Συμφωνεί με τα έκτακτα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού η πλειονότητα των Γερμανών.

 

Σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και της εφημερίδας Die Welt, το 93% των Γερμνανών στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης Μέρκελ για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 

Λιγότεροι ωστόσο από τους μισούς ανησυχούν πραγματικά ότι η σημερινή κρίση θα επηρεάσει την μελλοντική οικονομική τους κατάσταση.

 

Ταυτόχρονα, το 49% δηλώνει ότι έχει μικρό ή μέτριο φόβο ότι θα μολυνθεί από τον κορωνοϊό και αυτό φαίνεται να συνδέεται τόσο με την μεγάλη εμπιστοσύνη (77%) στους γιατρούς και στο δημόσιο σύστημα υγείας, όσο και στην ασφάλεια που δημιουργούν τα μέτρα περιορισμού, με τον έναν στους δύο Γερμανούς να θεωρεί ότι η νέα κατάσταση που έχει επιβληθεί έχει καθησυχαστική επίδραση στην κοινωνία.

 

Εξίσου καθησυχαστικά φαίνεται πως λειτουργούν και τα έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

 

Το 65% ανησυχεί λίγο ή μέτρια για το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί η ατομική οικονομική του κατάσταση, ενώ μόνο το 18% εκφράζει φόβο για την θέση εργασίας του και μόλις το 20% δηλώνει ότι φοβάται πως σύντομα θα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις αγαθών στην αγορά. Τα στοιχεία, επισημαίνει η εφημερίδα, αναδεικνύουν πόσο μεγάλη εμπιστοσύνη τρέφουν ακόμη οι Γερμανοί προς την κυβέρνησή τους.

 

Σε άνοδο η δημοτικότητα της Μέρκελ

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ με 64% κερδίζει 11 μονάδες από τον προηγούμενο μήνα στην αξιολόγηση της διαχείρισης αυτής της κρίσης και βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης.

 

Ακολουθούν ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς με 63 μονάδες (+17), ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν με 60% (+16) και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ με 58% (+19). Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει επτά μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση και φθάνει στο 34%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) παραμένει σταθερό στο 16%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) χάνει δύο μονάδες και μένει στο 10%, ενώ οι Πράσινοι χάνουν μία μονάδα και παραμένουν, με 22%, δεύτερη δύναμη.

 

Η Αριστερά καταγράφει απώλειες δύο μονάδων και περιορίζεται στο 7%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) χάνουν μία μονάδα και βρίσκονται με το 5% ακριβώς στο όριο εισόδου στην ομοσπονδιακή Βουλή.

 

Υπέρ των μέτρων και το 85% Ευρωπαίων και Αμερικανών

 

Αντίστοιχη δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την YouGov – στο πλαίσιο της συνεργασίας της Welt με δίκτυο ξένων εφημερίδων – εκτός από τη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Βρετανία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πολωνία, στην Ελβετία και στις ΗΠΑ.

 

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ θεωρεί σωστή την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις.

 

Το 85% είτε θεωρεί σωστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είτε θα ήθελε να επιβληθούν ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί.

 

Η στήριξη των αυστηρότερων μέτρων είναι, όπως θα ανέμενε κανείς, υψηλότερη στις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία (Ιταλία και Γαλλία 90%, Ισπανία 92%). Εκεί είναι ιδιαίτερα υψηλά επίσης τα ποσοστά στήριξης της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ενίσχυσης της ενωμένης Ευρώπης.

 

Στην Ισπανία το 84% τάσσεται υπέρ «περισσότερης» Ευρώπης, ενώ στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 74%.

 

Και στην Πολωνία, η οποία δεν έχει υποστεί τόσο βαρύ πλήγμα από την πανδημία, το 75% τάσσεται υπέρ της στενότερης συνεργασίας των κρατών - μελών της ΕΕ.

 

Στην Γερμανία ωστόσο, το ποσοστό εκείνων οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των εταίρων πέφτει στο 60%, ενδεχομένως λόγω της συζήτησης για την έκδοση ευρωομολόγων, ενώ στην Γαλλία βρίσκεται στο 61%. Στην Γαλλία μάλιστα διαπιστώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών (28%) που προκρίνουν εθνικές λύσεις στην σημερινή κρίση. Το αντίστοιχο μέγεθος στην Γερμανία βρίσκεται στο 23%.

 

 Με πληροφορίες του ΑΠΕ