Μήνυμα Σεντένο πριν το Eurogroup: «Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί»

Μήνυμα Σεντένο πριν το Eurogroup: «Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί» Facebook Twitter
1

Έκκληση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, λίγη πριν την τηλεδιάσκεψη για την οικονομική πολιτική απέναντι στην πανδημία, ενώ η ώρα έναρξης μετατίθεται συνεχώς.

Οι ολονύκτιες διαβουλεύσεις της Τρίτης δεν είχαν οδηγήσει σε κοινό ανακοινωθέν, καθώς υπήρχε αγεφύρωτο χάσμα για την οικονομική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας κορωνοϊού. Η αποψινή ώρα έναρξης της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είχε οριστεί αρχικά για τις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) και, λίγο αργότερα, μετατέθηκε για τις 8:00, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Σεντένο. Όμως ούτε στις 8μ.μ ξεκίνησε η συνεδρίαση και μετατέθηκε εκ νέου για τις 10:30μ.μ. 

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Σεντένο ανάφερε μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο. Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω - εξακολουθώ να πιστεύω - ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού»

Αναλυτικά το βίντεο-μήνυμα του Μάριο Σεντένο: «Καθώς ξεκινάμε ξανά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα το απόγευμα, πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή. Ένα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεων μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας. Ένα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση. Σε αυτό είμαστε μαζί. Όλοι με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος. Κάθε ώρα μας υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο. Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω - εξακολουθώ να πιστεύω - ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας».

Μια συμφωνία είναι κοντά να επιτευχθεί, εκτίμησε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. «Μια συμφωνία είναι αναγκαία, μια συμφωνία είναι εφικτή. Κάνουμε πρόοδο», διαβεβαίωσε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συγκλίνουν πως ένα πακέτο μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ αντί του ευρωομολόγου που ζητούσαν εννιά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά στο οποίο χώρες του Βορρά βάζουν «βέτο».

Το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 2% του ΑΕΠ, σχέδιο της Κομισιόν για την άντληση 100 δισ. ευρώ (από την αγορά έναντι εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ από όλες τις κυβερνήσεις της Ένωσης) και χορήγηση επιπλέον εγγυήσεων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε νωρίτερα εκ νέου την πρόταση για ομόλογα, με αμοιβαιοποίηση του χρέους των κρατών μελών, αλλά πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη στις δοκιμαζόμενες από τον κορωνοϊό χώρες. «Φαίνεται ότι μια συμφωνία είναι δυνατή και πιθανότερη από ποτέ», σχολίασε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

«Το διάλειμμα της μιας ημέρας συνέβαλε στο να δυναμώσει η θέληση όλων να βρούμε μια κοινή λύση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός διμερών συνομιλιών την Τετάρτη και την Πέμπτη. Τώρα είναι σημαντικό να τα καταφέρουμε τελικά. Η κρίση του κορονοϊού αφορά εξίσου όλους τους πολίτες της Ευρώπης, για αυτό και πρέπει να υπάρχει μια κοινή και αλληλέγγυα απάντηση», κατέληξε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια