Χωρίς την παρουσία πιστών θα πραγματοποιηθούν όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σε μία προσπάθεια συγκράτησης της επιδημίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό.

 

Η απόφαση αυτή θεωρείται άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία του Βατικανού όπου παραδοσιακά οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο.

 

«Εξαιτίας της τρέχουσας, διεθνούς υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν χωρίς τη φυσική παρουσία πιστών», ανέφερε το Βατικανό.

 

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρίνιζεται ότι «ως τις 12 Απριλίου» όλες οι προσευχές και οι λειτουργίες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου θα μεταδίδονται ζωντανά από τον επίσημο ιστότοπο Vatican News, καθώς οι πιστοί δεν θα μπορούν να παρίστανται σε αυτές.


Δεν έχει γίνει γνωστό πώς ακριβώς θα διεξαχθούν οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, ωστόσο σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι αξιωματούχοι του Βατικανού μελετούν τρόπους διεξαγωγής μόνο σε εσωτερικούς χώρους - μεταξύ αυτών η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και η Καπέλα Σιστίνα - με μικρή εκπροσώπηση, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.


Η Μεγάλη Εβδομάδα φιλοξενεί σειρά τελετών και λειτουργιών χοροσταντούντος του ίδιου του Πάπα Φραγκίσκου - μεταξύ αυτών η ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής που τα τελευταία χρόνια τελείται στο Κολοσσαίο.

 

Η Ιταλία είναι η χειρότερα πληττόμενη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 1.141 νεκρούς και πάνω από 21.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα - εκ των οποίων τα 3.500 τις τελευταίες 24 ώρες. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/NYT/Reuters