H Νέα Ζηλανδία αποποινικοποίησε τις αμβλώσεις

H Νέα Ζηλανδία αποποινικοποίησε τις αμβλώσεις Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχεία
0

Το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ψήφισε σήμερα την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων. 

Η άμβλωση, μέχρι τώρα τιμωρούνταν με ποινή φυλάκισης σε μία χώρα που φημίζεται ως προοδευτική. Βάσει ενός νόμου που χρονολογούνταν από το 1961, η εθελουσία διακοπή κύησης θεωρούνταν μέχρι τώρα αδίκημα που μπορούσε να τιμωρηθεί με κάθειρξη 14 ετών. Παρόλο που ο νόμος αυτός ουδέποτε εφαρμόσθηκε στις γυναίκες που υποβάλλονταν σε άμβλωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Άντριου Λιτλ υπογράμμισε πως μια αλλαγή ήταν απαραίτητη.

«Στο εξής οι αμβλώσεις θα θεωρούνται ιατρικό ζήτημα», εξήγησε σε ανακοίνωσή του. «Με τον προηγούμενο νόμο, οι γυναίκες που επιθυμούσαν να κάνουν άμβλωση έπρεπε να υπερβούν πολυάριθμα εμπόδια», υπενθύμισε ο υπουργός. Ο ίδιος δήλωσε πως ελπίζει ότι ο νέος νόμος θα επιτρέψει στις γυναίκες να λαμβάνουν «πιο γρήγορα συμβουλές και θεραπείες».

Η μεταρρύθμιση αυτή υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο με 68 ψήφους έναντι 51.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ