Υδροξυχλωροκίνη: O Φαούτσι «αδειάζει» τον Τραμπ και πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Πρόεδρος επιμένει για το φάρμακο

Υδροξυχλωροκίνη: O Φαούτσι «αδειάζει» τον Τραμπ και πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Πρόεδρος επιμένει για το φάρμακο Facebook Twitter
7

Ο δρ. Άντονι Φαούτσι, κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ για θέματα κορωνοϊού, προειδοποίησε ξανά ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση υδροξυχλωροκίνης ως πιθανή θεραπεία για τον Covid-19.


Στις ενημερώσεις του Λευκού Οίκου το Σάββατο και την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε τους Αμερικανούς που ανησυχούν για τον ιό να δοκιμάσουν την υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελονοσίας, της αρθρίτιδας και του λύκου, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί εκτενώς για άλλες περιπτώσεις.

«Πάρτε το. Τι έχετε να χάσετε;» δήλωσε ο Πρόεδρος το Σάββατο και είπε πως ίσως πάρει κι αυτός το φάρμακο, αφού πρώτα ρωτήσει τους γιατρούς του. Ο Τραμπ είπε ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει να περάσουν μερικά χρόνια για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στην αντιμετώπιση του Covid-19. 

Αλλά ο δρ. Άντονι Φαούτσι, ένας από τους πιο έμπειρους λοιμωξιολόγους των ΗΠΑ και βασικό μέλος της ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου, ήταν ξεκάθαρος ότι δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι το φάρμακο έχει κάποιο όφελος. Αίσθηση προκαλεί μάλιστα το ότι ο Τραμπ φέρεται να εμπόδισε τον επιστήμονα να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υδροξυχλωροκίνη. Ο Τραμπ έσπευσε ενοχλημένος να προλάβει τον  Φαούτσι, λέγοντας πως έχει απαντήσει για το συγκεκριμένο θέμα περίπου 15 φορές και ότι δεν χρειαζόταν να το ξανακάνει.

Ωστόσο ο δρ. Άντονι Φαούτσι αλλού είχε την ευκαιρία να διατυπώσει ορθά την άποψή του. «Από την πλευρά της επιστήμης, δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σίγουροι πως αποδίδει» είπε στο CBS. «Τα δεδομένα, πραγματικά, στην καλύτερη περίπτωση είναι υποδηλωτικά. Υπήρξαν περιπτώσεις που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα και υπάρχουν άλλες που δείχνουν ότι το φάρμακο είναι αναποτελεσματικό».

Ο δρ. Τζέιμς Φίλιπς, καθηγητής Ιατρικής στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου George Washington, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί θα διακινδύνευαν την υγεία τους εάν ακολουθήσουν τις συμβουλές του Προέδρου να λάβουν ένα φάρμακο για μια κατάσταση για την οποία δεν έχει δοκιμαστεί. «Δεν γνωρίζουμε αρκετά για να κάνουμε ιατρικές συστάσεις» είπε στο CNN. «Είναι επικίνδυνο μήνυμα κάποιος που δεν έχει λάβει ιατρική άδεια να λέει στους ανθρώπους να το δοκιμάσουν. Πρέπει να ακούσετε τους γιατρούς, τους ανθρώπους που καταλαβαίνουν την επιστήμη, προτού το κάνετε».

Ο Φαούτσι, ωστόσο, ήταν απρόθυμος να επικρίνει άμεσα τον Πρόεδρο, με τον οποίο μιλά τακτικά, αλλά αναγκάστηκε επανειλημμένα να αντικρούσει όσα λέει σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη, η οποία συζητείται συχνά σε ενημερώσεις του Λευκού Οίκου. Το Axios αναφέρει, μάλιστα, πως σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών υπήρξε ένταση μεταξύ κορυφαίων του επιτελείου Τραμπ και του Φαούτσι ο οποίος κατηγορήθηκε πως πάει «κόντρα« στον Πρόεδρο όσο δεν στηρίζει την πρότασή του για την υδροξυχλωροκίνη.

Στις 21 Μαρτίου, μια μέρα μετά από άλλη δήλωση του Τραμπ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το φάρμακο «φαινόταν ελπιδοφόρο», ο Φαούτσι ρωτήθηκε για το θέμα και είπε ορθά-κοφτά: «Η απάντηση είναι όχι».

H επιμονή του Τραμπ να προωθεί το φάρμακο έχει διχάσει την κοινή γνώμη και για κάποιους θεωρείται από ύποπτη έως επικίνδυνη. Οι «New York Times» σήμερα είναι ιδιαίτερα επικριτικοί. «Ο Πρόεδρος για δεύτερη φορά την Κυριακή προώθησε τη χρήση ενός φαρμάκου για την ελονοσία, προτείνοντας να ληφθεί κατά του κορωνοϊού, δίνοντας ιατρικές συμβουλές που ξεπερνούν τις ελάχιστες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου καθώς και τις συμβουλές γιατρών και ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας. Η σύσταση του Τραμπ για την υδροξυχλωροκίνη, για δεύτερη συνεχή μέρα σε ενημέρωση στο Λευκό Οίκο, ήταν ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της σθεναρής προθυμίας του να στρεβλώσει και να αψηφήσει απόλυτα την άποψη των εμπειρογνωμόνων και την ύπαρξη επιστημονικών στοιχείων, όταν δεν ταιριάζουν με την ατζέντα του» γράφουν οι ΝΥΤ.

Η δρ Mέγκαν Ράνεϊ, γιατρός στο Πανεπιστήμιο Brown του Ρόουντ Άιλαντ, δήλωσε σε συνέντευξή της την Κυριακή το βράδυ ότι δεν είχε δει ποτέ ξανά έναν εκλεγμένο αξιωματούχο να διαφημίζει μια θεραπεία ως θαυματουργή στον βαθμό που το κάνει ο Τραμπ. «Υπάρχουν παρενέργειες από την υδροξυχλωροκίνη. Προκαλεί ψυχιατρικά συμπτώματα, καρδιακά προβλήματα και πολλές άλλες άσχημες παρενέργειες» είπε.

Πρόσθεσε ότι το φάρμακο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό για ορισμένους ασθενείς, αλλά ότι δεν υπάρχαν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς του Τραμπ. «Το να πείτε στους Αμερικανούς ότι "δεν έχετε τίποτα να χάσετε" δεν είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι έχουν σίγουρα κάτι να χάσουν παίρνοντας αδιάκριτα το φάρμακο».

Σε σημαντικές κλινικές δοκιμές δεν έχει αποδειχτεί ότι η υδροξυχλωροκίνη δρα ενάντια στον Covid-19. Μια μικρή δοκιμή από Κινέζους ερευνητές δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα που διαπίστωνε ότι συνέβαλε στην επιτάχυνση της ανάκαμψης ασθενών με μέτρια συμπτώματα, αλλά η μελέτη δεν εξετάστηκε από ομότιμους και είχε σημαντικούς περιορισμούς.

Διεθνή
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Διεθνή / O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου - Μετά τη διπλή δολοφονία ο μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όταν δέχτηκε απειλές για τη ζωή του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Ο επιστημονικά άσχετος με την ιατρική αγέρωχος Πρόεδρος, προτείνει υδροξυχλωροκίνη, παρά την ισχυρή επιφύλαξη ακόμη και του Φαούτσι.Ψάξτε για μπίζνες, follow the money...
Κάθε φορά που διαβάσω δηλώσεις του Τραμπ πάνω σε αυτό το θέμα, καίγεται και ένα ποσοστό από τα λίγα εγκεφαλικά κύτταρα που μου έχουν απομείνει.Τι δουλειά έχει ένας Πρόεδρος, πρώην πρωταγωνιστής ριάλιτι και μεγαλοεργολάβος, να μπαίνει στα χωράφια των γιατρών και να βγάζει ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων φαρμάκων; Τι ζόρι τραβάει με την υδροξυχλωροκίνη;
«Παρτε το. Τι έχετε να χάσετε;», δήλωσε ο πρόεδρος το Σάββατο Πηγή: www.lifo.grΉ αλλιώς: "ε ας πιει όσο πιει κι αν δεν δει καλό με το υπόλοιπο τον τρίβετε". https://www.youtube.com/watch?v=ajXyXepAUiY