Δεν ήταν ιπτάμενος δίσκος ούτε ωκεάνιο κύμα αλλά έμοιαζε και με τα δύο. Ήταν σύννεφο που συνδύαζε δύο σπανιότατους σχηματισμούς ανάλογα με την γωνία που το κοιτούσε κανείς. 

 

Το μοναδικό σύννεφο παρατηρήθηκε στην κορυφή του Mount Washington στο Νιου Χάμσαϊρ, το πρωί της Δευτέρας και ήταν υβρίδιο δύο σπάνιων σχηματισμών: του φακοειδούς (σ.σ που θυμίζει οπτικό φακό) και του κυματοειδούς Kelvin-Helmholtz. 

 

Το να δει κανείς έναν από αυτούς τους τύπους συννέφων είναι ασυνήθιστο αλλά το να συγκεραστούν και οι δύο σε έναν όγκο είναι πραγματικά εξωτικό. Τα φακοειδή σύννεφα δημιουργούνται από ανοδικά ρεύματα αέρα κοντά σε βουνά, που «σμιλεύουν» αυτούς τους ανάερους σχηματισμούς καθώς ψύχονται κάτω από το σημείο δρόσου. Ο κορεσμένος αέρας διαμορφώνει το φακοειδές σύννεφο ενώ βυθίζεται πάλι προς τα κάτω. 

 

Ένα ακόμα υπέροχο παράδειγμα φακοειδούς νέφους είχε παρατηρηθεί στο Mount Shasta της Καλιφόρνια στις 12 Φεβρουαρίου. 

 

 

 

Αυτό που κάνει τον σχηματισμό της Δευτέρας πραγματικά σπάνιο, είναι πως αποτελούσε ταυτόχρονα ένα μοναχικό νέφος του είδους Kelvin-Helmholtz, που συνήθως εμφανίζονται κατά ομάδες, χάρη σε συγκεκριμένες συνθήκες αστάθειας, όπου δύο επάλληλα στρώματα αέρα έχουν διαφορετικές ταχύτητες. Καθώς σχηματίζονται και διαλύονται, αυτά τα σύννεφα συνήθως συμπλέκονται μεταξύ τους. Όμως το σύννεφο της Δευτέρας δεν είχε παρέα και εμφανίστηκε σε όλο του το μεγαλείο. 

 

Σε αυτή την παλιότερη φωτογραφία, τραβηγμένη από το παγοθραυστικό της αμερικανικής ακτοφυλακής Healy τον Αύγουστο του 2018, φαίνεται μία ολόκληρη σειρά από κυματοειδή σύννεφα τύπου Kelvin-Helmholtz σε διαφορετικές φάσεις του κύκλου τους.