Αυστραλία: Κλείνει μετά από 85 χρόνια το Associated Press

Αυστραλία: Κλείνει μετά από 85 χρόνια το Associated Press Facebook Twitter
Κλείνει τον Ιούνιο το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press της Αυστραλίας (AAP)
0

Το πρακτορείο του Associated Press στην Αυστραλία κλείνει τον Ιούνιο μετά από 85 χρόνια λειτουργίας.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Σίδνεϊ, όπου βρίσκονται τα τοπικά γραφεία του πρακτορείου ειδήσεων, οι περίπου 180 υπάλληλοι πληροφορήθηκαν ότι πλέον η εταιρεία δεν είναι «βιώσιμη».

Αίτια, η πτώση του αριθμού των συνδρομητών και η ταυτόχρονη αύξηση των ελεύθερων ειδήσεων των ανταγωνιστών τους. Οι υπάλληλοι μάλιστα ενημερώθηκαν ότι θα χάσουν τις δουλειές τους τον Ιούνιο.

Το πρακτορείο, που παρείχε ειδήσεις, βίντεο, φωτογραφίες σε περίπου 200 εφημερίδες, ανταποκριτές και site, θα κλείσει στα τέλη Ιουνίου ενώ και η θυγατρική του στον τομέα των επενδύσεων, Pagemasters, θα ακολουθήσει την ίδια «οδό» τον Αύγουστο.

Σε δήλωσή του, μετά την ανακοίνωση, ο διευθυντής Bruce Davidson είπε ότι «Αυτή η απόφαση πάρθηκε με βαριά καρδιά. Την πήραμε με γνώμονα μόνο την οικονομική και επιχειρηματική μας βάση».

Το προσωπικό επίσης ενημερώθηκε, ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, Nine και News Corp Australia, θα απορροφήσουν περίπου 30 με 50 θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison υποστήριξε ότι «Έχουν μια υπέροχη ιστορία και όταν έχεις έναν σημαντικό θεσμό όπως το AAP, αυτό (το κλείσιμο) αποτελεί ουσιαστικό ζήτημα ενδιαφέροντος».

Στη βουλή, μέλη της αντιπολίτευσης ανάρτησαν πανό που έγραφαν «Ευχαριστούμε AAP» ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Anthony Albanese, σημείωσε πως το κλείσιμο του πρακτορείου «θα οδηγήσει σε ένα τεράστιο κενό».

Σε σχετικό του tweet ανέφερε «Η μυστικοπάθεια αυξάνεται, η διαφάνεια πλήττεται και ένα δυναμικό, ανεξάρτητο Μέσο είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Η σκέψη μας (βρίσκεται) σε όλους τους δημοσιογράφους και τους υπαλλήλου του AAP. Μία θλιβερή ημέρα για τη δημοσιογραφία στην Αυστραλία».

Δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο ανάρτησαν σχετικά μηνύματα συμπαράστασης κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά θλιβερό» γεγονός.

Το AAP ιδρύθηκε από τον βαρόνο των media, Keith Murdoch το 1935 και στη συνέχεια έγινε βασική πηγή πληροφόρησης στην Αυστραλία και σε πολλές περιοχές της υφηλίου.

Ωστόσο, μετά τις περικοπές θέσεων εργασίας και το κλείσιμο του γραφείου στη Νέα Ζηλανδία το 2018, οι φήμες για το δυσοίωνο μέλλον του πρακτορείου έγιναν ακόμα πιο έντονες.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM