 πρέπει να χαρακτηριστεί "παγκόσμιο δημόσιο αγαθό" και να παραμείνει προσιτό και προσβάσιμο σε όλους».

«Σε αυτή την πανδημία είμαστε όλοι συνδεδεμένοι»

«Εδώ και 20 χρόνια ζητώ από τους παγκόσμιους ηγέτες να επενδύσουν στην υγεία των φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου. Έχω υποστηρίξει ότι ήταν το σωστό – και είναι. Αλλά οι πανδημίες μάς θυμίζουν ότι η βοήθεια προς τους άλλους δεν είναι απλώς το σωστό. Είναι και το έξυπνο. Η ανθρωπότητα, εξάλλου, δεν συνδέεται μόνο με κοινές αξίες και κοινωνικούς δεσμούς. Είμαστε επίσης συνδεδεμένοι βιολογικά, μέσα από ένα μικροσκοπικό δίκτυο μικροβίων που συνδέει την υγεία του ενός με την υγεία όλων των υπολοίπων. Σε αυτή την πανδημία είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Αντίστοιχη πρέπει να είναι και η απάντησή μας», καταλήγει ο Μπιλ Γκέιτς.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ