Υδροξυχλωροκίνη: O Φαούτσι «αδειάζει» τον Τραμπ και πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Πρόεδρος επιμένει για το φάρμακο

Υδροξυχλωροκίνη: O Φαούτσι «αδειάζει» τον Τραμπ και πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Πρόεδρος επιμένει για το φάρμακο Facebook Twitter
7

Ο δρ. Άντονι Φαούτσι, κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ για θέματα κορωνοϊού, προειδοποίησε ξανά ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση υδροξυχλωροκίνης ως πιθανή θεραπεία για τον Covid-19.


Στις ενημερώσεις του Λευκού Οίκου το Σάββατο και την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε τους Αμερικανούς που ανησυχούν για τον ιό να δοκιμάσουν την υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελονοσίας, της αρθρίτιδας και του λύκου, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί εκτενώς για άλλες περιπτώσεις.

«Πάρτε το. Τι έχετε να χάσετε;» δήλωσε ο Πρόεδρος το Σάββατο και είπε πως ίσως πάρει κι αυτός το φάρμακο, αφού πρώτα ρωτήσει τους γιατρούς του. Ο Τραμπ είπε ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει να περάσουν μερικά χρόνια για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στην αντιμετώπιση του Covid-19. 

Αλλά ο δρ. Άντονι Φαούτσι, ένας από τους πιο έμπειρους λοιμωξιολόγους των ΗΠΑ και βασικό μέλος της ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου, ήταν ξεκάθαρος ότι δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι το φάρμακο έχει κάποιο όφελος. Αίσθηση προκαλεί μάλιστα το ότι ο Τραμπ φέρεται να εμπόδισε τον επιστήμονα να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υδροξυχλωροκίνη. Ο Τραμπ έσπευσε ενοχλημένος να προλάβει τον  Φαούτσι, λέγοντας πως έχει απαντήσει για το συγκεκριμένο θέμα περίπου 15 φορές και ότι δεν χρειαζόταν να το ξανακάνει.

Ωστόσο ο δρ. Άντονι Φαούτσι αλλού είχε την ευκαιρία να διατυπώσει ορθά την άποψή του. «Από την πλευρά της επιστήμης, δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σίγουροι πως αποδίδει» είπε στο CBS. «Τα δεδομένα, πραγματικά, στην καλύτερη περίπτωση είναι υποδηλωτικά. Υπήρξαν περιπτώσεις που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα και υπάρχουν άλλες που δείχνουν ότι το φάρμακο είναι αναποτελεσματικό».

Ο δρ. Τζέιμς Φίλιπς, καθηγητής Ιατρικής στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου George Washington, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί θα διακινδύνευαν την υγεία τους εάν ακολουθήσουν τις συμβουλές του Προέδρου να λάβουν ένα φάρμακο για μια κατάσταση για την οποία δεν έχει δοκιμαστεί. «Δεν γνωρίζουμε αρκετά για να κάνουμε ιατρικές συστάσεις» είπε στο CNN. «Είναι επικίνδυνο μήνυμα κάποιος που δεν έχει λάβει ιατρική άδεια να λέει στους ανθρώπους να το δοκιμάσουν. Πρέπει να ακούσετε τους γιατρούς, τους ανθρώπους που καταλαβαίνουν την επιστήμη, προτού το κάνετε».

Ο Φαούτσι, ωστόσο, ήταν απρόθυμος να επικρίνει άμεσα τον Πρόεδρο, με τον οποίο μιλά τακτικά, αλλά αναγκάστηκε επανειλημμένα να αντικρούσει όσα λέει σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη, η οποία συζητείται συχνά σε ενημερώσεις του Λευκού Οίκου. Το Axios αναφέρει, μάλιστα, πως σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών υπήρξε ένταση μεταξύ κορυφαίων του επιτελείου Τραμπ και του Φαούτσι ο οποίος κατηγορήθηκε πως πάει «κόντρα« στον Πρόεδρο όσο δεν στηρίζει την πρότασή του για την υδροξυχλωροκίνη.

Στις 21 Μαρτίου, μια μέρα μετά από άλλη δήλωση του Τραμπ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το φάρμακο «φαινόταν ελπιδοφόρο», ο Φαούτσι ρωτήθηκε για το θέμα και είπε ορθά-κοφτά: «Η απάντηση είναι όχι».

H επιμονή του Τραμπ να προωθεί το φάρμακο έχει διχάσει την κοινή γνώμη και για κάποιους θεωρείται από ύποπτη έως επικίνδυνη. Οι «New York Times» σήμερα είναι ιδιαίτερα επικριτικοί. «Ο Πρόεδρος για δεύτερη φορά την Κυριακή προώθησε τη χρήση ενός φαρμάκου για την ελονοσία, προτείνοντας να ληφθεί κατά του κορωνοϊού, δίνοντας ιατρικές συμβουλές που ξεπερνούν τις ελάχιστες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου καθώς και τις συμβουλές γιατρών και ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας. Η σύσταση του Τραμπ για την υδροξυχλωροκίνη, για δεύτερη συνεχή μέρα σε ενημέρωση στο Λευκό Οίκο, ήταν ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της σθεναρής προθυμίας του να στρεβλώσει και να αψηφήσει απόλυτα την άποψη των εμπειρογνωμόνων και την ύπαρξη επιστημονικών στοιχείων, όταν δεν ταιριάζουν με την ατζέντα του» γράφουν οι ΝΥΤ.

Η δρ Mέγκαν Ράνεϊ, γιατρός στο Πανεπιστήμιο Brown του Ρόουντ Άιλαντ, δήλωσε σε συνέντευξή της την Κυριακή το βράδυ ότι δεν είχε δει ποτέ ξανά έναν εκλεγμένο αξιωματούχο να διαφημίζει μια θεραπεία ως θαυματουργή στον βαθμό που το κάνει ο Τραμπ. «Υπάρχουν παρενέργειες από την υδροξυχλωροκίνη. Προκαλεί ψυχιατρικά συμπτώματα, καρδιακά προβλήματα και πολλές άλλες άσχημες παρενέργειες» είπε.

Πρόσθεσε ότι το φάρμακο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό για ορισμένους ασθενείς, αλλά ότι δεν υπάρχαν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς του Τραμπ. «Το να πείτε στους Αμερικανούς ότι "δεν έχετε τίποτα να χάσετε" δεν είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι έχουν σίγουρα κάτι να χάσουν παίρνοντας αδιάκριτα το φάρμακο».

Σε σημαντικές κλινικές δοκιμές δεν έχει αποδειχτεί ότι η υδροξυχλωροκίνη δρα ενάντια στον Covid-19. Μια μικρή δοκιμή από Κινέζους ερευνητές δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα που διαπίστωνε ότι συνέβαλε στην επιτάχυνση της ανάκαμψης ασθενών με μέτρια συμπτώματα, αλλά η μελέτη δεν εξετάστηκε από ομότιμους και είχε σημαντικούς περιορισμούς.

Διεθνή
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Ο επιστημονικά άσχετος με την ιατρική αγέρωχος Πρόεδρος, προτείνει υδροξυχλωροκίνη, παρά την ισχυρή επιφύλαξη ακόμη και του Φαούτσι.Ψάξτε για μπίζνες, follow the money...
Κάθε φορά που διαβάσω δηλώσεις του Τραμπ πάνω σε αυτό το θέμα, καίγεται και ένα ποσοστό από τα λίγα εγκεφαλικά κύτταρα που μου έχουν απομείνει.Τι δουλειά έχει ένας Πρόεδρος, πρώην πρωταγωνιστής ριάλιτι και μεγαλοεργολάβος, να μπαίνει στα χωράφια των γιατρών και να βγάζει ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων φαρμάκων; Τι ζόρι τραβάει με την υδροξυχλωροκίνη;
«Παρτε το. Τι έχετε να χάσετε;», δήλωσε ο πρόεδρος το Σάββατο Πηγή: www.lifo.grΉ αλλιώς: "ε ας πιει όσο πιει κι αν δεν δει καλό με το υπόλοιπο τον τρίβετε". https://www.youtube.com/watch?v=ajXyXepAUiY